Citind cu Blaga pe o bancă! Uniunea Scriitorilor propune amplasarea unei noi statui în oraș

Categorii: Esenţial, Poezie
Etichete: Blaga, Emil Boc, statuie

 

Clujul – „orasul poetului Lucian Blaga”, este o nouă inițiativă a Uniunii Scriitorilor în parteneriat cu Primăria Cluj, a anunțat primarul Emil Boc pe pagina sa de Facebook.

„Uniunea Scriitorilor din Romania, filiala Cluj, prin doamna presedinta Irina Petras, a inaintat Primariei o propunere de a realiza o statuie a poetului Lucian Blaga, in alt stil fata de cele existente: citind cu Blaga pe o banca! Personal, consider ca este o propunere foarte buna si va invit sa va pronuntati asupra propunerii, sa recomandandati locatia unde sa fie amplasata si cum sa arate.
Imi permit sa recomand spre analiza un model de statuie intalnit in strainatate si care poate fi avut in vedere si la noi.
Recomandarile si propunerile dumneavoastra vor fi avute in vedere atunci cand vom inainta solutia Comisiei de Monumente spre avizare si Consiliului local spre aprobare”, a scris primarul Boc.

Precizăm că alte două statui ale poetului Lucian Blaga sunt amplasate deja în fața Teatrului Național și a Bibliotecii Centrale Universitare (BCU), care îi poartă dealtfel și numele.

Poetul Sorin Grecu: o inițiativă de salutat

Poetul Sorin Grecu, membru al Uniunii Scriitorilor, a fost de părere că e o inițiativă pozitivă.

„Artiștii, literații ar trebui să fie mai vizibili în societate, astfel că o astfel de inițiativă nu mă poate decît bucure. Este un lucru necesar chiar dacă mai sunt statui cu Blaga. A fost unul din cei mai mari intelectuali clujeni, indiscutabil”, a spus acesta pentru site.

Si internauții au comentat pozitiv inițiativa Uniunii Scriitorilor și a Primăriei.

Cred ca statuia ar trebui amplasata intr-un parc( parcul central?) daca vrei sa poposesti langa poet si sa citesti ai nevoie de liniste. Amplasata undeva pe unde se circula mult cu masina sau este multa galagie nu ar avea efectul dorit!”, a comentat Moldovan Stelian.

Ideea este extraordinar de buna, diferenta o va face amplasarea, recomand intr-un parc sau un loc unde lumea merge de placere/relaxare sau pentru a vizita. O alta idee ar fi amplasarea unui QR code in carte care sa duca la un site cu bibliografia acestuia. Sau catre un video in limba engleza pentru turisti. Asa persoane straine ce sunt in vizita vor putea intelege de ce este important pentru noi. Cheers ?. PS: se poate transforma intr-un program pilot, dupa care cred ca multi ar fi deschisi sa doneze daca e nevoie.”, a scris si un alt facebookist, Sergiu Cipcigan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.