CORONAVIRUS. Piața de carte e puternic afectată. Ce spun editorii clujeni

Carte

Românii nu pun preț pe cărți în perioada de carantină, piața scăzând cu 70% în ultima lună, după ce librăriile au fost închise și doar 5-10% dintre cei care cumpărau din librării au migrat către online, spune pentru Profit.ro Mihai Mitrică, directorul executiv al Asociației Editorilor din România (AER). El arată că, în acest moment, doar câteva edituri mari mai scot pe piață titluri noi, celelalte suspendându-și deja activitatea sau urmând să și-o suspende.

În aceste condiții am întrebat editori clujeni  cum i-a afectat pandemia, ce masuri au luat, cum vad piata pe mai departe.

Romeo Moldovan, Director Comercial Argonaut Publishing Cluj

Romeo Moldovan

 

Ca mai toate domeniile, și cel a producției și distribuției de carte a fost afectat de această pandemie. Înciderea librăriilor și suspendarea târgurilor de profil din această perioadă au dus la o scădere a vanzărilor de carte. Dacă până acum târgurile însemnau pentru noi interactionarea directă cu clienții, în această perioadă această interactiune s-a mutat în mediul online, în special pe rețelele de socializare.

De la începutul stării de urgență, Editura Argonaut a luat decizia de a acorda transport gratuit tuturor comenzilor online, totodată am început să intensificăm postările pe rețelele de socializare și să comunicăm acolo mai mult cu clienții noștri. În câteva zile o să încercăm să punem la dispoziția cititorilor noștri și o secțiune pe site cu cărți online gratis. Acest proces a fost puțin îngreunat datorită drepturilor de autor și a construcției platformei. În ceea ce privește producția de carte am lucrat în toată această perioada mai mult de acasă, astfel încât să nu fie întârzieri în contractele asumate. Ceea ce a fost îmbucurător pentru noi, a fost faptul că firmele de curierat au distribuit fără întârzieri cărțile care au plecat de la noi, în majoritatea cazurilor ajungând la client în 24ore.

Cum vedem piața de carte în viitor? Este o întrebare capcană… Din pacate nici înainte de această pandemie, piața de carte nu o ducea prea bine. Vânzarile au fost destul de mici, surpinzător a fost însă faptul că lunile ianuarie și februarie pentru noi au avut o creștere destul de mare comparativ cu 2018, 2019, chiar s-a dublat vânzarea. Noi suntem o editură care în mare parte pune pe piață carte științifică, adresată în mare parte specialiștilor și pasionaților, ceea ce ceea ce ne face să credem că vom rămâne la același nivel ca și anul trecut, deși ne propuneam o creștere anul acesta. Vom încerca să mergem și spre producția de cărți online, poate mai accesibilă tinerilor, însă ceea ce ne va da mari bătăi de cap în viitor va fi prețul la care vom putea produce și vinde, deoarece au apărut primele majorări la materia primă, hârtie, însă sperăm că vom putea menține aceleași prețuri care le-am avut și pană acum. Probabil ne vom muta din ce în ce mai mult spre mediul online, chiar și cu lansările, deja pregătim o astfel de lansare în mediul online, o primă lansare pilot să spunem, în luna mai. Nu ne rămâne decât să încurajăm cititorii să cumpere cât mai multă carte, deoarece putem învăța din greșelile trecutului, astfel încât să nu le mai repetam.

Vasile George Dâncu, director și fondator Editura ”Școala Ardeleană”

Editorul Vasile George Dâncu

Un lucru e clar: pandemia duce la criză, numai că noi, românii, ne plângem și când ne este bine, d-apoi în vremuri mai complicate! Afectate direct sunt librăriile clasice. Sper să-și revină după restricții și le țin pumnii să depășească această perioadă. Legat de Editura Școala Ardeleană: este, ca pentru toată lumea, o încercare și o provocare, dar luăm partea pozitivă a lucrurilor. Redacția lucrează de acasă: punem lucrurile în ordine, reluăm proiecte editoriale pe care nu am avut timp să le dezvoltăm și tipărim cărți (chiar și acum!) pentru piață sau pregătim volume pentru atunci când ne vom putea întâlni la târguri de carte și lansări.

Piața de carte, probabil, nu va mai fi așa cum era înainte de nebunia COVID-19. Au crescut și vor mai crește vânzările online, dar acest lucru nu suplinește vânzările din librării și de la evenimentele culturale. Editorii încearcă să construiască o piață de carte online funcțională. La fel și noi, ne adaptăm la acest fenomen. Editura Școala Ardeleană a inițiat proiectul Biblioteca Virtuală, ce are ca scop editarea de cărți electronice care vor fi puse la dispoziția cititorilor gratuit, ele putând fi descărcate, în format pdf., de pe site-ul nostru. Un alt pas pe care îl facem este publicarea de e-book-uri. Astfel, cititorii vor putea achiziționa cărțile preferate și în format electronic.

