EXPO. FOTO. Până unde se întindeau romanii în Dacia

Categorii: Actualitate, Vizual

Fotografii cu castrele romanilor de la frontierele imperiului pe teritoriul fostei provincii Dacia sunt expuse pe Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca.

Ele fac parte din ”LIMES. Frontierele Imperiului Roman În România”, o expoziție fără precedent în România la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) și reprezintă o inițiativă de popularizare a Programului Național LIMES. Piesele expuse în cadrul expoziției provin din situri care fac parte din frontierele romane de pe teritoriul României, de pe un areal extins, din cele mai importante situri arheologice romane din fosta Dacie și de pe teritoriul Dobrogei și au fost împrumutate cu generozitate de către un număr impresionant de 13 muzee partenere.Programul Național LIMES (2014-2023) este un program multianual de cercetare și valorificare a rezultatelor cercetării, în vederea realizării documentației cu scopul înscrierii în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a obiectivelor de patrimoniul cultural imobil ce au alcătuit Frontierele Imperiului Roman pe teritoriul României.Expoziția are și o coordonată vizuală importantă, alcătuită din imagini, reconstituiri, schițe și hărți, toate susținute de texte explicative redactate pentru ca publicul să-și facă o imagine cât mai clară asupra limesului. Autorii acestora, alături de cei care sunt deja menționați pe postere, sunt George Cupcea, Monica Gui, Felix Marcu, Florian Matei-Popescu, Denisa Murzea, Irina Nemeti, Sorin Nemeti, Ioniță Petiș, Viorica Rusu-Bolindeț, Anca Timofan, Marisa Tivadar, Ovidiu Țentea – realizare texte explicative;
Xénia Furu – concept expozițional
Sorin Tîrt, Lumi Nerțan (TD Studio, Cluj-Napoca) – design și concepție grafică;
Dana Bulzan – design și montaj;
Florin Runcan – tehnic;
Diana Bindea – conservator;
Curatorii expoziției: Monica Gui și Ioniță Petiș

Pe instalația „10×10” de pe Bulevardul Eroilor publicul poate vedea expoziția „LIMES Outdoor”. Pe interior, sunt informații despre principalele castre romane de pe frontiera Imperiului Roman în provincia Dacia. Pe exterior, aveți câteva highlight-uri din expoziția „LIMES. Frontierele Imperiului Roman în România”, care se poate vizita încă la MNIT. „LIMES Outdoor” funcționează ca un reminder pentru faptul că mai sunt doar 2 luni în care mai puteți vizita la muzeu expoziția mare LIMES.

Provincia romană Dacia

”Expoziția de pe Eroilor a mai fost expusă o dată și redă informații despre cele mai importante castre de pe frontiera Imperiului Roman în România, iar pe exterior are imagini din expoziția LIMES de la MNIT, de la etajul 2. De ce am facut-o a doua oară? Pentru că ne dorim să reamintim publicului despre această expoziție unică în România, cu cele mai frumoase piese de cultură romană găsite pe teritoriul României, adunate de la 13 muzee din țară. Această expoziție a fost un prilej unic pentru public de a le vedea pe toate la un loc. Și acum am ajuns la finalul acestui proiect. În 30 aprilie vom desface LIMES la muzeu. Acum sunt ultimele două în care aceasta se mai poate vedea”, a declarat pentru Clujul Cultural, Geanina Simion, PR-ul muzeului.

2 răspunsuri

  1. Bună ziua,
    Oare chiar nu este posibil să vedem expoziția fotografiată ? Mă îndoiesc că nu a interesat pe nimeni acest aspect. Nu doar eu, dar cu siguranță și alți expatriați s-ar bucura să vadă munca dumneavoastră.
    Tuturor Clujenilor urez o Duminică plăcută, și toate cele bune.

  2. Am vazut-o la prima expunere. Am fost surprins de numarul mare al asezarilor, si informatiile aduse si de fotografiile prezentand forma presupusa si cea actuala. Multumesc de instiintare. De data aceasta voi fotografia imaginile expuse, lucru pe care am regretat ca nu l-am facut anterior.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *