Federația Editorilor Europeni a publicat un studiu care arată cum au scăzut cifrele de afaceri ale editorilor și a crescut pirateria online E nevoie de politici publice curajoase pentru revigorarea domeniului cărții, transmite Asociația Editorilor din România Asociația Editorilor din România anunță apariția unui studiu despre impactul pandemiei de Covid-19 asupra pieței de carte din Europa. Raportul elaborat de Federația Editorilor Europeni descrie, pe baza informațiilor colectate din statele UE, modul în care această criză a afectat fiecare element al lanțului editorial. Odată cu închiderea tuturor activităților și magazinelor considerate neesențiale, la începutul primăverii acestui an, au avut de suferit și editurile și librăriile și bibliotecile. În doar câteva săptămâni, vânzările s-au prăbușit și, cu ele, un întreg lanț de producție a cărții.
Librăriile fizice sunt peste tot în lume principalul canal de vânzare al cărților, de aceea închiderea acestora a dus la scăderea dramatică a vânzărilor cu 75 și 95%. Până la sfârșitul lunii martie, în Italia, o țară afectată profund de pandemie, vânzările au scăzut cu 75% echivalând cu o pierdere de 20 de milioane de euro, Portugalia a înregistrat scăderi de 78%, Spania 80%, iar în România s-au înregistrat scăderi și de 85%. În Franța, vânzările au scăzut cu 66%, iar unul dintre cele mai mari grupuri editoriale a înregistrat o scădere a vânzărilor de 90% la începutul lunii aprilie. Întregul ecosistem estimează pierderi de 500 de milioane de euro pe lună în Germania și de 200 de milioane pe lună în Spania.
Un alt inconvenient major al crizei provocate de pandemia de Covid-19 a fost imposibilitatea organizării târgurilor de carte. Acest lucru a afectat negativ autorii, editorii și librarii; târgurile de carte sunt ocazii de schimb de drepturi, de prezentare de noi titluri și, în unele cazuri, de a genera vânzări mari către public. Târgurile afectate până acum sunt cele din Paris, Londra, Bologna, Praga, Anvers, Tallinn, Salonic, Budapesta, Torino, Goteborg, Lisabona, Roma, București și alte câteva. ”Alături de alte domenii economice, și sectorul cărții din România a fost profund afectat de efectele crizei sanitare. Materialul pregătit împreună cu colegii noștri de la Federația Editorilor Europeni, prefațat chiar de Comisarul European pentru Cultură, sperăm să stea la baza unor politici publice curajoase care să vizeze tocmai revigorarea acestui sector cultural atât de fragil, cel mai mic din întreaga Uniune Europeană”, a declarat Grigore ARSENE, președintele Asociației Editorilor din România.
Întregul raport, în limba engleză, poate fi consultat AICI