Până acum, Biblioteca Virtuală oferă volumele alcătuite de Irina Petraș și apărute sub egida Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România: „Viaţa literară la Cluj. Evocări, medalioane, amintiri, cronologie”; „Scriitori ai Transilvaniei. Dicționar critic ilustrat”; „Transilvania din cuvinte. Antologie dedicată Centenarului Marii Uniri”; „70. Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor din România. Almanahul literar/Steaua. 1949-2019”; „Viaţa literară în imagini. 1949-2019 (Album)”.

În ceea ce privește vânzarea de carte electronică: începând cu 1 mai, cărțile Editurii propuse pentru piața de carte vor fi publicate atât sub formă tipărită, cât și în ediție online. Unele vor fi disponibile pe site-ul nostru gratuit, iar altele vor putea fi citite după efectuarea plății. Prima carte publicată în dublu format va fi un proiect editorial care continuă Seria Centenar: „Trianon, Trianon!” (Volum coordonat de Vasile Pușcaș și Ionel N. Sava. Autori: Florin Abraham, Vasile Sebastian Dâncu, Codruța Popovici Jucan, Dumitru Preda, Vasile Pușcaș, Narcisa Mariana Radu, Gabriel Virgil Rusu, Tudor Salanțiu, Ionel N. Sava, Șerban Turcuș, Veronica Turcuș, Vasile Vesa). Reamintesc că pentru cărțile dedicate acestui moment istoric, Editura Școala Ardeleană a fost decorată de către Președintele Klaus Iohannis cu Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri”.

Închei printr-un îndemn pentru români: pe lângă drojdie, făină și dezinfectante, cumpărați și câte o carte. E nevoie și de așa ceva în izolare. Cei care nu-și permit pot accesa gratuit cărți oferite de diverse edituri și biblioteci care au venit în întâmpinarea cititorilor în această perioadă de pandemie.

Lectura combate izolarea!

Citim acasă!

Reprezentanți Editura Tact

”Pandemia ne-a afectat în două sensuri: afectând activitatea agentiei de publicitate ImagineTact care sustine editura, automat a afectat si editura si in mod clar afectarea va fi de lunga durata, inca nu putem estima cat de repede ne vom reveni impreună. Apoi, pe partea de vânzări prin retelele de librarii practic s-au oprit toate vanzarile.  

Impresia noastră e ca mai bine: de pe site-ul editurii clar cititorii nostri s-au mobilizat si comandand carti s-au solidarizat cu noi, inca odata le multumim pentru atasamentul fata de proiectul nostru editorial :)-, de la celelalte site-uri online, inca nu am primit rapoartele de vanzari, dar si aici pare, dupa comenzile primite,ca trendul a fost ascendent.

3. e mult spus strategie:) o masura practică a fost doar sa fim mai prompti la comenzi și (ne)-am promis nouă si cititorilor noștri că vom face tot posibilul sa nu cedăm și să continuăm acest proiect editorial.

Nadia Baciu, director Editura ”Ecou Transilvan”

Editorul Nadia Baciu la o lansare

În domeniul literar, producția de carte a scăzut foarte mult din cauza pandemiei, care sper să treacă cât mai repede, deoarece din această cauză, avem cu toții de suferit, de la editori, librari, tipografi până la cei care se ocupă de evenimente culturale. E bine totuși că avem posibilitatea să lucrăm de acasă la corectarea cărților, care urmează a fi tipărite, iar pentru vânzarea lor ne bazăm în totalitate pe librăriile online și pe vânzare directă de pe site-ul editurii. Ne lipsesc foarte mult lansările de carte și diferitele evenimente culturale, de care am avut din plin parte până acum.

Editura Ecou Transilvan este aproape de cititorii de pretutindeni, asigurându-le cărțile de care au nevoie în cel mai scurt timp posibil.  Ne bucurăm și de faptul că încă mai avem scriitori care doresc să-și publice creațiile literare, în format tipărit. Cartea nu va dispărea, cartea va rămâne, însă ne vom axa mai mult pe varianta cărții în format electronic.

Cum vedem piața de carte în viitor? O întrebare destul de grea, pentru că în ultimii ani a scăzut destul de mult interesul pentru lectură, dar totuși până la sfârșitul lunii martie, rapoartele de vanzări primite de la unele librării, ne demonstreză că lumea mai cumpără cărți. Sperăm să ne revenim la normal și să ne bucurăm de cărți bune pentru toate vârstele la prețuri accesibile. Editura Ecou Transilvan este o editură cu un mare interes pentru promovarea culturii scrise, atât în țară cât și în străinătate, prin autori consacrați și tinere talente. Ne vom axa pe cărți necesare publicului larg, în special pentru cei tineri, care gândesc altfel și pe autorii care dau un tonus nou, de seriozitate și mult profesionalism. Rămânem deschiși în continuare la sugestiile iubitorilor de carte pentru îmbunătățirea planului editorial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *