UPDATE Dezastru pe Cetăţuie. FOTO

Special

UPDATE: „Din motive independente de voinţa administraţiei locale, pana in acest moment nu au fost finalizate procedurile legale necesare pentru preluarea terenului intr-o forma juridica care sa permita Primariei investitii din bani publici in reabilitarea zonei. Pana la finalizarea acestui pas procedural nu pot fi avansate proiecte de finantare – proprietatea terenului fiind o conditie esentiala in aprobarea eligibilitatii oricarui proiect de finantare europeana sau  din fonduri publice”, a comunicat pentru siteul nostru Biroul Mass-media al Primăriei.

––––––––––––––––––––––––

Starea Cetăţuii se află departe de ce ar trebui să fie un asemenea obiectiv turistic, într-un oraş ce candidează la titlul de Capitală Culturală Europeană relevă fotografiile realizate de reporterul clujulcultural.ro.

Surse bine informate au declarat pentru Clujulcultural.ro că firma UNITA SA  negociază o înţelegere cu Primaria pentru ca municipalitatea să intre pe Cetăţuie cu lucrări de refacere.

„Unita va da Primăriei drept de uzufruct pe terenul care coboară pe sub poarta pe Cetăţuie şi pe aleea spre Piscină, promenada de sus, asta dacă şi Primăria pune în aplicare o sentinţă pe care o are UNITA şi eliberează un certificat de urbanism pentru ştrand”, au spus pentru clujulcultural. ro surse aproapiate negocierii.

Precizăm  că 8.000 de metri pătraţi plus Hotelul Belvedere sunt deţinute de firma UNITA SA.  Firma doreşte să  construiască pe terenul unde se află fostul ştrand Muncipal, de lângă Cluj Arena, un bloc de 1o etaje. Terenul e în proprietatea UNITA, care patronează şi hotelul SPORT. Deocamdată investiţia e blocată.

Astăzi, consilierul local Ioan Bîldea, a atacat primăria pe acest subiect.

„au trecut doi ani de când Emil Boc promitea un concurs de soluţii pentru reabilitarea Cetăţuii. Tot atât a trecut de la aprobarea unei Hotărâri de Consiliu Local pentru demararea negocierilor cu deţinătorii de terenuri din zonă, în acelaşi scop. Între timp, chiar şi treptele “reabilitate” de municipalitate în 2013 s-au degradat, iar pavajul se desprinde încet, încet bucată cu bucată.

Zona Cetăţuii, una dintre cele mai vizitate din Cluj-Napoca, e departe de a fi un obiectiv turistic bine pus la punct. Cu toate că au avut la dipoziţie varianta finanţărilor europene pentru astfel de situri istorice, autorităţile locale au preferat să urmărească cum se distruge zona-monument situată în centrul oraşului care anul viitor va fi Capitală Europeană a Tineretul

Prin contractul de uzufruct aprobat de consilierii locali în noiembrie 2012, Primăria Cluj-Napoca şi-a asumat sarcina de a executa reparaţii de întreţinere şi şi-a arogat dreptul de a executa reparaţii capitale pe un platou de 2.600 de metri pătraţi de pe Cetăţuie. În plus, autorităţile locale au promis şi demararea unor negocieri cu proprietarii terenurilor din zonă pentru a dobândi drepturi asupra unui areal cât mai extins, care ar fi urmat să fie inclus într-un program de reabilitare.

Deocamdată nu am văzut niciun rezultat, cu excepţia pavajului de pe scări care deja se desprinde de pe trepte. Atitudinea autorităţilor locale pare de neînţeles, având în vedere că anul acesta a avut loc a doua ediţie a festivalului “18+”, care a reuşit să includă Cetăţuia în circuitul cultural al Clujului. Zona are o istorie frumoasă şi un potenţial deosebit, deşi nu este pusă în valoare. Aleile, spaţiile verzi, construcţiile-monument, mobilierul urban învechit şi degradat – toate ar putea fi refăcute, restaurate, reparate. Mai sunt şase luni până când va demara programul pentru Capitală Europeană a Tineretului, dar e timp suficient pentru a se face paşi importanţi pentru a pune cetăţuia pe harta obiectivelor care nu trebuie ratate de turişti şi a locaţiilor unde pot avea loc evenimente reuşite, aşa cum s-a întâmplat, de exemplu, cu Parcul Central „Simion Bărnuţiu”.

Aşadar, vă solicit, domnule primar Emil Boc, să demaraţi organizarea unui concurs de soluţii pentru refacerea zonei Cetățuia şi includerea ei în programele culturale planificate pentru anii următori. Trebuie să valorificăm toate spaţiile publice din oraş. Avem suficiente motive să o facem” a scris Bîldea într-un comunicat remis redactiei clujulcultural.ro

Vom reveni cu poziţia primăriei şi a UNITA.

Cetăţuia din Cluj, fortificaţie de tip Vauban

Cetățuia (în maghiară Fellegvár) este o fortificație construită in perioada Habsburgică în vârful dealului cu același nume, scrie wikipedia.org

Cetățuia a fost clădită între anii 1715 și 1735 cu ziduri sub formă de stea, o redută, un turn și era înconjurată de bastioane, conform cu planurile arhitectului militar Giovanni Murando Visconti], în exterior fiind înconjurată de un val de pamânt. Porțile de acces dinspre vest și sud nu mai există, au mai rămas în picioare doar cele din sud-est si nord. Deasupra porților și în interiorul incintei se aflau diferite clădiri care adăposteau spații administrative, o garnizoană și un depozit de armament. Fortificația a fost ridicată cu scopul principal de a asigura controlul asupra orașului, după trecerea Transilvaniei sub stăpânire austriacă, dar a fost folosită de multe ori și ca închisoare, îndeosebi în perioada Revoluţiei din 1848.  Aici a fost întemnițat și executat la 11 mai 1849 pastorul sas Stephan Ludwig Roth, unul dintre eroii Revoluției.

Din vechea cetățuie a mai rămas puțin: o parte din ziduri, patru clădiri, iar reduta a fost transformată în Turnul Parașutiștilor. Întregul ansamblu a fost profund afectat de alunecările de teren din zonă.

Pe colina dealului a fost construit Hotelul Belvedere în perioada anilor 1970, iar în 1995 a fost înălțată o cruce imensă din fier, în locul celei distruse de comuniști în anii 50. Crucea inițială a fost ridicată în memoria celor întemnițați aici.

Exemplul Alba Iulia

Un exemplu de restaurare de senzaţie a unei fortificaţii de tip Vauban este la Alba Iulia, unde primăria a pompat zeci de miliiane de euro în ultimii ani şi a reuşit să refacă Alba Carolina la parametrii ultra moderni. În acest moment Alba Carolina e principalul pol de atracţie al urbei, cu încasări de milioane de lei la bugetul municipiului , in turism, relevă portalul Primăriei Alba.

Fotografii spectaculoase cu Alba Carolina puteţi viziona aici

 

Vă prezentăm o galerie foto cu dezastrul de pe Cetăţuie

1 thought on “UPDATE Dezastru pe Cetăţuie. FOTO

  1. Morala: dupa teoria lui Mao Zedong daca vrei sa fie curat, matura si fa curatenie nu astepta sa intretina alti curatenia zeci de ani.
    Odata ce e curat nu o sa mai aiba motiv sa faca mizerie in acel loc, exceptie facand jegosii de tigani, care ne chinuim sa ii integram in societate si ei sunt educati de acasa sa nu se lase integrati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *