Cannes 2021. Scurtmetraj românesc, în competiţia Semaine de la Critique

Categorii: Esenţial

Scurtmetrajul românesc „Interfon 15”, de Andrei Epure, a fost selectat în competiţia secţiunii Semaine de la Critique din cadrul Festivalului de Film de la Cannes 2021, scrie News.ro

Semaine de la Critique, ajunsă la a 60-a ediţie, va avea loc între 7 şi 15 iulie.

Treisprezece lungmetraje, dintre care şapte în competiţie, toate filme de debut, şi şase prezentate special, au fost selectate din 1.000 de filme vizionate.

Zece scurtmetraje au fost alese în competiţie din 1.620 de astfel de producţii vizionate.
Povestea „Interfon 15” a lui Andrei Epure este a unei femei care este găsită inconştientă în faţa blocului în care locuieşte. Nimeni nu îi ştie numele, iar în timp ce aşteaptă salvarea, vecinii vorbesc despre viaţa ei şi a lor.

Distribuţia este alcătuită din Cosmina Stratan, Mihaela Sîrbu, Ana Ciontea, Ozana Oancea, Otilia Panainte, Marius Ghica, Ioana Mateescu, Liviu Pintileasa şi Mara Luca.

Andrei Epure este regizor şi scenarist, stabilit în Bucureşti. A absolvit Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, secţia scenaristică. Filmele lui pun sub semnul întrebării limitele comunicării în încercarea de a înţelege ceva ce este dincolo de înţeles, potrivit semainedelacritique.com.

Selecţia celor zece scurtmetraje a fost realizată de un comitet condus de Léo Soesanto. „Interfon 15” va concura cu filme din ţări ca Grecia, Danemarca, Israel, China şi Franţa.

Cea de-a 60-a ediţie a Semaine de la Critique va fi deschisă cu proiecţia primului film al unei tinere cineaste franceze, o premieră în ultimii 17 ani. În „Robuste”, Constance Meyer „ne dezvăluie un Gérard Depardieu cum nu l-am mai văzut”, transmit organizatorii. Replica îi este dată în acest film de actriţa Deborah Lukumuena.

În competiţia de lungmetraje au fost selectate: „Libertad”, de Clara Roquet, „The Gravedigger’s Wife”, de Khadar Ayderus Ahmed, „Olga”, de Elie Grappe, „Piccolo Corpo”, de Laura Samani, „Rien à foutre”, de Julie Lecoustre şi Emmanuel Marre, „Amparo”, de  Simón Mesa Soto, şi „Feathers”, de Omar El Zohairy.

Semaine de la Critique va fi încheiată cu proiecţia filmului „Une histoire d’amour et de désir”, al doilea lungmetraj al regizoarei tunisiene Leyla Bouzid.

Preşedintele juriului secţiunii va fi anul acesta cineastul român Cristian Mungiu. Împreună cu producătoarea Didar Domehri, cu autoarea, compozitoarea şi actriţa Camélia Jordana, cu Michel Merkt, consultant şi producător, şi cu Karel Och, director artistic al Festivalului Internaţional de Film de la Karlovy Vary, va înmâna Grand Prix Nespresso pentru cel mai bun lungmetraj, Prix Fondation Louis Roederer de la Révélation şi Prix Découverte Leitz Cine pentru scurtmetraj.

Partenerii Semaine de la Critique vor acorda trei premii – Fondation Gan à la Diffusion, SACD şi Canal+ pentru scurtmetraj.

În plus, va fi acordat şi trofeul Caméra d’or, care recompensează cel mai bun film de debut prezentat fie în selecţia oficială, în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs sau Semaine de la Critique. Premiul va fi acordat în cadrul galei de încheiere a festivalului de preşedintele unui juriu special. Cel mai recent, în 2019, el a revenit lui César Díaz pentru „Nuestras Madres”, care a făcut parte din selecţia Semaine de la Critique.

Cea de-a 74-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc între 6 şi 17 iulie.

Anul trecut, festivalul nu a avut loc în forma obişnuită, organizatorii anunţând o selecţie de filme, iar acestea, purtând emblema Cannes 2020, au fost prezentate în alte evenimente majore de gen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.