Cannes 2021: Lungmetrajul „La Civil”, de Teodora Ana Mihai, recompensat cu Prix de l’Audace în secţiunea Un Certain Regard. Citește toate premiile!

A 7-a Actualitate

”Unclenching the Fists”, în regia cineastei ruse Kira Kovalenko, a fost recompensat vineri seară cu premiul principal în secţiunea Un Certain Regard din cadrul celei de-a 74-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes, iar lungmetrajul „La Civil”, o coproducţie româno-belgiano-mexicană regizată de Teodora Ana Mihai, a primit Prix de l’Audace în cadrul aceleiaşi secţiuni, potrivit paginii oficiale a evenimentului, scrie agenția Agerpres.

O alta româncă, studentă la UNATC, Carina-Gabriela Daşoveanu, a primit premiul 3 ex-aequo la secţiunea Cinéfondation – cea rezervată filmelor de şcoală de cinema – pentru pelicula «Prin oraş circulă scurte poveşti de dragoste».

Au mai fost şi alte 3 filme româneşti la Cannes anul acesta. Radu Muntean cu lungmetrajul «Întregalde» în secţiunea La Quinzaine des réalisateurs. În aceeaşi secţiune a fost şi Andreea Cristina Borţun cu scurtmetrajul «When night meets dawn». Andrei Epure, tot cu un scurtmetraj, «Interfon 15», a fost prezent în secţiunea La Semaine de la Critique, secţiune al cărui juriu a fost prezidat de Cristian Mungiu. De mulţi ani încoace nu am putut da de atâtea nume româneşti în acelaşi timp pe Croazetă, «semn foarte bun ținând cont de starea cinematografiei române care e destul de amărâtă. Situația nu e bună deloc. Singurul lucru pe care reușim să îl facem în continuare în mod miraculos este să reușim să fim prezenți cu două, trei vârfuri la Cannes și să dăm senzația că există o continuare a acestui nou val românesc, deși baza pe care ar trebui să se așeze aceste vârfuri este făcută dintr-un nisip foarte moale și se poate prăbuși în orice secundă» ne spunea zilele trecute la acest microfon Cristian Mungiu.

În cadrul secţiunii Un Certain Regard au mai fost acordate următoarele distincţii: Premiul Juriului, decernat peliculei ”Great Freedom”, în regia cineastului austriac Sebastian Meise, Ensemble Prize, primit de ”Bonne Mere”, în regia lui Hafsia Herzi, Premiul pentru originalitate, acordat lungmetrajului ”Lamb”, de islandezul Vladimir Johannsson, şi menţiune specială pentru pelicula ”Noche De Fuego”, de Tatiana Huezo, o cineastă din El Salvador.

 

„La Civil” este primul lungmetraj regizat de Teodora Ana Mihai, iar printre producătorii săi se află atât cineastul român Cristian Mungiu, cât şi cunoscuţii cineaşti belgieni Luc şi Jean-Pierre Dardenne. Acest film spune povestea unei mame a cărei fiică este răpită şi care decide să acţioneze pe cont propriu pentru salvarea ei, după ce autorităţile mexicane refuză să o ajute.

În acest an, competiţia Un Certain Regard, care a revenit la misiunea sa de a descoperi cineaşti emergenţi, a inclus 20 de lungmetraje. Şase dintre acestea sunt filme de debut, care concurează şi pentru trofeul Caméra d’or.

Pelicula ”Onoda, 10 000 Nights in the Jungle”, în regia cineastului francez Arthur Harari, a fost proiectată în deschiderea secţiunii.

 

Prezidat de regizoarea şi scenarista Andrea Arnold, juriul Un Certain Regard a fost compus din regizoarea şi scenarista Mounia Meddour, actriţa Elsa Zylberstein, regizorul şi scenaristul Daniel Burman şi regizorul şi actorul Michael Covino.

”În discuţiile noastre, au fost două lucruri pe care le-am spus constant: ‘filmul acesta este foarte curajos’ şi ‘filmul acesta a fost făcut din inimă’. Multe dintre filme sunt foarte înflăcărate şi multe dintre ele vorbesc despre lucruri despre care este greu să vorbeşti. Dorim să le mulţumim tuturor cineaştilor pentru munca lor curajoasă şi frumoasă. Filmele lor au creat dezbateri intense”, a spus preşedinta juriului, Andrea Arnold.

Câştigătorii au fost anunţaţi în cadrul unei ceremonii de premiere desfăşurată vineri seară în Theatre Claude Debussy.

Lista câştigătorilor celei de-a 74-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes

Competiţie

Palme d’Or –  „Titane”, de Julia Ducournau
Marele Premiu al Juriului – ex aequo – „A Hero”, de Asghar Farhadi, şi „Hitty NRO 6”, de Juho Kuosmanen
Premiul Juriului – ex aequo – „Memoria”, de Apichatpong Weerasethakul, şi „Ha’berech”, de Nadav Lapid
Premiul pentru regie – Leos Carax, pentru „Annette”
Premiul pentru scenariu – „Drive My Car”, de Ryusuke Hamaguchi şi Takamasa Oe
Premiul pentru interpretare masculină – Caleb Lanry Jones, pentru „Nitram” (r. Justin Kurzel)
Premiul pentru interpretare feminină – Renate Reinsve, pentru „Julie (en 12 chapitres)” (r. Joachim Trier)
Caméra d’Or – „Murina”, lungmetraj de debut semnat de Antoneta Alamat Kusijanovic
Palme d’Or pentru scurtmetraj – „Tian Xia Wu Ya”, de Tang Yi
Menţiune specială a juriului pentru scurtmetraj – „Ceu de agosto”, de Jasmin Tenucci
Palme d’Or onorific – Jodie Foster; Marco Bellocchio

Un Certain Regard
Marele Premiu – „Unclenching The Fists”, de Kira Kovalenko
Premiul Juriului – „Grosse Freiheit”, de Sebastian Meise
Premiul pentru ansamblu– „Bonne mère”, de Hafsia Herzi
Premiul pentru curaj – „La civil”, de Teodora Ana Mihai
Premiul pentru originalitate – „Lamb”, de Valdimar Jóhannsson
Menţiune specială – „Noche de fuego”, de Tatiana Huezo

Cinéfondation
Premiul I – „L’enfant salamandre”, de Théo Degen (Belgia)
Premiul al II-lea – „Cicada”, de Yoon Daewoen (Coreea de Sud)
Premiul al III-lea – ex aequo – „Prin oraş circulă scurte poveşti de dragoste”, de Carina-Gabriela Daşoveanu (România); şi „Cantareira”, de Rodrigo Ribeyro (Brazilia)

Semaine de la Critique
Marele Premiu (Grand Prix Nespresso) – „Feathers”, de Omar El Zohairy
Prix Fondation Louis Roederer de la Révélation – Sandra Melissa Torres, pentru interpretarea din „Amparo”, regizat de Simón Mesa Soto
Prix Fondation Gan à la Diffusion – Zero Fucks Given”, regizat de Emmanuel Marre şi Julie Lecoustre
SACD – „Olga”, scris de Elie Grappe şi Raphaëlle Desplechin

Quinzaine des Réalisateurs, secţiune paralelă
Premiul SACD – „ Les magnétiques”, de Vincent Maël Cardona
Premiul Europa Cinemas Label – „A chiara”, de Jonas Carpignano
Carrosse d’Or – Frederick Wiseman

Trofeul Queer Palm, premiul LGBT, a revenit anul acesta lungmetrajului „La Fracture”, de Catherine Corsini, cu Valeria Bruni Tedeschi şi Marina Foïs în distribuţie.
Distincţia Palm Dog, acordată celui mai bun câine dintr-un film, a fost oferită ex aequo pentru Dora, Rosie şi Snowbear, care au apărut alături de Tilda Swinton în „The Souvenir: Part II”.

Cea de-a 74-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes se desfăşoară în perioada 6-17 iulie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *