Controversatul regizor Roman Polanski a împlinit 80 de ani

Categorii: A 7-a, Actualitate

Roman Polanski este unul dintre cei mai controversați regizori din istoria cinematografiei mondiale. Astăzi împlinește 80 de ani și a avut până acum o viață cu adevărat fascinantă.

S-a născut la Paris, a trăit în ghetoul din Cracovia, iar mama sa a fost ucisă la Auschwitz, din cauza originilor evreiești. Roman Polanski a trăit o viață inspirată dintr-un film și a ajuns unul dintre cei mai importanți regizori mondiali.

„Pianistul”, „Weekend of a champion”, „Pirates”, „Oliver Twist” sau „Macbeth” rămân filmele sale de referință, iar pentru primul dintre ele a luat premiul Oscar pentru cel mai bun regizor.

Pe lângă filmele care l-au făcut celebru, Polanski rămâne cunoscut și pentru viața personală foarte zbuciumată. În anul 1969, pe când se afla în Europa pentru a turna un film, soția lui, Sharon Tate, însărcinată în câteva luni, a fost ucisă cu alte patru persoane de către membrii Charles Manson, într-o manieră demnă de filmele de groază. Acel moment a fost cel mai trist moment din viața regizorului, așa cum mărturisește în autobiografia sa.

În 1977, regizorul a fost arestat în Los Angeles pentru abuz sexual asupra unei minore și a fugit din Statele Unite pentru a evita închisoarea. Pe 2009, a fost arestat în Elveția, la cererea autorităților americane, după 30 de ani în care a stat liniștit în Europa. Polanski a stat în închisoare timp de două luni, apoi a fost arestat la domiciliu, iar în 2010 a fost considerat un om liber, iar autoritățile din Elveția au respins cererea de extrădare a regizorului, primită din Statele Unite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.