VIDEO! Fascinantul Rembrandt la Cluj. Expoziţie de gravuri la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Categorii: Vizual

Cea mai mare colecție particulară de gravuri a maestrului olandez Rembrandt din lume va fi vernisată, sâmbătă la Cluj, la ora 18.00,  în cadrul Muzeului Etnografic al Transilvaniei. Aceste gravuri au fost executate de artistul francez Armand Durand în anul 1865, într-un tiraj de câte șapte exemplare. Cele care vor fi aduse la Cluj fac parte din același tiraj cu cele aflate în colecțiile Muzeului Luvru din Paris.

Astăzi şi vineri intrarea costă 10 lei. Sâmbătă va fi gratuită iar de duminică ea va costa 10 lei pentru pensionari si elevi, 15 lei pentru studenţi şi 20 de lei pentru restul categoriilor.

Expoziţia va fi  unul dintre evenimentele majore ale Zilelor Clujului, din luna mai 2014,  iar până acum, conform oficialilor Muzeului Etnografic, s-au vândut deja aproape 500 de bilete. Expoziţia va fi deschisă în perioada 12 aprilie – 8 iunie 2014.

Rembrant

Operele de artă  sunt cele mai vechi gravuri după operele lui Rembrandt. Marele pictor a decis să realizeze, pe lângă tablourile în ulei, destinate regilor și marilor nobili, și gravuri, destinate celor care aveau mai puțini bani, dar care iubeau arta. De-a lungul secolelor, gravurile s-au deteriorat, iar în anul 1865, Biblioteca Națională Franceză i-a cerut artistului Armand Durand să restaureze plăcile lui Rembrandt și să tragă un nou tiraj. Pentru a restaura gravurile marelui pictor, artistul francez a folosit, argint și asfalt de Iudeea și a imprimat o serie de câte 273 de gravuri, în serii de câte șapte exemplare, spune criticul de artă Vasile Radu. El a adăugat că valoarea unei singure gravuri poate ajunge la 50.000 de euro.

 

Mai multe pe ClujToday.ro

Despre cine a fost  pictorul si gravorul olandez Rembrandt aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.