Dirijor maghiar renumit, omagiat de Operă la 70 de ani

Opera Maghiară Cluj îl omagiază pe Selmeczi György, la împlinirea vârstei de 70 de ani, printr-o gală de operă, marți, 8 martie 2022, de la ora 19.

„La mulți ani, Selmeczi György! La mulți ani, la Cluj, în Transilvania. Îți mulțumim pentru faptul că numeroasele tale călătorii profesionale te conduc întotdeauna înapoi și la noi. Aveam nevoie de asta. Aveam nevoie de cunoștințele, de talentul, de experiența și de perseverența ta încăpățânată, pentru a păstra muzica și cultura înaltă a acestui oraș aproape de ceauniversală. Și nu o considerăm asta plata unei datorii, căci o recunoști chiar tu: «Eu sunt clujean. Pentru mine, acest gen de artă, întreaga profesie, tot ce am construit în viața mea de până acum, vine de aici, din Cluj. Aceasta este baza tuturor lucrurilor și sursa inspirației mele: mirosurile, priveliștea și comportamentul oamenilor.» Adevăratul artist, cu sacrificiul suprem al confortului său fizic și spiritual, devine creatorul unei lumi spirituale independente, eliberându-se de constrângerile sarcinilor cotidiene și oferind bucurie pură semenilor săi. Știm că prețul este unul imens, deoarece trebuie să poarte pentru totdeauna pecetea alterității. Tu ai adus o nouă culoare pe scena noastră și ai stabilit noi direcții pentru noi, care au devenit între timp o tradiție. Datorită prezenței tale muzicale, și noi cântăm mai frumos. Să ne trăiești întru mulți ani!”, a transmis Szép Gyula, directorul Operei Maghiare.

„Muzician complex deosebit de talentat, pianist, compozitor, dirijor, regizor de operă, György Selmeczi e un mare animator de care a beneficiat și viața muzicală a Clujului, dar și autorul acestor rânduri.  Isten éltessen, kedves Gyuri!”, a transmis și dirijorul Cornel Țăranu.

În program:

Fragmente din opere de: Richard Wagner, Giuseppe Verdi, Kodály Zoltán, Orbán György, Selmeczi György 

Soliști vocali: Barabás Zsuzsa, Covacinschi Yolanda, Egyed Apollónia, Székely Zsejke, Veress Orsolya, Balla Sándor, Laczkó Vass Róbert, Pataki Adorján, Sándor Árpád, Szilágyi János

Cu participarea corului, orchestrei Operei Maghiare din Cluj, și a Corului Maghiar de Copii din Cluj

Maestru de cor: Kulcsár Szabolcs

Concertmaestru: Barabás Sándor, Ferenczi Endre

Regia technică: Venczel Péter

Pregătirea muzicală a corului de copii: Fábián Apolka, Kálló Krisztián

Regizor: Béres László

Dirijor: Horváth József, Jankó Zsolt, Incze G. Katalin, Kulcsár Szabolcs

Spectacolul este titrat în limba română.

Biletele sunt disponibile online pe eventbook.ro și la casa de bilete a instituției de luni până vineri intre orele 10 și 14. Casieria se deschide cu două ore înainte de spectacole.

Vă informăm că, din cauza valorii incidenței SARS-COV-19, participarea la evenimentele Operei Maghiare din Cluj este permisă doar cu certificat de imunitate. Certificatele se pot descărca de pe siteul https://certificat-covid.gov.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.