De ce avem nevoie de știri de calitate și care este importanta surselor de informare în era digitală?

Categorii: Actualitate

Secolul în care trăim am putea spune că este unul al tehnologiei și al eficienței, dar în care, în mod paradoxal, avem din ce în ce mai puțin timp liber pentru noi. Lumea digitala ne oferă astăzi o mulțime de oportunități și beneficii dacă ținem cont de faptul că avem acces facil la informații, că putem comunica sau face cumpărături într-un mod eficient. În aceasta era digitală, în care informațiile circulă cu o rapiditate ieșită din comun, există un risc major ca știrile la care avem acces să nu fie în totalitate veridice. Lumea modernă este complexă, iar nevoia de a fi mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă este vitală în societatea zilelor noastre. Așadar, nu este exagerat a afirma faptul că știrile sunt o parte integrată din viața noastră de zi cu zi. 

Timpul limitat ne obliga uneori să parcurgem cu rapiditate știrile ce ne sunt furnizate, de aceea este crucial să depindem un minim de efort pentru a ne asigura că ne informăm întotdeauna din surse sigure. De ce avem nevoie însă de  știri de calitate li cum le regăsim pe cele corecte?

Știrile reprezintă cea mai simplă cale de a fi mereu informați

Dacă există un motiv foarte bine întemeiat pentru care avem nevoie de știri, acela este faptul că ele reprezintă cea mai simpla cale prin care putem fi la curent cu ceea ce se întâmplă în comunitatea locala și în lume. Astăzi este mai simplu ca oricând să afli detalii despre ceea ce se întâmplă în jur, având în vedere că majoritatea ziarelor tipărite se regăsesc astăzi și în online. Astfel, un simplu click este tot ceea ce te desparte de informațiile care contează cu adevărat. Mai mult decât atât, știrile pe scurt par a fi din ce în ce mai preferate de cititori având în vedere că acestea prezintă succint informațiile, un aspect ideal într-o lume aflată mereu pe fugă. 

Cum identifici știrile de calitate?

Chiar dacă online-ul în tot ansamblul său, ne-a făcut viață de zi cu zi mai ușoară, acesta a facilitat totodată și modul în care știrile false sau menite să inducă în eroare se propagă. O simplă postare pe rețelele de socializare sau o știre într-un ziar online este suficientă pentru a stârni o întreagă isterie în spațiul online. Dat fiind faptul că astăzi există numeroase trusturi de presă, poate fi dificil a se face o selecție a celor de calitate, însă nu imposibil. 

Știrile senzaționale vor reușit mereu să stârnească curiozitatea cititorilor, fără a livra însă conținut relevant sau în anumite cazuri veridic. Sunt șanse minime să regăsești  vreodată știri de calitate într-un ziar care își atrage cititorii numai prin titluri senzaționale. O regula de aur în jurnalism este aceea de a verifica informațiile din cel puțin 3 surse înainte de a trage orice fel de concluzii. Există numeroase ziare care respectă întocmai regulile de baza ale jurnalismului. Un ziar care furnizează știri de calitate va sta întotdeauna departe de informațiile senzaționale și de titlurile înșelătoare, care nu au nicidecum valoare de știre.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.