Cannes 202. Cristian Mungiu, preşedintele juriului Semaine de la Critique

Categorii: A 7-a

Cineastul român Cristian Mungiu va fi preşedintele juriului secţiunii Semaine de la Critique din cadrul Festivalului de Film de la Cannes 2021.

„Semaine de la Critique se bucură să încredinţeze rolul de preşedinte al juriului acestei a 60-a ediţii cineastului român Cristian Mungiu, al cărui parcurs excepţional este strâns legat de Festivalul de la Cannes”, au anunţat miercuri organizatorii.

Împreună cu producătoarea Didar Domehri, cu autoarea, compozitoarea şi actriţa Camélia Jordana, cu Michel Merkt, consultant şi producător, şi cu Karel Och, director artistic al Festivalului Internaţional de Film de la Karlovy Vary, va înmna Grand Prix Nespresso pentru cel mai bun lungmetraj, Prix Fondation Louis Roederer de la Révélation şi Prix Découverte Leitz Cine pentru scurtmetraj.

Semaine de la Critique va avea loc la Cannes între 7 şi 15 iulie. Selecţia va fi dezvăluită pe 7 iunie.

Cristian Mungiu, regizor şi producător, s-a născut pe 27 aprilie 1968, la Iaşi. A studiat Literatura engleză la Universitatea din Iaşi, iar în 1998 şi-a luat licenţa în regie, după ce a urmat cursurile Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti.

Este primul regizor român care a câştigat Palme d’Or pentru lungmetraj, cu filmul „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” (2007).

Cineastul a semnat regia a 12 filme de scurt şi lung metraj. A debutat în lungmetraj cu „Occident” (2002), cu Alexandru Papadopol în rolul principal, şi a continuat cu „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” (2007), „Amintiri din Epoca de Aur” (2009) şi „După dealuri” (2012).

În 2012, la Festivalul de Film de la Cannes, Cristian Mungiu a primit trofeul pentru cel mai bun scenariu, pentru povestea filmului „După dealuri”, iar actriţele Cosmina Stratan şi Cristina Flutur au fost recompensate cu premiul pentru interpretare feminină.

„Bacalaureat”, lansat în 2016, i-a adus premiul pentru regie la Cannes şi a beneficiat de aprecierea criticilor şi a publicului. În acelaşi an, a fost invitat să facă parte din Academia de Film Americană, cea care acordă premiile Oscar.

De asemenea, Cristian Mungiu este primul cineast din România care a fost invitat să facă parte din juriul competiţiei oficiale de la Cannes, la ediţia din 2013. Juriul din acel an a fost prezidat de regizorul Steven Spielberg.

În 2012, cineastul a primit din partea Regelui Mihai I medalia „Crucea Casei Regale a României”, după ce, în iunie 2007, a primit Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler din partea preşedinţiei României. În mai 2013, a primit titlul de Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor din partea Guvernului francez. În octombrie 2017, a primit, din partea ambasadoarei Franţei la Bucureşti, Michèle Ramis, însemnele de Cavaler al Ordinului Legiunea de Onoare, distincţie oferită de preşedintele Franţei.

A înfiinţat, în 2003, împreună cu regizorul şi muzicianul Hanno Höfer şi cu directorul de imagine Oleg Mutu, compania de producţie Mobra Films. A produs mai mult de 15 titluri, filme proprii, dar şi pentru alţi regizori români şi străini.

În ultimii doi ani, a produs lungmetrajele „The Sisters Brothers”, de Jacques Audiard, care a avut premiera la Veneţia 2018, şi „Lemonade”, de Ioana Uricaru, primul film românesc filmat în America de Nord, dar şi miniseriile „Hackerville” şi „Bani negri (pentru zile albe)” pentru HBO. 

Cel mai recent proiect al său ca producător este „Tata mută munţii”, regizat de Daniel Sandu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.