Criză la Opera Română! Budoiu: Ne plouă în casă, nu avem spaţii de depozitare!

Categorii: Operă
Teatrul_National_Cluj

Opereta “Văduva Veselă” va avea premiera, duminică, 30 martie de la ora 18,30 la Opera Naţională Română Cluj-Napoca. Premiera se anunţă de succes, dar instituţia se confruntă cu probleme grave financiare. Practic Opera e în criză, inclusiv a spaţiilor de depozitare necesare.

Directorul general al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, tenorul Marius Vlad Budoiu a declarat: “cu acestă premieră, punem puţin nectar în cupa cu substanţa amară pe care ne-o dă ministerul. Partea de finanţare a fost mereu o problemă. Avem probleme mari cu depozitarea decorurilor. Avem aici câteva, dar ele trebuie păstrate în anumite condiţii. Noi le ţinem înghesuite că nu ştim ce să mai facem. În depozitul din Baciu plouă înăuntru. Nu putem să aruncăm aceste decoruri, nu avem de ales, uneori trebuie să mai dezvăluim câte ceva şi din spatele cortinei. Vestea bună este că vom veni cu multe proiecte pentru clujeni. Vom avea  curând o expoziţie fotografică în cabinele actorilor tocmai pentru ca publicul să vadă ce se întâmplă şi dincolo de cortine”.

vaduva vesela 2
Directorul Operei Române, Vlad Budoiu (dreapta) explică criza de la instituţiape care o conduce – (c) clujulcultural.ro

La conferinţa de presă ce a anunţat această premieră, au mai fost prezenţi şi regizorul artistic al spectacolului, Tiberius Simu şi dirijorul Gheorghe Victor Dumănescu.

“Este prima premieră la care particip în calitate de regizor. Pentru mine există două persoane foarte importante în echipa de producţie care vor asigura succesul. Primul este domnul Dumănescu, el ştie foarte bine cum era opera pe vremea când clujenii gustau din ea si doamna Veronica Petrovici, care de data asta s-a depăşit. Vreau să vă spun că sunt operă de artă costumele”, a declarat Tiberius Simu, regizor.

Acesta a mai spus că toată scenografia a fost făcută să susţină performanţa interpreţilor, fiind foarte mulţumit de rezultat. Scenografia creată îi va duce pe spectatori cu gândul în vremurile anilor ’30.

“Această lucrare, cred că în orice condiţii are succesul asigurat. Din dorinţa de continuitate, pe linia muzicală ne-am dorit să promovăm tineri care să preia de la mine şi să ducă mai departe. Intrarea Hannei este o realizare rarisimă. Vă invit să vedeţi premiera ce va fi un succes. Momentele muzicale sunt minunate”, a spus dirijorul Gheorghe Victor Dumănescu.

 

Madonna, sursă de inspiraţie!

Ca în orice creaţie de acest gen, regizorul s-a confruntat şi cu probleme. După cum povesteşte chiar el, textul a fost prima piedică. “Păi textul a fost problema primordială. Am avut textul iniţial şi erau unele fragmente la care chiar nu le găseam soluţia şi atunci am combinat cu alte două părţi pentru că nu am putut lucra pe textul iniţial”.

Pe parcursul a patru săptămâni de repetiţii, Tiberius Simu a explicat că au intervenit şi modificări, dar mai ales că în unele părţi s-a inspirat  din viaţa personală, cât şi din videoclipul unei cunoscute cântăreţe internaţionale.

“M-am inspirat în două scene din videoclipul Madonnei– Material Girl. Ştiţi faza în care Madonna este ridicată de bărbaţi, toţi o iubesc, ea este ca un trofeu pentru ei. Aşa va fi intrarea Hannei. Idei originale nu există, toate sunt idei ce le-ai văzut şi le-ai transpus în alt context. A mai fost o parte în actul II unde Danilo îi spune Hannei “De ai şti cât de rece mă lasă” şi trebuie să o spună aşa… cu ură. Când eşti rănit în dragoste spui astfel de lucruri cu răutate. Mi-am amintit de o iubită din liceu, când ne-am despărţit i-am spus ceva asemănător. Am croit rolul după mine”.

 

Despre “Văduva Veselă”

Spectacolul “Văduva Veselă”, spune în trei acte povestea Hannei Glawari, o văduvă ce moşteneşte 5 miliarde, bani ai fostului bancher Rudolf Glawari. Pentru ca averea să nu fie pierdută, Hanna trebuie să se căsătorească cu un francez din micul stat Pontenedro. Ambasadorul, Mirko Zeta îi găseşte soţul ideal în persoana contelui Danilo Danilovitch, secretarul ambasadei. Acţiunea se petrece în cadrul unui bal organizat de ambasador, însă planurile ambasadorului sunt împiedicate chiar de către soţia lui care o consideră potrivită pe Hanna pentru altcineva. Diferitele întâmplări de la bal îi apropie pe Hanna şi Danilo, însă au loc şi momente dificile între cei doi. Cu toate acestea, într-un final, Hanna şi Danilo găsesc în sfârşit fericirea.

3 răspunsuri

  1. oare domnu Budoiu stie ca aceasta cladire e in patrimoniul UNESCO? Oare stie ca in acest caz poate atrage fonduri europene nerambursabie pentru reabilitarea cladirii? Oare si-a pus macar aceasta problema inainte de aceste declaratii?

  2. Eu cred ca Budoiu a uitat ca nu e un solist intrigant ca inainte ci e chiar directorul institutiei, deci in loc sa se planga, mai bine ar pune mana la treaba si ar gasi solutii. Toate institutiile de cultura sunt la fel finantate, dar nu in toate ploua si nu toate se vaicaresc inainte de a face ceva. Deci nea Budoiu, lasa papusareala si pune mana la treaba, nu uita ca statul din banii nostrii face destule, plateste integral toate salariile si in plus investeste f multi bani in premiere, daca mata nu esti in stare nici macar sa carpesti, mai bine pleaca!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.