Filarmonica propune o primă audiție în România

Categorii: Actualitate, Muzica
Etichete: Cluj, concert

József Horváth, „un maestru al planurilor muzicale” în spusele criticii de specialitate, se reîntoarce la pupitrul dirijoral al Filarmonicii de stat Transilvania, vineri 3 iunie.

Repertoriul pe care propune este unul deosebit, rar interpretat şi fascinant: Simfonia nr. 3 în Do major, „The English” de Hubert Parry şi „Prima noapte a Valpurgiei”, op. 60, MWV D 3 de Felix Mendelssohn.

József Horváth şi-a desăvârșit pregătirea la Academia de Muzică din Cluj. După terminarea studiilor a participat la cursurile de măiestrie susținute de Christfried Brodel, Janos Furst, George Pehlivanian, Ghennady Rojdestvensky şi Kurt Masur iar din 1999 este dirijor al Operei Maghiare şi a colaborat cu Opera Naţională Română.

În deschiderea concertului, în primă audiție în România, Simfonia nr. 3 în Do major, „The English”. O lucrare simfonică a compozitorului de origine britanică Sir Charles Hubert Hastings Parry, ce evocă trăsăturile englezilor ca popor şi reușește cu nemărginită iscusime să redea muzical peisajele rurale alături de o multitudine de contraste și culori.
Grandioasa cantată pentru soliști, cor și orchestră, „Prima noapte a Valpurgiei”, op. 60, MWV D 3 de Felix Mendelssohn va încununa seara într-o atmosferă pe de-o parte mistică, iar pe de alta ludică. Lucrarea este rodul prieteniei interdisciplinare dintre Mendelssohn şi Goethe având rădăcini într-o baladă despre legenda „Walpurgisnacht”. Firul epic al acesteia tratează eforturile păgânilor adunați pe insula Blockula de a păcăli primii prozelitiști creștini și de a păstra riturile străvechi. În interpretarea faimosului scriitor, petrecerile au luat naștere ca un proces de apărare împotriva zelotismului creștin. Încercând să îi sperie pe opresori, druizii se deghizau în figuri satanice. Poemul lui Goethe a simbolizat un proces istoric recurent – modul în care ceva vechi, stabilit, testat și liniștitor este în mod repetat perturbat și înlăturat de inovație.
Soliștii serii: mezzosoprana Orsolya Veress, tenorul Adorján Pataki, baritonul Geani Brad şi basul Alin Anca alături de Corul Filarmonicii, îndrumați de maestrul Cornel Groza, şi Orchestra Filarmonicii promit o seară de excepție.

Biletele pot fi achiziționate de la Agenţia de Bilete a Filarmonicii (Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3) sau online de pe site-urile www.entertix.ro şi www.myticket.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.