Marți 23 ianuarie 2024, Galeria Casa Matei a găzduit vernisajul primei expoziții din acest an, cu titlul „Artefactul memoriei: fragilitate și alteritate”, expoziție semnată de Laurențiu Manolescu, curatori fiind Ovidiu-George Saghin și Ionuț-Andrei Uzarchievici, ambii studenți la master, anul II, programul de Practici Curatoriale Contemporane din cadrul Facultății de Arte Decorative și Design a UAD Cluj-Napoca.
Expoziția surprinde în mod unic momente din trecut aduse în prezent prin intermediul funcțiilor deosebite ale fotografiei, acelea de a memora și documenta anumite trăiri.
O perspectivă suplimentară și unică a povestirii vizuale, imaginate de artist alături de cei doi tineri curatori, este redată prin maniera expresivă a tehnicilor utilizate, prin dubla expunere și prin prelucrarea digitală. Prin această juxtapunere, expoziția îndeamnă la contemplarea modului în care amintirile noastre sunt modelate și influențate de contextul în care ne desfășurăm viața.
Trăsăturile portretelor nu sunt doar simple înregistrări statice ale unui chip, ci devin elemente plastice care se amestecă și interacționează cu mediul înconjurător, conferind lucrărilor statutul de artefacte ale memoriei, care deslușesc publicului cadre intime din viața artistului, ce pot fi retrăite și reinterpretate într-o dimensiune diferită a timpului.
Laurențiu Manolescu reușește să creeze prin arta lui nu doar simple instantanee, ci adevărate compoziții vizuale care transcend timpul și spațiul trecând lucrările prin filtrul emoțiilor și al experienței sale. Grija față de variațiile de luminozitate și culoare, plus jocul formelor distorsionate sau descompuse în puncte, reușesc, în unele lucrări, să redea o valoare plastică apropiată picturii și senzația metodei de lucru numită pointilism, sau să se apropie de valorile curentului expresionist (text semnat de Ovidiu-George Saghin).
Lucrările semnate de Laurențiu Manolescu urmăresc viața artistului bucureștean Mureșan Vasile, cunoscut sub numele de Murivale, imortalizând trăirile sale în diverse momente ale vieții – la moment de sărbătoare (aniversând o zi de naștere) sau în clipe de nostalgie (o vizită la mormântul unui prieten), ș.a. Artistul fotograf este un apropiat al Maestrului și datorită acestei prietenii își transpune cunoștințele din domeniul fotografiei în lucrări de artă.
Expoziția este deschisă publicului până în data de 27 ianuarie 2024 și mai poate fi vizitată astăzi între orele 12.00-16.00.