EXCLUSIV. Interviu cu omul de afaceri care a găzduit 11 ani Fabrica de Pensule. Mircea Filip: „Până în ultima clipă le-am oferit 1200 metri pătrați să-i amenajeze”

Categorii: Actualitate, Special

Pe 5 martie cei care erau asociați în brandul cultural Fabrica de Pensule, adică un cunoscut spațiu de arte performative, au anunțat printr-un comunicat închiderea definitivă a proiectului care a durat 13 ani. Un proiect cultural recunoscut în străinătate, premiat în România, care a dominat scena culturală clujeană.

Mircea Filip este omul de afaceri în clădirea căruia, o fostă fabrică dezafectată, cumpărată de acesta de la stat, a funcționat Fabrica de Pensule. Artiștii care au coordonat centrul dau vina pe autorități și interese imobiliare, însă proprietarul spațiului susține că le-a oferit o alternativă, însă a fost refuzat.

Închiderea fabricii reprezintă un eșec. E eșecul nostru colectiv, al comunității Fabricii care nu reușește să păstreze o rețea vie dincolo de spațiul fizic împărtășit, dar și eșecul autorităților locale și naționale care nu reușesc să identifice bunul cultural comunitar și să susțină pe termen lung pe cei care contribuie la producerea acestuia; e și eșecul partenerilor internaționali (mai mici și mai mari) de a pune degetul pe proiecte, activități, organizații, artiști și de a contribui la susținerea acestora (tot pe termen lung) dincolo de ceea ce pare imediat capitalizabil sau confirmă/mimează programe convenabile orientate tot mai mult spre festivalism și divertisment. Noua paradigmă a muncii, dar mai ales a mediului de afaceri local, sălbatic și puțin controlat de autorități, schimbă peisajul urban într-un ritm cu care orașul cetățenilor nu ține pasul. Fabricile vremurilor noastre (IT) preiau spațiul ocupat până de curând de artiști (motivele binecunoscute țin de maximizarea profitului pe metru pătrat). Spațiul fabricii de pensule se întoarce în industrie. Fără a dori să facem o dramă din ceea ce ne afectează pe noi în mod direct și pe alții din comunitatea locală în mod indirect, e de discutat în ce măsură acest moment reprezintă ceva simptomatic, semn al unui fenomen generalizat care se desfășoară la nivel local și regional și care pare să aibă urmări din cele mai dramatice pentru cei care activează în sectorul cultural și nu numai, comunitatea locală pierzând spațiile cu potențial cultural în favoarea proiectelor imobiliare și de business de anvergură.”, au scris cei de la Pensule.

Ei critică în comunicat și lipsa de susține a finanțatorilor locali și internaționali deși Primăria Cluj-Napoca a finanțat cu mulți bani Fabrica în toți acești ani. Iar după ce Fabrica s-a rupt în două și a apărut și Centrul de Interes, Primăria a finanțat ambele centre culturale! Iar de finanțatori internaționali să nu mai vorbim.

Fabrica de Pensule

Reporterul siteului a discutat pentru publicul Clujul Cultural cu omul de afaceri Mircea Filip, acum unul din acționarii companiei care deține fosta fabrică de pensule a Clujului, după care și-a luat numele brandul cultural… Fabrica de Pensule. L-am întrebat ce părere are despre închiderea centrului cultural, ce au însemnat pentru el toți acești 13 ani în care în clădirea lui s-a făcut cultură și politică…culturală.

Clujul Cultural: Bună ziua, domnule Filip. V-a luat prin surprindere comunicatul foștilor chiriași din Fabrică?

Mircea Filip: Oarecum da, mi-ar fi plăcut să știu de el dinainte pentru că am colaborat mult timp cu ei. Aproape 11 ani e ceva. L-am citit. Vreau să precizez că până în ultima clipă le-am oferit 1200 metri pătrați, să rămână aici, să amenajeze. Nu au mai amenajat. Și acum pun pe masă oferta asta pentru ei.

C.C.: Când au plecat de tot?

M.F.: Ei au plecat în 2019. Clădirea trebuia renovată, nu se mai putea sta așa, în forma care era. Noi am dialogat, i-am înștiințat. Mi-a plăcut ce au făcut aici….din 2009. Păcat că s-au și certat între ei…ei știu.

C.C.: De ce s-au certat?

M.F.: Nu am asistat, vă dați seama. Era treaba lor, a celor care au fondat. Unii s-au dus și au plecat la Centrul de Interes. S-au și judecat. Am înțeles că de la finanțări, pe brand, ceva de genul. Păcat. Sincer îmi pare rău.

C.C.: Clujul a explodat imobiliar în ultimii ani. Dar în 2009, în plină criză, chiar dacă ei au plătit chirie, dvs i-ați ajutat, ați fost deschis să se facă un centru cultural că asta a fost Fabrica în fond. 2009-2019 sunt niște ani…. Cum de ați făcut acest gest?

M.F.: Mi-a plăcut ideea lor, s-a dovedit una bună. Au crescut mult, s-au impus. Ne-am înțeles bine. Eu aveam clădirea, cumpărată de la Fondul Proprietății de Stat. Nu am intervenit peste ei. Ei au făcut acolo ce au considerat.

C.C.: Clădirea cum e acum?

M.F: Am renovat-o, e închiriată la firme. Știți bine ca am facut o conferință de presă cu ei când am anunțat renovări și diminuări de spații pentru Fabrică ca ați participat…Nu se mai putea sta așa.

C.C.: Da, în 2017…

M.F.: Ei au mai continuat doi ani, au fost si acele scandaluri, procese, regretabile, intre ei. Păcat. Apoi au plecat undeva lângă Clubul CFR.

C.C.: Da, au făcut o conferință de presă la Casa TIFF când au anuntat noua locație si programul dar nu a mai fost la fel…

M.F. : Asta eu nu mai știu. Nu am urmărit. M-am ocupat de clădire, am renovat, am închiriat. Da, este o cerere mare de spații în zonă (strada Henry Barbusse, în spate la blocul ”spray-Farmec” n.r.). Dar 1200 de mp tot au avut mereu până în ultima clipă. Repet, și acum îi au. Au fost 11 ani interesanți.

C.C.: Ce imagine aveți acum, la finalul acestui proiect, despre ce a fost inițiativa culturală Fabrica de Pensule?

M.F. : Au fost aproape 11 ani lungi, extrem de interesanți și provocatori. Per total mi-a plăcut.

CC: Mulțumesc!

Citiți și comunicatul prin care se anunță închiderea Fabricii de Pensule:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele știri