„Covorașul Fermecat” și „Pinocchio”, la Teatrul „Puck” în weekend

Actualitate Teatru

Patru povești scrise de Ferenc Móra, reunite sub titlul de „Covoraşul fermecat”/„Meseszõnyeg”, precum și„Pinocchio”, după Carlo Collodi vor putea fi urmărite la sfârșitul acestei săptămâni la Teatrul de Păpuși „Puck”.

„Covoraşul fermecat”/„Meseszõnyeg” este programat pentru sâmbătă, 13 mai, de la ora 11 și are ca punct de pornire bucuria jocurilor copilăriei. Artiştii prezintă cele patru poveşti ale lui Ferenc Móra ca şi cum ar fi jucate într-o familie cu copii de trei-patru anişori. Spectacolul se joacă în limba maghiară și îmbină patru basme care ne călăuzesc într-un univers magic. Copiii şi părinţii îl pot traversa cu uşurinţă datorită „poveştilor tatălui”, unde briza şi trandafirii capătă voci umane, unde Poştaşul-vânt aduce scrisoare din partea lui Moş Crăciun şi unde regele fluturilor o vindecă pe Pannika în mod miraculos.

 

„ Dramaturgia „ţesută” a jocului, minimalismul textelor interpretate, limbajul poetic şi stilizarea obiectelor le semnalează copiilor că ceea ce văd diferă de cele văzute la un loc de joacă, iar dacă spectacolul le captează atenţia, copiii vor accepta în mod natural (poate chiar pentru prima oară în viaţă) convenţia de bază a teatrului şi anume că ei sunt spectatori, chiar dacă actorii câteodată îi invită la joacă”, precizează realizatorii spectacolului.

Regia şi dramaturgia sunt semnate de Varga Ibolya, muzica de PéterVenczel, scenografia şi grafica de Anetta Fekete, iar Tamás Tóthpál a contribuit la muzica şi recuzita spectacolului. Distribuţia este alcătuită din Patka Ildikó, Pünkösti Laura, György László şi Kötõ Áron.

Vârsta minimă recomandată este de trei ani.

Secția română va juca duminică, 14 mai, de la ora 11.00, spectacolul „Pinocchio”, după Carlo Collodi, în regia lui Călin Mocanu. În viziunea regizorului, Pinocchio poate fi orice copil, iar transformarea lui din lemn în ființă cu suflet simbolizează, în fond, parcursul său inițiatic.

Spectacolul a fost gândit în contextul în care ne aflăm „într-o perioadă a istoriei în care nu copilul e problema, ci părintele”.

„Spectacolul este un Pinocchio în variantă actuală. Dacă privim în jur, putem vedea sute şi mii de personaje Pinocchio: toţi copiii au câte un drum iniţiatic de parcurs sau chiar mai multe, legate unele de altele, au vârste şi vârste de depăşit. Aceasta e povestea pe care mi-am propus să o redau, strâns legată de copilul pe care îl vedem acum în societatea actuală românească şi nu numai”, precizează Mocanu.

În povestea de pe scena Teatrului „Puck” Zâna cea Bună este mama ascunsă, iar Gepetto este tatăl ascuns. Imaginea bărânului sărac care îşi face ceai la focul buturugii din care se va naşte Pinocchio a fost înlocuită cu cea a unui artist care lucrează de mult timp în atelierul lui ca să dea viaţă unei bucăţi de lemn.

Scenografia spectacolului este semnată de Sandu Marian, iar muzica de Dan Bălan. În distribuție: Andra Ștefan, Angelica Pamfilie, Ionuț Constantinescu, Călin Mureșan, Andreea Bolovan, Robert Gutunoiu, Iulia Dinescu.

Vârsta minimă recomandată este de patru ani.

 

Despre Teatrul de Păpuşi „Puck”

Teatrul de Păpuşi „Puck” a fost înfiinţat 1950 și se află în subordinea Consiliului Județean Cluj. Palmaresul instituției cuprinde 300 de premiere, atât la secţia română, cât şi la cea maghiară, precum și importante premii şi nominalizări. Repertoriul actual al Teatrului de Păpuşi „Puck” este alcătuit din aproximativ 25 de titluri de spectacole pentru copii. De asemenea, din 2006 a fost lansat programul Nocturne cu spectacole adresate adulţilor. Începând cu anul 2002, instituţia clujeană este gazda Festivalului Internaţional al Teatrelor de Păpuşi şi Marionete „Puck”, unul din evenimentele importante ale Clujului.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *