Drama „Între chin şi amin”, despre fenomenul Pitești, cu Kira Hagi şi Constantin Cotimanis, difuzat de Prima TV

A 7-a Actualitate

Lungmetrajul „Între chin şi amin”, regizat de Toma Enache, cu Kira Hagi şi Constantin Cotimanis în distribuţie, va fi difuzat de Prima TV vineri, de la ora 23:00.

Drama lansată în 2019 spune povestea unui tânăr compozitor care este închis la Piteşti. Supravieţuieşte torturilor şi, după ce iese, compune o „Odă lui Dumnezeu”.

În timpul regimului comunist, în România au existat 44 de penitenciare principale şi 72 de lagăre de muncă forţată, destinate deţinuţilor politici, în care au suferit peste 3 milioane de oameni. Dintre aceştia, 800.000 au murit. Parte a acestui sistem represiv, Experimentul Piteşti rămâne în istorie drept una dintre cele mai sinistre tentative de spălare a creierului şi „reeducare” prin tortură din Blocul de Est.

Majoritatea deţinutilor supuşi experimentului erau studenţi de elită, tineri care se opuneau regimului comunist, dar şi membri ai fostelor partide politice. Nu se ştie numărul exact al victimelor, însă este estimat că au fost torturaţi între 1.000 şi 5.000 de oameni.

Filmul este un omagiu adus tuturor acestor oameni care au suferit în temniţele comuniste în perioada 1945 – 1989. Este o mărturie despre rezistenţă prin credinţă, despre onoare şi iertare.

Din distribuţie fac parte Ana Pârvu, Vali V. Popescu, Ciprian Nicula, Ioachim Ciobanu, Laurenţiu Stan, Csaba Ciugulitu, Victoria Cociaş, Ion Dichiseanu, Teodora Calagiu Garofil, Dragoş Stoica, Bogdan Sălceanu, Iany Panait şi Remus Stănescu.

Regizorul Toma Enache a explicat: „«Între chin şi amin» este un film clasic, care aduce în faţa spectatorilor o poveste tulburătoare de viaţă, petrecută într-una din cele mai crunte perioade din istoria modernă – reeducarea din puşcăriile comuniste. Filmul are la baza întâmplări reale care m-au marcat puternic atunci cand le-am aflat, indiferent că s-au întâmplat în închisoarea din Sighet, în cea din Piteşti sau în altă parte. Discuţiile pe care le-am avut cu câţiva supravieţuitori m-au ajutat să înteleg şi mai bine evenimentele din acea perioadă. Biografiile personajelor principale înglobează lucruri teribile, trăite de mii de deţinuţi politici din perioada comunistă, însă conţin şi esenţa unor caractere unice şi extrem de puternice”.

„Intenţia mea a fost să arătăm că există o altă lume dincolo de această lume concretă, o lume suprasensibilă, cu valori transcendente (dragostea, Dumnezeu, binele), că există o valoare superioară vieţii, care are ca efect tocmai triumful acesteia, atunci când totul pare pierdut. Am considerat că a venit momentul ca realitatea brutală a Fenomenului Piteşti, despre care nu s-a putut vorbi timp de zeci de ani şi care a adus suferinţe inimaginabile unui număr semnificativ de oameni, să fie spusă în sfârşit cu voce tare, printr-un film artistic. Aşa se face că am decis să investesc toată energia şi economiile mele în acest film”, a adăugat regizorul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *