Cvartetul Transilvan, în două recitaluri în Săptămâna Patimilor la credincioșii romano-catolici. Primul la Academia de Muzică, al doilea la Biserica Piaristă

Muzica

 

Recital cameral, luni, 3 aprilie 2023, ora 19, Studioul de concerte al ANMGD, susținut de Cvartetul Transilvan în componența:
Gabriel Croitoru 
vioara I
Nicuşor Silaghi vioara a II-a
Marius Suărăşan violă
Vasile Jucan violoncel

Ce se va interpreta?

Wolfgang Amadeus Mozart
Cvartetul de coarde în Sol major, KV 156
Joseph Haydn
Cvartetul de coarde în Re major, Hob. III:63, Ciocârlia
Antonín Dvořák
Cvartetul de coarde în Fa major, op. 96 nr. 12, Cvartetul american

Recital cameral de Paşti – Cvartetul Transilvan

Miercuri, 5 aprilie 2023, ora 19
Biserica Piaristă

Recital cameral

Joseph Haydn
Ultimele şapte cuvinte ale Mântuitorului pe Cruce, Hob. III:50-56

Începem luna aprilie cu un recital cameral susținut de Cvartetul Transilvan, în studioul de concerte al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, luni, 3 aprilie, de la ora 19. 

De asemenea, în Miercurea Mare, dinaintea Paștelui Catolic, Filarmonica de Stat „Transilvania” invită publicul clujean la un recital cameral, susținut de Cvartetul Transilvan, la Biserica Piaristă, miercuri, 5 aprilie, de la ora 19. Evenimentul va cuprinde lucrarea Ultimele şapte cuvinte ale Mântuitorului pe Cruce, Hob. III:50-56 a luiJoseph Haydn. 

Plecând de la citate din cele 4 evanghelii, Haydn, un geniu al perfecţiunii în muzica clasică, a compus în anul 1786 o lucrare la solicitarea preotului capelei Santa Cueva din Cadiz pentru slujba din Vinerea Mare. Compoziția reunește șapte meditații muzicale inspirate de ultimele cuvinte rostite de Iisus Hristos pe Cruce, așa cum apar redate în cele patru Evanghelii. 

Cvartetul Transilvan 

Fondat în anul 1987, Cvartetul Transilvan a obţinut, la numai doi ani de la înființare, numeroase premii și distincții naționale, o recunoaștere importantă fiind dobândirea statutului de cvartet al Filarmonicii de Stat „Transilvania”. Absolvenți ai Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, membrii fondatori ai cvartetului sunt Nicușor Silaghi, Marius Suărășan și Vasile Jucan. Începând cu anul 1998, Cvartetul Transilvan îl are în componență, la vioara I, pe Gabriel Croitoru (din ansamblu au mai făcut parte şi violoniştii Cristian Tănase şi George Dudea), unul dintre cei mai valoroși violoniști români ai perioadei actuale, care îmbină cu succes o carieră solistică de excepție cu rafinamentul interpretării camerale. 

Cvartetul are o intensă activitate artistică care se reflectă în concerte susținute atât în țară, cât și în afara țării. Repertoriul lor cuprinde creații ale marilor compozitori clasici, romantici, moderni și contemporani. În cei peste douăzeci și cinci de ani de activitate artistică, Cvartetul Transilvan a susținut peste 2000 de concerte.  

În concertele susținute în străinătate, Cvartetul a evoluat în săli renumite de spectacol, printre care Wigmore Hall (Londra), Pleyel (Paris), Queens Hall (Edinburgh), Snape Maltings Concert Hall (Aldeburgh), Wheeler Hall (Aspen), Mandel Hall (Chicago), Wilshire Ebel Theatre (Los Angeles), Elmwood Hall (Belfast) și Conservatoire Royale (Bruxelles).

Pe lângă activitatea artistică, membrii Cvartetului se ocupă, în prezent, de pregătirea unor tineri valoroși din cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” și a Universității de Muzică București.

Biletele online la concert se pot achiziţiona de pe site-urile entertix.ro şi myticket.ro. Biletele se pot cumpăra şi de la Agenţia de Bilete a Filarmonicii (Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756048318 sau 0264 43 00 60) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locul acestuia, în limita locurilor disponibile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *