Campanie de susţinere a producţiei de film independent românesc

Categorii: A 7-a

Actorul Victor Rebengiuc, regizorul Cristi Puiu şi primul român care a zburat în Cosmos, Dumitru Prunariu, se numără printre cei care s-au alăturat campaniei non-profit „Filme pentru Filme” destinată susţinerii producţiei de film independent românesc.

Campania, o iniţiativă a Victoriei Baltag şi care va dura 30 de săptămâni, s-a lansat pe 4 mai, cei care doresc să se implice putând licita săptămânal obiectele ce le plac şi care sunt donate de mari actori români şi regizori. Preţul de pornire este setat de prima persoană care licitează online, pe platforma de Facebook a campaniei.

Primul film care va fi sprijinit în această campanie este un lungmetraj despre „Experimentul Piteşti”. „Mă aflu de cinci ani în post-producţie cu lungmetrajul independent despre ‘Experimentul Piteşti’ (…) cu Ion Caramitru în rol de suport. Am pornit o nouă campanie de strângere de fonduri şi sunt convinsă că voi reuşi să finalizez şi lansez filmul anul acesta”, scrie Victoria Baltag, pe pagina sa de Facebook.

Seria de donaţii a fost deschisă de comediantul Micutzu (Cosmin Nedelcu). El a donat un portret pictat în ulei pe pânză, „Micutzu autentic”, cu dimensiunile de 40 x 60 centimetri, cu autograf şi un mesaj care certifică autenticitatea. Preţul de pornire a fost de 2.500 de lei, potrivit paginii de Facebook a campaniei.

Conform unui comunicat transmis marţi AGERPRES de Asociaţia Connections, s-au mai alăturat campaniei Ion Caramitru, Marius Stan, Dragoş Bucur, Andi Vasluianu, Mugur Mihăescu, Jesus del Cerro, Ştefan Iancu, Isabela Iacupovici.

„Campania a venit ca răspuns la inconvenienţa economico-social-artistică pricinuită de pandemia COVID-19 şi lipsa de susţinere a filmelor independente româneşti în aceste vremuri de restrişte. În România, industria filmului independent nu are niciun fel de acoperire financiară din partea statului român sau din partea oricărei alte entităţi. Filmul independent este necesar culturii şi educaţiei noastre fiind singura formă 100% liberă în exprimare vizuală (nefiind îngrădit de restricţiile finanţatorilor sau ale oamenilor politici). Avem nevoie aşadar de film independent”, se arată în comunicatul citat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.