Cronicuţă de film.”Autoportretul unei fete cuminţi” de Ana Lungu

Categorii: A 7-a, Actualitate

Compania Mandragora şi Cinema Victoria au lansat ieri la Cluj-Napoca, de la ora 19.00, filmul Autoportretul unei fete cuminţi, regizat de Ana Lungu. După proiecţie avut loc un dialog cu publicul moderat de Raluca Bugnar, redactor al siteului de film Cinemarx.ro, realizat de la Cluj. La dialog au luat parte şi cele două actriţe protagoniste din film.

Clujulcultural.ro publică impresii după acest film, o cronicuţă a unei spectatoare, Cristina Andromeda Tirenescu,  absolventă de jurnalism, postată pe contul său de Facebook. Ne-a plăcut cum a scris!

” Am fost aseară la cinema. Autoportretul unei fete cuminţi. Românesc. Premieră. (Acesta este afişul.)

N-am mers cu aşteptări mari, mărturisesc. Anticipam limbajul trivial şi nuditatea nejustificată specifice producţiilor autohtone postdecembriste.

Spre surprinderea mea, filmul a reuşit să mă captiveze. Abordarea psihologică a unei teme fără pretenţii de epatare, nonşalanţa cu care banalităţile cotidiene sunt amalgamate cu drame existenţiale, caracterele destul de bine conturate şi credibile, dialogurile autentice, conflictele interioare latente sunt aspecte pe care le-am apreciat în mod deosebit.

AUTOPORTRET

E povestea unei tinere doctorande în construcţii, specializarea structuri, care încearcă să se smulgă de sub autoritatea paternă, prinsă între ceva ce pare mai mult decât o amiciţie şi o relaţie strict fizică, ambele fără perspectivă.

Excelentă portretizare a zbaterilor continue între nevoia de independenţă şi cea de apartenenţă, pe mai multe planuri (financiar, emoţional, sexual), creionarea discretă a tendinţei de autosabotare şi a victoriei provizorii a raţiunii.

Un film bun, după părerea mea, e acela de la care pleci cu sentimentul că ai rămas cu ceva. O stare de spirit, temă de reflecţie, măcar.

9+, din partea mea. Merită vizionat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.