Concertul românesc de Ligeti, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu la Filarmonică

Spectacol

Concertul simfonic susţinut de Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu are loc vineri, 27 mai 2016, de la ora 19, la Colegiul Academic.

Pe scenă  vor urca soliştii Răsvan Dumitru (vioară), Ioan Storojenco (violoncel) şi Horea Haplea (pian), pentru a interpreta Triplul concert pentru vioară, violoncel şi pian, de Beethoven. Din programul serii fac parte şi Concertul românesc, de Ligeti şi Simfonia nr. 8 în Sol major, de Antonín Dvořák.

 Horia Andreescu este dirijorul principal al Filarmonicii „George Enescu”, fondator al Orchestrei de Cameră „Virtuozii” din Bucureşti, profesor asociat al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, şi a fost, o lungă perioadă, director al formaţiilor muzicale Radio. Studiile sale la Universitatea de Muzică din capitală, la Academia de Muzică din Viena, precum şi cursurile cu Sergiu Celibidache au reprezentat o bază solidă a devenirii sale dirijorale.

A colaborat cu numeroase orchestre, ca London Symphony Orchestra, Wiener Symphoniker, Royal Philharmonic Orchestra, Filarmonicile din Amsterdam, Stuttgart, Orchestrele Simfonice din Ierusalim, Nagoya, BBC Scottish, Orchestrele Radio din Madrid, Leipzig, şi a participat la festivaluri ca Wiener Festwochen, Dresdner Festspiele, Europa Musicale München şi Festivalul Internaţional „George Enescu”.

afis 27 mai

Ultimele dintre cele aproximativ 50 de înregistrări ce poartă semnătura lui Horia Andreescu sunt două compact discuri apărute în 2003 şi 2004, alături de Rundfunk Sinfonieorchester Berlin (lucrări de Prokofiev, Respighi, Hindemith, Constantin Silvestri şi – pentru firma RCA, Red Seal – Georg Katzer), un compact disc cu Orchestra Naţională Radio (Olah, Mendelssohn Bartholdy, Enescu) şi încă un CD, alături de Nordwestdeutsche Philharmonie, cu lucrări de Pascal Bentoiu, realizat pentru Radiodifuziunea din Köln şi casa de discuri germană Hastedt.

În luna decembrie 2004, Horia Andreescu a pregătit, din nou alături de Rundfunk Sinfonieorchester Berlin, o altă înregistrare pentru Deutschland-Radio Berlin şi pentru activa firmă germană CPO. Acesta a fost cel de-al cincisprezecelea album discografic semnat alături de o orchestră din Europa. Un alt eveniment important a fost concertul de deschidere a Festivalului „George Enescu”, ediţia 2005.

Preocuparea sa constantă pentru muzica românească reiese din eforturile sale – la Berlin, Viena, München, Amsterdam, Madrid, Japonia a prezentat lucrări de Enescu şi numeroşi alţi compozitori români. Dar acest interes este subliniat mai ales de cele peste 2000 de minute de muzică românească aflate în Kardex-ul Radiodifuziunii Române. Între premiile şi distincţiile dirijorului Horia Andreescu, Premiul UNESCO (România 2003) cinsteşte tocmai acest efort de afirmare a identităţii muzicale româneşti în lume.

Fost elev al Liceului de Artă din Braşov şi, ulterior, absolvent al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, unde a studiat cu Victoria Nicolae, Răsvan Dumitru este cadru didactic asociat (vioară şi muzică de cameră) în cadrul instituţiei clujene. Între 2007-2011, a fost concertmaestrul Orchestrei Operei Naţionale Române din Cluj, iar în prezent este membru al partidei de vioara a II-a a Orchestrei Filarmonicii „Transilvania”. De asemenea, începând cu anul 2008, Răsvan Dumitru este şef de partidă la compartimentul viorii a II-a din cadrul Orchestrei Naţionale de Tineret din România.

A susţinut numeroase concerte camerale şi solistice (acestea din urmă în compania Orchestrelor din Braşov, Cluj şi Bucureşti). Răsvan Dumitru, membru al Cvartetului Arcadia, cântă pe o vioară Leon Fischesser, atribuită, în urma unui concurs din 2005, de către fundaţia elveţiană „Musique et Vie”.

Născut într-o familie de muzicieni, Ion Storojenco a absolvit Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă”, la clasa profesorului Adalbert Török, fiind, în prezent, al Universităţii de Muzică şi Arte Interpretative din Viena, sub îndrumarea reputatului Robert Nagy, prim violoncelist al Filarmonicii din capitala austriacă. În paralel, a participat la cursurile de măiestrie susţinute de Marin Cazacu, Alexandra Guţu, Răzvan Suma, Misha Katz, Marin Smesnoi, Anatoli Seleznev şi Igor Gavysh.

Performanţele sale interpretative au fost recompensate prin numeroase premii la concursuri naţionale, printre care regăsim Premiul I la Olimpiadele Naţionale (2000, 2001, 2002, 2007, 2008), Premiul I la Concursul „Johann Sebastian Bach” (Cluj-Napoca, 2006, 2007), Premiul I şi Premiul Special al Clubului Rotary la Concursul „Mihail Jora” (Bucureşti, 2006) sau Premiul I la Concursul Internaţional „E. Coca” (Chişinău, 2006).

Ion Storojenco a evoluat ca solist în compania Orchestrelor Filarmonicilor din Cluj-Napoca, Sibiu şi Chişinău şi a susţinut recitaluri de muzică de cameră la Viena, Sinaia, Cluj‑Napoca, şi Bistriţa. În prezent, este prim-violoncelistul Filarmonicii din Pforzheim, în landul german Baden-Württenberg.

Horea Haplea a început studiul pianului la Liceul de Muzică din Alba Iulia, cu prof. Cristina Munteanu, urmând apoi să fie înscris la Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă”, la clasa prof. Gerda Türk. Ca student la Academia de Muzică „Gh. Dima”, Horea Haplea a finalizat două secţii – cea de pian (clasa prof. Daniel Goiţi) şi cea de dirijat (clasa prof. Florentin Mihăescu), absolvind studiile universitare, în 2004, în calitate de şef de promoţie. În toamna aceluiaşi an, a urmat admiterea la cursurile de masterat, iar după un an, a fost admis la doctorat, ocupând postul de prep. univ. la Catedra de Artă Scenică, în cadrul aceleiaşi instituţii.

Recitalurile atât solistice, cât şi camerale, concertele instrumentale, concursurile la care a participat, atât în calitate de pianist solist, cât şi de pianist-acompaniator, înregistrările realizate ca membru al ansamblurilor camerale, toate acestea sunt dovezi care atestă dezvoltarea muzicală exhaustivă, dar şi  înaltul grad de profesionalism cu care tânărul pianist se apropie de orice lucrare. A colaborat cu Orchestra Radio din Bucureşti, Filarmonica „George Enescu”, Filarmonicile din Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Sibiu, Râmnicu Vâlcea, evoluând sub bagheta unor dirijori ca Florentin Mihăescu, Gh. V. Dumănescu, Christoph Rehli, Hirofumi Yoshida sau Sun-Young Lee.

Horea Haplea este laureatul a numeroase premii, ca Premiul I la Concursul „Ferdinand Weiss”, Cluj 2005, Premiul I la Concursul internaţional din cadrul Festivalului Mozart, Cluj 1998, Premiul I la Concursurile de la Deva, Bistriţa, Premiul II la Timişoara, Iaşi etc.

Repertoriul abordat prezintă o vastitate şi o diversitate uluitoare, pornind de la marii compozitori baroci (Bach, Händel, Vivaldi) şi ajungând, prin lucrări din Clasicism şi Romantism, până în secolul al XX-lea, unde interpretează creaţii ale compozitorilor români (Enescu, Toduţă), fără a ocoli literatura pianistică universală din această perioadă. Menţionăm, de asemenea, faptul că tânărul pianist este bine ancorat în creaţia beethoveniană, având în repertoriu integrala concertelor şi sonatelor compozitorului clasic.

Vineri, 27 mai 2016, ora 19, Abonament 29
Colegiul Academic
Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”

Horia Andreescu Dirijor
Răsvan Dumitru Vioară
Ion Storojenco Violoncel
Horea Haplea Pian

György Ligeti
Concert românesc
Ludwig van Beethoven
Triplu concert pentru vioară, violoncel şi pian, op. 56
Antonín Dvořák
Simfonia nr. 8 în Sol major, op. 88

 

BILETE

Biletele la concertele Filarmonicii de Stat „Transilvania” se pot achiziţiona online de pe biletmaster.ro.

Biletele se pot cumpăra şi de la Agenţia de Bilete a Filarmonicii (Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3, la parter în incinta Casei de Cultură a Studenţilor, Tel. 0264 43 00 60) conform programului: Luni & Miercuri 10 – 14, Marţi & Joi 12 – 18 şi Vineri 10 – 14 sau cu o oră înainte de concert, direct de la locaţia acestuia.

20 lei preţ întreg / concert

10 lei preţ redus (elevi, studenţi şi pensionari) / concert

Atenţie: În ziua concertului, Agenţia de bilete este deschisă în intervalul 10-14!

FILARMONICA DE STAT „TRANSILVANIA”

P-ţa Lucian Blaga nr. 1-3, Cluj Napoca

Tel. 0264-43 00 60, Fax. 0264-59 78 12

Mail: office@filacluj.ro, publicrelations@filacluj.ro

Web: www.filarmonicatransilvania.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *