Cum a fost la concertul Rammstein de la Bucureşti?

Cooltura Spectacol

Un concert al trupei germane  Rammstein este un eveniment pentru show-businessul românesc. Un eveniment pentru rockerii din România prin prisma faptului că trupa este una în vogă şi extrem de spectaculoasă în concert. Siteul clujulcultural.ro a avut un trimis special la Bucureşti, la Romexpo, unde a avut loc showul Rammstein în cadrul festivalului Rock the City. Teodora Neagu, absolventă de jurnalism la Cluj şi proaspătă masterandă în comunicare mediatică a participat la festival şi a scris cronica concertului Rammstein pe care vă invităm să o citiţi mai jos.

Rock the City- 5 ani de rock

Festivalul Rock The City a ajuns la cea de-a cincea ediție cu succes și s-a încheiat cu foc, la propriu.

Rock the City a avut loc la Romexpo, la fel ca anul trecut, iar scena a fost amplasată diferit față de data trecută, când praful și pietrele au fost deranjante pentru public.

Pe scena rock au urcat în prima zi de festival românii de la Goodbye to Gravity, austriecii Boon, românii de la Rezident Ex, norvegienii Enslaved (progressive black metal). Capul de afiș al primei zile a fost formația germană Heaven Shall Burn. Aceștia au fost aclamați de publicul care a cerut bis și au primit un steag al României. Steagul a fost pus pe tobe, la loc de cinste.

Formațiile au fost bine primite de publicul prezent în prima zi, iar atmosfera în fața scenei a fost perfectă. Interesant a fost faptul că aproape toate formațiile au învățat câteva cuvinte în limba română: mulțumim, mulțumesc, din nou etc.

În prima zi se estimează că au fost 10.000 de oameni.

Probleme la organizare: a lipsit apa! 

A doua zi a festivalului Rock The City i-a adus pe scenă pe Psychogod, White Walls, Trivium (America), iar în deschiderea headlinerului principal Rammstein au fost Bullet For My Valentine.

Pe scenă a fost doar muzică rock de calitate, formații românești și străine apreciate în momentul actual, care au făcut atmosferă și ne-au pregătit pentru ce urma: dezlănțuirea germanilor cu foc, rock și artificii.

Ziua de duminică a fost toridă, dar energia formațiilor i-a făcut pe fani să uite puțin de căldură și să se dezlănțuie în fața scenei, dar alții au preferat să stea pe iarbă sau să caute umbră.

Una dintre problemele acestei locații este căldura și faptul că nu se găsește umbră. De asemenea, nu exista apă pentru a asigura igiena.

Showul spectaculos al germanilor de la Rammstein
Showul spectaculos al germanilor de la Rammstein

Rammstein, focul și rockul

Dar se apropia ora în care toți fanii vor primi ceea ce au așteptat de mult timp: concertul susținut de formația germană Rammstein. Din orice colț al Bucureștiului te îndreptai spre Romexpro, prin parc, în metrou, tramvai, pe stradă vedeai grupuri mari de oameni care mergeau la spectacol.

Pentru a intra în incinta festivalului trebuia să treci de câteva puncte de control, iar apoi părea că asiști la o paradă a tricourilor cu Rammstein, a țintelor, bocancilor, a outfiturilor din piele sau dantelă, dar nu numai.

Ciudat a fost momentul în care prezentai biletul, îți era scanat și auzeai: „Din acest moment nu mai puteți părăsi festivalul până nu se încheie.” Acest lucru i-a intrigat pe mulți deoarece erau oameni care erau acolo încă de dimineață sau de la orele amiezii. Nu este normal să ți se interzică să ieși din incinta festivalului în caz de nevoie, pentru că dorești un colț de umbră sau un pahar de apă care să nu coste 7 lei.

Jetonul a avut prețul de 7 lei și puteai cumpăra un pahar de bere sau altă băutură alcoolică, un pahar de suc, apă sau hot-dog. Anul trecut jetonul a costat 6 lei și se puteau achiziționa 2 pahare de apă, putând fi folosit doar jumătate de jeton. În acest an, puteai cumpăra un singur pahar de apă cu 7 lei.

După încălzirea rock pe care au făcut-o Bullet For My Valentine, la 21.20 au urcat pe scenă Rammstein.

 Rammstein Rock the city 2013

Intrare de efect

Formația a avut o intrare scenică acompaniată de artificii, demnă de un spectacol de o asemenea anvergură.

Till Lindemann, solistul, a coborât pe un „piedestal” sub formă de lift și a avut o apariție excentrică, purtând o jachetă de blană roz. Membrii formației se distingeau prin apariție și costum.

