Grupul de inițiativă Muzeul Național al Fotografiei vernisează, marți, 20 mai, de la ora 18.00, la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, expoziția temporară de istorie a fotografiei.
Peste 500 de echipamente fotografice și imagini de colecție, de la clișee realizate pe sticlă la fotografii originale realizate în primele ateliere din lume și de la aparatură folosită în primele ateliere din România până la echipamente care au marcat istoria artei fotografice moderne, toate se vor regăsi în cadrul a șase săli dedicate fotografiei mondiale, românești și clujene.
Printre exponatele de excepție se numără echipamente și clișee realizate în primele studiouri fotografice din România, precum și expoziția itinerantă „Artiști fotografi ai secolului al XIX-lea, început de secol XX”, aparținând Muzeului Literaturii Române Iași și compusă din portrete ale unor personalități române și străine de la finalul secolului al XIX-lea.
Vizitatorii vor putea vedea și aparatul de fotografiat folosit de Emil Racoviță în expediția din Antarctica la bordul vasului Belgica, alături de câteva fotografii realizate de marele speolog român în cadrul acestei expediții.
Expoziția temporară prefațează deschiderea, în 2015, a Muzeului Național al Fotografiei, care va funcționa la Cluj-Napoca – un proiect inițiat la Photo Romania.
Partenerii proiectului sunt Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca; Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Literaturii Române Iași; Institutul de Speologie „Emil Racoviță”.
Expoziția va fi vernisată de Colin Ford, fondator al Muzeului Național Media al Marii Britanii; Romeo Mărăndici, fotograf și colecționar de fotografie, care a adus pentru expoziție cea mai importantă colecție; Carmen Ciongradi, directorul Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei. Evenimentul este programat pentru marți, 20 mai, de la ora 18.00, la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei – str. Constantin Daicoviciu nr. 2 .
Expoziția va putea fi vizitată până în 30 iunie.
Despre Photo Romania Festival. Creat în 2010, Photo Romania Festival a adus fotografia în prim-planul vieţii culturale româneşti, reuşind în doar patru ani să înscrie Clujul într-o reţea mondială de festivaluri de fotografie de înaltă ţinută și să creeze primul muzeu al fotografiei din țară, în urma unei strânse colaborări cu Primăria Cluj-Napoca și Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei. Ediţia de anul trecut a Photo Romania Festival a însemnat 40 de expoziţii, 5 premiere naţionale, 1.500 de fotografii printate, 500 de fotografi din 15 ţări și 70.000 de participanţi. Festivalul este organizat de Asociația Photo Romania și produs de Fapte, agenţie care mai are în portofoliu Târgul de Cariere şi festivalul Jazz în the Park. Partener de comunicare al Photo Romania Festival este Vitrina Advertising. Mai multe informaţii:photoromaniafestival.ro şi facebook.com/PhotoRomaniaFestival