Filarmonica de Stat „Transilvania” sărbătorește deschiderea unei noi stagiuni aniversând Centenarul Tudor Jarda

Categorii: Spectacol

Vineri, 16 septembrie, ora 19.00, Filarmonica de Stat  „Transilvania” sărbătorește deschiderea unei noi stagiuni, aniversând Centenarul Tudor Jarda. Concertul propune în deschidere patru tineri interpreți, membri ai corului: Viktória Cormoș, Melinda Duffner, Mihai Damian, Ion Slesari.

În cea de-a doua parte a concertului, Corul Filarmonicii, condus de maestrul Cornel Groza, va interpreta lucrări din creația muzicală a compozitorului clujean. Jarda este un compozitor de suflet al Corului Filarmonicii de Stat „Transilvania”, iar lucrările sale corale fac parte din repertoriul reper al acestuia.

Personalitate a vieții muzicale transilvane, Tudor Jarda s-a remarcat prin multiplele sale ipostaze: de instrumentist (pianist, violonist, trompetist și percuționist), profesor, dirijor, culegător de folclor și, nu în ultimul rând, compozitor. Deși în palmaresul său componistic se regăsesc partituri din aproape toate genurile, cele mai cunoscute și interpretate lucrări ale sale sunt liedurile și piesele corale. 

Acestea se împart, după sursa de inspirație, în trei categorii distincte: lucrări de sorginte folclorică din zona transilvană; lucrări pe versuri de poeți români, precum Lucian Blaga, Octavian Goga, Teohar Mihadaș și creații religioase de o bogată sonoritate bizantină. 

Câteva dintre lucrările care vor fi interpretate sunt: 5 lieduri pe versuri de Dominic Stanca, Frumoase mâini pe versuri de Lucian Blaga, Dorurile mele pe versuri de Octavian Goga, Heruvicul, Pan, Foicică de ciper, Mărita-m-aș mărita, Cântecul și jocul miresei și multe altele.

Biletele online se pot achiziţiona de pe site-urile www.entertix.ro şi www.myticket.ro.

Biletele se pot cumpăra şi de la Agenţia de Bilete a Filarmonicii (Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756048318 sau 0264 43 00 60) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locul acestuia, în limita locurilor disponibile.


Studioul de concerte al ANMGD

Concertul de deschidere a stagiunii 2022/2023

Centenar Tudor Jarda

Corul Filarmonicii de Stat „Transilvania”

Cornel Groza dirijor

Viktória Cormoș mezzosoprană

Melinda Duffner mezzosoprană

Mihai Damian bariton

Ion Slesari bas

Christophe Alvarez pian

Lieduri și coruri din creația lui Tudor Jarda

În parteneriat cu Asociația Trompetiștilor din România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.