”Evanghelia după Maria”, spectacol de teatru la Casa Tranzit

Esenţial

TRANZIȚII / program euroregional de artă contemporană 2019-2020 de la Casa Tranzit tematizează problemele sociale actuale ale minorităților și ale grupurilor marginalizate din perspectiva unui context comun, euroregional. Începând cu 2019 Casa Tranzit este gazda lunară a unei serii de spectacole realizate atât în țară, cât și în vecinătate, în țări precum Bulgaria, Republica Moldova, Ungaria sau Slovenia.

Evenimentele vorbesc despre stări de excepție, despre situații limită, despre margini și marginalitate dar și despre resursele de reinventare, de progres și convivialitate.

Evanghelia după Maria / spectacol de teatru-spălătorie va avea loc vineri 13 decembrie, ora 20.00, la Casa Tranzit (Strada G. Barițiu nr. 16, Cluj-Napoca)

Evanghelia după Maria e prima parte din cele două texte scrise de Nicoleta Esinencu și primul din cele două spectacole produse în cadrul proiectului Who Run the World: Evanghelia după Maria/Apocalipsa după Lilith în colaborare cu Theater Rampe, din Stuttgart.

La început a fost cuvîntul și cuvîntul era biblia și biblia deveni propagandă. Iar propaganda – o mașinărie. Textele Nicoletei Esinencu se folosesc de cea mai bună propagandă scrisă vreodată – de biblie, pentru a crea propria propagandă care să mobilizeze femeile în lupta împotriva injustiției. Adam a fost răsturnat, iar dumnezeu – înlocuit. Textele celebrează cele două disidente ale bibliei – Maria Magdalena și Lilith. Ele își apropriază începutul și sfîrșitul, Evanghelia și Apocalipsa. Sînt zeițe punitive, eliberatoare, furioase și milostive.

Alături de Maria Magdalena și Lilith sînt povestite istoriile femeilor din diferite părți ale lumii, din generații diferite, clase sociale diferite, femei ce luptă cu sistemul patriarhal. Astfel creînd o contranarațiune, o narațiune care să stea la baza unui oraș sau chiar a unei lumi a femeilor.

O co-producție: Theater Rampe și teatru-spălătorie

Pe scenă: Doriana Talmazan, Kira Semionov

Autori: Doriana Talmazan, Kira Semionov, Nicoleta Esinencu, Nora Dorogan

Text de: Nicoleta Esinencu

Link eveniment AICI

Bilete AICI

Website AICI

Proiectul Tranziții este co-finanțat de Administația Fondului Cultural Național (AFCN).

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *