EXCLUSIV Clujenii de la KAPPA, primul album de rock progresiv după 30 de ani!

Esenţial Muzica

EXCLUSIV. Premieră în rockul clujean şi românesc. KAPPA, una din formaţiile cunoscute ale anIlor 80-90 revine spectaculos, cu primul album, după 30 de ani de activitate!

Trupa condusă de cunoscutul muzician Sandy Deac (Desperado, Speak Floyd) a intitulat discul „IF„. Albumul de rock progressiv conţine 12 piese care sună excelent.

„Ieri am primit Masterul albumului ” If”-Kappa. A durat 30 de ani dar credem ca e un material extraordinar”, scria pe contul de Facebook al trupei, Sandy, în 1 noiembrie 2014.

KAPPA1
Actuala trupă de rock progresiv- KAPPA

 

După alte aranjamente muzicale, trupa clujeană Kappa anunţă definitivarea albumului.

„Albumul „If” este un rod al experienţei muzicale a membrilor Kappa şi o acumulare calitativă la care şi-au adus aportul toţi cei cu care am lucrat. Suntem în discuţii cu mai multe case de discuri din străinătate pentru a-l edita şi vom anunţa în curând datele de concert. Sper să fie un semn bun pe 2015″, a declarat pentru clujulcultural.ro Sandy Deac.

Kappa, una din trupele de rock vechi ale Clujului

KAPPA s-a înfiinţat în 1986 la Cluj. La vremea aceea iniţiativa a aparţinut fraţilor Alik şi Serghei Dascălu.Primul, deşi basist, cânta la clape, al doilea la bass,  Sandy Deac  chitara şi voce iar la tobe era Janos Kertesz. Deoarece  Sandy Deac eram student la Medicina, trupa era afiliata Universitatii de Medicina si Farmacie Cluj.

Primul hit, „Lumina lunii”

Tot atunci, împreună cu Alik, am compus piesa „Lumina lunii” care avea să ajungă un hit al trupei, mai ales dupa ce în 1988 a fost înregistrată la Radio România şi difuzată intens pe post.
Prima prezenţă la un festival rock a fost la Top T 86 Buzău unde Kappa a luat premiul I.

KAPPA2

Atraşi de progressive rock

Cotitura spre progressive rock se face în momentul în care apare la tobe Laszlo Csaba -Puiuţ iar la clape-Halmagyi Peter.
Kappa a luat între 1986-1989 toate Marile Premii şi Premiul I la festivalurile celebre de r ock de pe atunci: Constelaţii Rock-Rm.Valcea, Primăvara Baladelor, Festivalul Artei şi creaţiei studenţeşti , Posada Rock, Top T Buzău samd.

KAPPA  refuză să dea şpaga la Electrecord !

Povesteşte Sandy Deac: „Am făcut imprimări în Radio România şi piesele „Am nevoie de tine” si „Lumina lunii” au ajuns pe primul loc in topul revistei „Saptămina”, o revistă citită în anii 80. Ne doream foarte mult să avem măcar jumătate de faţă de disc la Electrecord dar ni s-a transmis clar cam cât voiau şpagă pentru asta. Oricum nu aveam acei bani şi în cele din urma evenimentele s-au precipitat, venind Revoluţia din 1989″.

După Revoluţie activitatea trupei s-a intensificat mult, deşi unii membri, printre care bateristul Laszlo Csaba „Puiuţ”, au emigrat şi Kappa a  avut serioase probleme de personal.

Albumul „Minus”, înregistrat şi… nelansat 

În 1993, Kappa înregistreaza în formula Hans Knall, Alik Dascalu, Sandy Deac materialul unui album intitulat „Minus”, produs de Mihai Pocorschi. Din păcate, nu a fost publicat niciodată.
In 2002, Janky Zsolt, ex-ALTAR, unul din bateriştii care au fost membri în Kappa, are iniţiativa reluării proiectului. Munca a decurs greu, Zsolt locuind la Budapesta.

După 30 de ani, apare „IF”

Kappa a avut tenacitatea să aştepte…30 de ani până la apariţia primului album.

„Deşi a fost compus în 7 zile, munca efectivă la imprimari si mixaje a durat…11 ani! Albumul are 12 piese şi i-am spus „IF” în încercarea de a ne imagina ce s-ar fi întâmplat „dacă” l-am fi făcut acum, sa zicem, 25 de ani…Să speram că a meritat pentru ca „IF” , primul album al trupei Kappa e ceva de care putem fi mândri”, explică Sandy Deac.

Cine e KAPPA

Componenţa actual este formată din muzicienii: Sandy Deac-clape, voce,  chitara acustica, Kovacs Laszlo-chitara, Kolumban Zoltan-bass ( e şi textierul trupei) şi Janky Zsolt-tobe. Pe album, la imprimări a participat şi Herr Attila-bass.

Kappa3

De-a lungul vremii, în trupa Kappa am cântat supermuzicieni.Unii dintre ei sânt astăzi în „linia întâi”, alţii nu se mai ocupă de muzică, alţii au emigrat.
Ei au făcut parte din Kappa: Halmagyi Peter, Kertesz Janos, Pilbak Levente, Laszlo Csaba-Pujuc, Yogi Lenard, Visky Karol, Adrian Tetrade, Mihai Barbosu, Patriciu Pop, Gabi Schuster, Relu(Art Vandalay), Sorin Cretu, Marius Precup, Bogdan Tascu, Hans Knall, Cristina Puia, Ieronim Cătănescu, Jimi El Laco, Lazar Istvan-LP, Herr Attila si, binenţeles, Alik şi Serghei Dascălu.

Mai jos puteţi asculta melodii de pe albumul IF:

1 thought on “EXCLUSIV Clujenii de la KAPPA, primul album de rock progresiv după 30 de ani!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *