Cunoscutul intelectual de stânga Vasile Ernu, scriitor și editorialist, a scris despre defecțiunile de organizare ale Târgului de Carte Gaudeamus care se încheie astăzi la București. În opinia acestuia editurile mici sun defavorizate iar spațiile pentru copii și bătrâni insufieciente.
Târgul rganizat de Societatea Română de Radio are loc la complexul Romexpo din București.
Ce a scris Ernu pe contul său de facebook în postarea intitulată ”Cupola e neîncăpătoare pentru Gaudeamus – și tot mai inechitabilă„:
Am ajuns ieri la Gaudeamus 2023 – uh ce deja vu de 90. Hai că sunt lucruri care trebuie spuse mai răspicat. Asta e meseria mea.
În ultimii ani Gaudeamus și Bookfest nu s-au mai ținut la Cupola -farfuria aceea zburătoare de la Romexpo numit Pavilionul central (sau în spațiile mici de alături).
Ca și construcție este un loc care mie-mi place – construcție de anii 60, modernism ca la carte, mult peste tot ce se construiește acum.
Dar – pentru Gaudeamus a devenit neîncăpător și mai ales produce o monopolizare a spațiului de către cei mari: pervers și imoral de inegal. Aproape banditește: scuzați, dar nu se mai face așa nici în capitalismul sălbatic. Hai să mimăm măcar un capitalism cu față umană – ceva mai echitabil că suntem cu papioane, civilizați vorba vine. Cum ar veni în jargonul de corporație: concurență neloială.
De aceea anii trecuți a fost ceva mai uman: în pavilioanele noi de alături care cumva ”democratizau” cât de cât spațiul și oferea larghețe pentru expozanți și public.
Pentru veterani revenire la Cupolă e așa un soi de deja vu de anii 1990-2000. Dar nu mai suntem acolo – industria a crescut, editurile vor spații mari, publicul vrea confort – cu cei mici nici nu ai unde călca.
Practic asistăm la un regres la acest capitol. Sunt lucruri la care nu ne mai putem întoarce și mai ales nu mai putem permite acest tip de violență a inegalității și disconfortului. Pentru copii mai ales trebuie cât mai mult spațiu.
Iar editurile mici trebuie să aibă ceva mai multă vizibilitate și sprijin. Cei mari se descurcă. E ca în viață fie și în capitalismul sălbatic – oameni buni: întâi grijă de copii și bătrâni, cei cu nevoi mai speciale că hăndrălăi cu mult cheș din primul rând se descurcă – ăia trebuie puțin ”înfrânați”.
Nu ne strică un minim respect unii față de alții: umanitatea începe când cel puternic știe să ajute pe cel slab. Că invers știm cum e.
Asta așa pentru organizatori ca să revină la o așezare ceva mai decentă, echitabilă, confortabilă și cât se poate mai umană.
Dar am venit acasă cu multe cărți bune – azi mai fac o tură.
Mergeți, luați cărți după gust și convingeri.”
Recomandările de cărți ale lui Ernu sunt AICI