Marți, 18 martie 2025, începând cu ora 18.00, vă invităm la conferința „ANDREI ȘAGUNA și ASTRA”, pe care Profesorul Mircea-Gheorghe Abrudan o va susține în Sala „Ion Mușlea” a Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” Cluj-Napoca. Aceasta va fi urmată de lansarea volumului „Mitropolitul Andrei Șaguna. O biografie culturală”. Prefață de Ioan Bolovan. Proiect editorial apărut sub egida Academiei Române, Centrului de Studii Transilvane, Institutului de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca și Fundației Transilvania Leaders.
Prezintă: Marius Bojiță, Ion Cârja, Vasile G. Dâncu.
Moderator: Ioan Chirilă.
Amfitrion: Valentin Orga.
Organizatori: Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, Despărțământul ASTRA Cluj, Institutul de Istorie „George Barițiu” Cluj-Napoca, Fundația Transilvania Leaders, Editura Școala Ardeleană.
Evenimentul face parte din ciclul de conferințe al Despărțământului ASTRA Cluj, realizat în parteneriat cu Editura Școala Ardeleană.
„În asfințitul unei zile de vară, la 28 iunie 1873, adormea în Domnul, în reședința sa din Sibiu, Andrei Baron de Șaguna, faimosul arhiepiscop și mitropolit al românilor ortodocși din Transilvania și Ungaria, deopotrivă cap al Bisericii și lider recunoscut al națiunii române vreme de două decenii (1848-1868). Aidoma Catedralei mitropolitane înălțate între zidurile Sibiului la începutul secolului XX, Andrei Șaguna a fost și rămâne un simbol al demnității ortodoxe românești în Transilvania. La împlinirea unui secol și jumătate de la trecerea sa în eternitate, am considerat că este oportun să-l readuc în atenția cititorilor români contemporani, ilustrându-i personalitatea prin accentuarea dimensiunii culturale și intelectuale a biografiei sale.”, spune autorul Mircea-Gheorghe Abrudan)
„Autorul intitulează acest volum «O biografie culturală» fiindcă a dorit să ilustreze profilul intelectual și orizontul cultural larg al marelui ierarh. Pornind de la această intenționalitate asumată și recunoscută încă în debutul volumului, materialele incluse ni-l relevă pe Andrei Șaguna drept un ctitor de instituții culturale care au asigurat românilor din Transilvania nu doar supraviețuirea identitară, ci și progresul cultural și chiar material al națiunii. Cartea acoperă o paletă mult mai largă de aspecte care învederează relațiile personale ale lui Andrei Șaguna cu împăratul Franz Joseph, cu alți politicieni de prim rang de la Viena, legături care i-au și asigurat ierarhului sibian succesul în inițiativele culturale, ecleziastice și politico-naționale vizând propășirea poporului român. Toate studiile evidențiază o documentare solidă care include surse inedite, dar și edite, precum și o bibliografie națională și internațională adusă la zi. Remarcăm talentul narativ al autorului, care trădează un spirit elevat, un intelectual cu reale aptitudini literare, atent la tot ce îl înconjură și-i marchează existența cotidiană, dar și preocupat să îmbrace realitatea istorică într-o formă atractivă și captivantă deopotrivă pentru istorici și publicul larg. Îi asigur pe toți că vor găsi suficiente pagini valoroase care să le completeze informațiile despre o epocă și o personalitate cu totul aparte în istoria secolului al XIX-lea.”, explica academicianul Ioan Bolovan.