Expoziție atractivă pe tema locuirii în hol la cinema Arta

Categorii: Vizual
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Vernisajul expoziției LO±VE. Locuire și vecinătate. 100 de ani de locuire în România” va avea loc  joi, 29 noiembrie, începând cu orele 18:00, în Foyerul Cinema ARTA (str. Universității, nr.3, Cluj-Napoca).
 
Este vorba de o expoziție itinerantă, găzduită de Asociația ARTA în dialog și MKBT: Make Better, în cadrul proiectului 100 de ani de locuire în România
 
Vernisajul va fi urmat de o proiecție de film: 3 scurtmetraje care abordează problematica locuirii colective și pe cea a relațiilor dintre vecini în alte țări. Filmele vor putea fi, astfel, vizionate în premieră la Cluj-Napoca, la scurt timp după proiecția lor în cadrul festivalului de film UrbanEye Film Festival 2018, recent încheiat. Programul detaliat al evenimentului este disponibil aici.
 
Expoziția va fi deschisă publicului clujean în perioada 29 noiembrie – 5 decembrie, între orele 17:00 – 20:00.
 
 
Știați că:
  • românii nu au locuit întodeauna la bloc în “clasicul” apartament de 2 camere – standard impus de autorități după 1966
  • până în anul 1910 în orașele din România nu se putea vorbi despre planificare urbană, dar la scurt timp după România a fost una dintre primele țări care au avut – de exemplu – programe pentru locuințe sociale (cu 4500 de locuințe ieftine construite în perioada 1910-1940)? 
  • între 1913 și 1940 arhitecții și autoritățile visau la aglomerări urbane dezvoltate pe modelul “orașului grădină” (un mix între beneficiile satului și cele ale locuirii la oraș – cu zone cu densitate mică, spații verzi și funcțiuni diverse – educație, cultură, locuri de muncă aproape de casă)?
  • În primii ani de după 1900, doar cei cu dare de mână locuiau la bloc (locuire colectivă), în centrul orașelor, în timp ce majoritatea românilor din mediul urban locuiau în gospodării unifamiliale construite în curți comune, la periferie (astăzi situate la periferia centrelor orașelor)?
  • Românii de la oraș erau mai degrabă chiriași – trăiau în locuințe închiriate, construite de societăți comerciale și instituții ale statului? 
  • Printre primii cetățeni împroprietăriți de stat au fost demobilizații din Primul Război Mondial (alături de văduvele și orfanii foștilor luptători) și funcționarii publici?
  • CFR a construit și la Cluj, ca și în alte orașe ale României, parcele cu locuințe tip – 3 tipuri de apartamente care pot fi întâlnite și astăzi în orașele noastre?
 
Mai multe “curiozități” despre locuire în România la vernisaj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.