Un film clasic despre dragoste și război, premiere și avanpremiere, animații care îndeamnă la speranță – acestea sunt doar câteva dintre proiecțiile programate săptămâna aceasta de cinema Arta.
CultClassics: Hiroshima Mon Amour
Din iubire pentru film, în luna februarie, CultClassics este dedicat acelor filme care ne leagă de oamenii care ne-au fost și ne sunt alături: prieteni, parteneri și partenere, foști sau foste. Sunt filmele care ne-au definit relațiile, care ne-au învățat ce înseamnă să fim împreună, cu decepții și bucurii.
Prima proiecție, Hiroshima Mon Amour, este considerată una dintre producțiile de avangardă ale Noului Val francez. Conversația profundă dintre un arhitect japonez (Eiji Okada) și o actriță franceză (Emmanuelle Riva) stă la baza celebrului film francez, regizat de Alain Resnais în colaborare cu scriitoarea Marguerite Duras, scenariul abordează povestea de dragoste dintre cele două personaje.
Proiecția este realizată în parteneriat cu Institutul Francez.
Premiere și proiecții speciale
Zona de interes
Zona de interes (Interessengebiet) este terminologia folosită de naziști pentru a descrie cei de 40 km pătrați care înconjoară lagărul de concentrare de la Auschwitz, și titlul ultimului film al regizorului britanic Johnathan Glazer. Bazat pe o poveste reală, filmul pune în lumină povestea familiei Höss. Comandantul de la Auschwitz, Rudolf, și soția sa, Hedwig, se străduiesc să își construiască o viață de vis pentru familia lor, în timp ce, dincolo de gardul lor, se petrec atrocitățile care au marcat istoria umanității.
Poor Things
Cea mai recentă producție a lui Yorgos Lanthimos se numără printre cele mai așteptate titluri ale acestui an. Filmul, un steampunk-retrofuturist, pe alocuri macabru, pornește de la romanul omonim al scriitorului scoțian Alasdair Gray. Beneficiind de regiza fantezistă a lui Lanthimos, de narațiunea ingenioasă a lui Gray și un trio formidabil de actori – Willem Dafoe, Mark Ruffalo și Emma Stone în rolurile principale, filmul a câștigat trofeul Leul de Aur pentru Cel mai bun film, la cea de-a 80-a ediţie a Festivalului de Film de la Veneţia.
Semmelweis
O biografie impresionantă, despre empatie și curajul de a lupta împotriva tuturor: anul 1847 este marcat de o epidemie nemiloasă într-o maternitate din Viena, iar doctorul Ignác Semmelweis (interpretat de Miklós H. Vecsei), alege să se dedice exclusiv muncii lui pentru a proteja numeroasele vieți care i-au fost date în grijă. Numit ulterior “salvatorul mamelor”, Semmelweis sfidează toate obstacolele vremii și insultele celor din jur pentru a-și demonstra teoria și pentru a descoperi cauza epidemiei.
Family Time
Filmele ne arată că totul e posibil, iar copilăria este momentul potrivit pentru a porni în călătorii, așa că săptămâna aceasta vă invităm să visăm, să învățăm și să descoperim împreună.
Sâmbătă, 10 februarie, de la ora 16:00, vedem Interzis câinilor și italienilor (Interdit aux chiens et aux italiens). La începutul secolului al XX-lea, familia Ughetto visa la o viață mai bună, dincolo de granițele țării unde se aflau. Povestea spune că unul dintre membrii familie, Luigi, a făcut acest vis să devină realitate, trecând Alpii până în Franța, și schimbând viața familiei sale pentru totdeauna. Filmul va fi proiectat în limba franceză, cu subtitrare în limba română. Proiecția este realizată în parteneriat cu Institutul Francez.
Duminică, 11 februarie, de la ora 15:30, ne întâlnim cu Vilkó, un băiat curajos, cu inima bună, care abia așteaptă să devină străjer. În călătoria sa, cunoaștem viața florei și a faunei din jurul lacului, schimbările aduse de anotimpuri, dar și ce înseamnă să fii responsabil, tolerant și empatic cu cei din jurul tău. Filmul Lengemesék 2. – Tél a nádtengeren | Povești de pe malul lacului va fi proiectat în limba maghiară, cu subtitrare în limba română.
Programul complet AICI
Bilete de pe siteul ARTA.