Melodia care a deschis recitalul formației a fost Ich tu dir weh și s-a trecut prin marile hit-uri cu care și-au cucerit publicul, în felul următor:

[stextbox id=”clujulcu” caption=”Setlistul celor de la Rammstein”] 1.Ich tu dir we, 2. Wollt ihr das Bett in Flammen sehen?, 3. Keine Lust, 4. Sehnsucht, 5. Asche zu Asche, 6. Feuer Frei, 7. Mein Teil, 8. Ohne Dich, 9. Wiener Blut, 10. Du Riechst so gut, 11.Benzin, 13. Links 2-3-4, 14. Du Hast, 15. Bück Dich, 16. Ich Will.[/stextbox]

Fiecare melodie a fost cântată cu o pasiune și disciplină germană, fără pauze mari, fără cuvinte inutile, fără artificii verbale, ci doar cu muzică, costume, foc, teatru și cu un spectacol masiv de lumini.

Luminile erau aranjate în așa fel încât se potriveau cu fiecare măsură, cu fiecare bătaie de tobă și riff de chitară.

Cu aproape 20 de ani de experiență pe scenă, Rammstein au demonstrat încă o dată că știu cum să facă un adevărat spectacol, mai ales datorită faptului că Till, vocalistul, este pirotehnician profesionist, licențiat. Ei sunt cunoscuți pentru efecte speciale și pentru amploarea recitalurilor. Aceștia nu au comunicat cu publicul foarte mult, dar spectacolul a fost de ajuns, nefiind necesare prea multe cuvinte. Pur și simplu, recitalul a decurs impresionant, fără să poți să îți iei ochii de pe scenă.

Dinamismul și energia formației sunt incredibile, dar dacă nu ai un loc bun la concert regreți faptul că nu vezi tot ce se întâmplă pe scenă: schimbul de costume, apariția unor elemente noi, teatrul,  perversitatea și umorul unor momente din spectacol.

Germanii au oferit publicului o porție adevărată de muzică combinată cu efecte pirotehnice, cu costume bizare, cu momente impresionante.

Atmosfera a fost incendiară datorită formației, datorită focului pe care îl simțeai fierbinte (în funcție de loc), dar și datorită publicului care a cântat la unison fiecare melodie.

 

Till, solistul vocal, a fost de neoprit.
Till, solistul vocal, a fost de neoprit.

Fanii au fost în extaz timp de aproximativ o oră și 40 de minute și s-au bucurat de fiecare melodie, de fiecare secundă, de vocea impunătoare a lui Till și de întregul show.

Începutul melodiei Du Hast a fost cântat integral de fani, iar Till a spus la un moment dat în limba română: „Din nou!”

Timpul a trecut prea repede și formația a părăsit scena după melodia Ich Will. Evident că fanii nu lăsat situația așa și au acționat cum se cuvine: cu urlete de bis, cu scandarea numelui formației astfel încât doi din cei șase germani s-au întors pe scenă pentru o interpretare specială.

Prima melodie care a fost interpretată la bis a fost o versiune de pian a melodiei Mein Herz Brennt.

Pe scenă fost adusă o pianină și am asistat la o versiune „slow” cântată de Till și Christian „Flake” Lorenz, clăparul.

Deși unii fani își doreau versiunea consacrată a melodiei, au cântat cu Till și Flake și s-au bucurat de ultimele momente din spectacol. După Mein Herz Brennt au urmat melodiile Sonne și Pussy.

Unul dintre momentele cunoscute din spectacolele Rammstein este acela în care logo-ul formației este iluminat și iese în evidență foarte interesant. La bis ne-au mai oferit câteva minute de muzică și foc și ne-au convins încă o dată că un spectacol Rammstein merită să fie văzut de mai multe ori și preferabil în alte locații.

Efectele pirotehnice marca Rammstein!
Efectele pirotehnice marca Rammstein!

Circulă o vorbă: „Other bands play, Rammstein burns!” Așa este. Rammstein au oferit un spectacol grandios, impresionant care merită să fie văzut de orice fan al muzicii rock. Este o experiență care te face să înțelegi cât este de important din punct de vedere vizual și auditiv spectacolul oferit de o formație. La Rammstein este important acest aspect mai ales datorită faptului că melodiile sunt cântate în limba germană și sunt dificile. Astfel, cu un asemenea concept de spectacol înțelegi mai bine abordarea și versurile dacă sunt interpretate și jucate.

Mergeți la Rammstein când aveți ocazia! Merită.

Rock The City a fost organizat de Marcel Avram şi East European Events, în colaborare cu D&D East Entertainment.”

Foto şi cronică de Teodora Neagu

 

 

 

 

1 thought on “Cum a fost la concertul Rammstein de la Bucureşti?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *