Concert cu orga restaurată a bisericii Sfântul Mihail

Un concert de orgă în Biserica Sfântul Mihail din Piața Unirii va fi organizat cu ocazia restaurării acesteia. Ea a fost construită în 1753, iar, cu ocazia lucrărilor de renovare a bisericii, s-a intervenit și pentru repararea, curățarea și acordarea completă a acesteia.

Intrarea la concert este liberă.

Concertul are loc duminică, 19 iunie 2022, de la orele 20:00. Parohia romano-catolică l-a invitat să concerteze pe Fassang László, profesor de orgă la Academia de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta și Conservatorul din Paris. Acesta este laureat al unor renumite concursuri de orgă.

Cele aproape 3.000 de tuburi ale instrumentului dispuse pe trei manuale și pedalier vor răsuna în toată splendoarea lor cu ocazia concertului de inaugurare.

Orga mare construită de Johannes Hahn a suferit o schimbare majoră în istoria sa, cu lucrări de restaurare și extinderi. Biserica Sfântul Mihail din Cluj cuprinde un ansamblu de orgi baroce de valoare istorică și artistică, unice în țară și pe bună dreptate admirat de profesioniști și de comunitatea noastră melomană. Orga la care se va cânta în acest concert a fost construită în 1753, inițial cu 12 registre solo, și a fost realizată de maestrul Johannes Hahn din Sibiu. A suferit numeroase extinderi și modificări, iar în 1996 a fost restaurat în forma sa actuală, cu trei manuale, pedalier și 35 de registre. După finalizarea lucrărilor de renovare a bisericii, a devenit esențială repararea, curățarea, intonația și acordarea completă al întregului instrument, această lucrare amplă însumând aproximativ 2800 de fluiere, a fost realizată de firma COT-Orgelbau din Hărman cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte, Fundației Bethlen Gábor și Parohiei romano-catolice Sf. Mihail. Pentru a extinde și echilibra imaginea sonoră, a fost adăugat un nou registru solo în pedalier: Pincipal de 16 picioare”, conform organizatorilor de la parohie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *