În pragul sărbătorii Nașterii Domnului, penultimul concert al anului 2023 va prilejui, viner, 22 decembriem ora 19.00, întâlnirea melomanilor clujeni cu o lucrare reprezentativă a literaturii muzicale de gen, și anume Oratoriul bizantin de Crăciun Naşterea Domnului de Paul Constantinescu. Sub bagheta maestrului Cristian Mandeal, alături de Corul și Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” pe scena sălii Auditorium Maximum vor urca soliștii Apollónia Fodre-Egyed – soprană, Alexandra Leşiu – mezzosoprană, Adorján Pataki – tenor și Alin Anca – bas.
Despre lucrare
Personalitatea artistică a lui Paul Constantinescu s-a conturat într-o perioadă în care limbajele muzicale naționale erau regândite și repuse în valoare în contextul celui de-al doilea val al școlilor naționale, care a inclus țări precum Ungaria, Cehia, Polonia și Rusia.
Formarea lui ca muzician a fost esențială: de la M. Jora a învățat cum să construiască formele muzicale; de la C. Brăiloiu a moștenit pasiunea și știința descifrării folclorului; de la I. D. Petrescu a deprins maniera de valorificare a tradiției muzicale bizantine. Din melosul de sorginte bizantină, Constantinescu a reținut și exploatat capacitatea de a-i induce ascultătorului o stare de liniște și pace interioară.
Textul Oratoriului de Crăciun este preluat din Evangheliile după Luca și Matei, despre care Constantinescu spunea că păstrează destul de mult din limba veche românească, potrivindu-se minunat și urmând ordinea povestirii. Acestora li se adaugă texte din culegeri de folclor și de cântări psaltice dedicate sărbătorii religioase a Nașterii Domnului și a altor sărbători de peste an.
Planurile tonale multiple, isonul, monodia, imitația, ș.a. sunt câteva din caracteristicile Oratoriului de Crăciun, lucrare care depășește granițele cultului ortodox, pășind pe teritoriul tipologiilor specifice ritului catolic, dar și pe cel al folclorului românesc (Oana Andreica – Ghid (incomplet) de concert).
Despre dirijorul Cristian Mandeal
Prezență constantă în peisajul muzical clujean, începând cu stagiunea 2023/2024, dirijorul Cristian Mandeal a revenit la pupitrul dirijoral al Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania”, în calitate de dirijor permanent al orchestrei clujene. Cristian Mandeal a mai deținut această funcție între anii 1980-1987, când, în urma unui concurs câștigat la București, a părăsit instituția clujeană devenind mai întâi dirijor permanent al orchestrei Filarmonicii „George Enescu” din București, iar mai apoi (1991) prim-dirijor și director general muzical al aceleiași instituții.
Cristian Mandeal a început studiile de pian, compoziție și dirijat la Liceul de Muzică din Brașov, apoi la Academia de Muzică din București (1965 – 1974). S-a perfecționat ulterior la Berlin, cu Herbert von Karajan (1980) și la München, sub îndrumarea lui Sergiu Celibidache (1990).
Având o carte de vizită impresionantă și o activitate dirijorală bogată și susținută, ce se întinde pe o perioadă de timp de aproape 50 de ani, Cristian Mandeal nu mai are nevoie de nici o prezentare, fiind o personalitate de marcă în sfera muzicii simfonice din țară și de peste hotare. Pentru muzicienii și melomanii din Cluj, revenirea sa spectaculoasă la pupitrul orchestrei clujene, care se numără cu adevărat printre primele din cariera sa dirijorală, reprezintă o bucurie a revederii și a spiritului.
Despre soliști Apollónia Fodre-Egyed
Absolventă a programelor de licență și de master ale Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, secția canto, clasa Elenei Andrieș Moldovan, soprana Apollónia Fodre-Egyed, de la Opera Maghiară de Stat din Cluj-Napoca, este o solistă care s-a remarcat deopotrivă pe scenele lirice din țară și de peste hotare, colaborând cu Opera Maghiară de Stat din Budapesta sau cu Festivalul Bartok Plusz de la Miskolc, cu Operele Naționale Române din București, respectiv Cluj-Napoca, dar și cu Filarmonici precum cele din Cluj-Napoca, Iași, Oradea Tg. Mureș sau Satu-Mare.
Câștigătoare a numeroase premii (Trofeul Lili Poór – EMKE a Asociației Culturale Maghiare din Transilvania în 2018; premiul Annamaria Albert al Operei Maghiare de Stat Cluj-Napoca în 2016; premiul II la Concursul Internațional de Canto Simandy Jozsef, premiul special al Operei Maghiare de Stat Budapesta, premiul special al Festivalului de Operă Bartok Plusz tot în 2016 și premiul special al juriului în cadrul Concursului Internațional de Canto Hariclea Darclee în 2015), din repertoriul sopranei clujene fac parte roluri precum Aida (G. Verdi – Aida), Desdemona (G. Verdi – Otello), Leonora(G. Verdi – Trubadurul), Mimi (G. Puccini – Boema), Nedda (R. Leonvacallo – Paiațe), Freia (R. Wagner – Aurul Rinului), Donna Elvira (W. A. Mozart – Don Giovanni), Irene (Gy. Selmeczi – Byzantium), Rosalinda (J. Strauss – Liliacul), Örzse (Z. Kodály – Háry János), ș.a.
În ceea ce privește repertoriul vocal-simfonic, tânăra soprană a abordat partituri precum G. Verdi – Messa da Requiem, R. Strauss – Vier Lezte Lieder, B. Britten – Recviemul de război, Z. Kodály – Te Deum, Paul Constantinescu – Oratoriul de Crăciun, F. Poulenc – Stabat Mater, W. A. Mozart – Recviem, L. van Beethoven – Simfonia a IX-a și Missa în Do major, J. Haydn – Missa Cellensis și Gy. Orban – Rorate Caeli.
Alexandra Leşiu
Absolventă a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, mezzosoprana Alexandra Leşiu a debutat pe scena Operei Naționale Române în 2018, în rolul Suzuki din opera Madama Butterfly de Puccini.
Printre concertele și spectacolele pe care le-a susținut, amintim Young Opera Stars 2021, Balul Operei 2019, Gala Regală de Operă, toate în cadrul Operei Naționale Române; Concertul Pascal, în care a interpretat Strabat Mater de Pergolesi, spectacolul cu The Armed Man: A Mass for Peace de Karl Jenkins. În colaborare cu Filarmonica de Stat din Oradea a interpretat Recviemul de Mozart. A participat, de asemenea, la Gala Aniversară a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” (cu ocazia a 100 de ani de la înființare) și la concertul de deschidere a celei de a IV-a ediții a Festivalului Regal de Operă „Virginia Zeani” (unde a interpretat Misa Încoronării de Mozart, alături de corul și orchestra Operei din Brașov). În anul 2021, a luat parte la spectacolul-pilot al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, cu rolul lui Siebel din opera Faust de Charles Gounoud, alături de baritonul Gheorghe Petean, tenorul Ștefan Pop și basul Bálint Szabó. Tot în același an, a înregistrat alături de ansamblul operei clujene, rolul lui Cherubino din Nunta lui Figaro de Mozart.
Adorján Pataki
Născut la Târnăveni în 1981, Adorján Pataki și-a început studiile muzicale la Colegiul Reformat din Cluj-Napoca, pentru ca, din anul 1999, să studieze canto cu Marius Vlad Budoiu la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. El activează ca tenor solist la Opera Maghiară din Cluj-Napoca.
Începând cu anul 2005, Adorján Pataki a susținut concerte în compania orchestrelor Filarmonicilor din Arad, Oradea, Sibiu, Satu Mare, Brașov, Craiova, Veneția, Botoșani, precum și a Orchestrei de Cameră București și a fost prezent pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, a celei de la Timișoara, dar și pe cea a Operei Maghiare de Stat Cluj-Napoca. De-a lungul carierei sale, tenorul clujean a efectuat turnee în Olanda, Austria, Elveția, Spania, Germania, Bosnia și Herțegovina, Norvegia, etc. Din anul 2011, este un invitat constant al Operei din Budapesta. De asemenea, interpretul clujean a colaborat și cu operele din Darmstadt, Chemnitz, Bonn, Aachen, Bergen, Como, Osijek, ș.a.
Repertoriul său însumează o serie de roluri importante în opere celebre printre care se numără Madama Butterfly, Boema, Tosca, Trubadurul, Rigoletto, Traviata, ș.a. Dintre lucrările genului vocal-simfonic, Adorján Pataki a interpretat Recviemul de Mozart, Simfonia a IX-a și Missa solemnis de Beethoven, Psalmus Hungaricus de Kodály, Strabat Mater de Rossini, Messa di Gloria de Puccini, ș.a.
Printre premiile obținute de Adorján Pataki de-a lungul timpului se numără premiul special al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR) în cadrul Concursului Internațional de Canto Traian Grozăvescu, premiul special pentru cel mai bun interpret de muzică de cameră la Concursul Internațional de Canto Ionel Perlea, premiul special al celui de-al IX-lea Concurs Internațional de Canto de Operetă Lehár Ferenc ș.a.
Alin Anca
Discipol al profesorului Gheorghe Roșu, Alin Anca este absolvent al studiilor de masterat ale Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”. Talentul său, dublat de o voce cu timbru deosebit, l-a adus pe Alin Anca în atenția scenelor internaționale. Între anii 2011-2013, a fost solist al prestigioasei Staatsoper Unter den Linden din Berlin, pentru ca din anul 2013 să fie solist al Operei din Hamburg. Printre rolurile pe care le-a realizat în Germania se numără cele din creații precum Flautul Fermecat, Traviata, Madama Butterfly, Nunta lui Figaro, Lucia di Lammermoor, Aida, Otello, ș.a.
Alte instituții muzicale cu care basul Alin Anca a colaborat sunt Filarmonicile din Cluj-Napoca, Oradea și Sibiu, Opera Națională și Opera Maghiară de Stat din Cluj-Napoca, Bayerische Staatsoper din München.
Rolurile de operă abordate cuprind o largă arie stilistică, de la Don Giovanni, Fiorello sau Dulcamara până la Colline, Hunding sau Vater Delacey, acesta din urmă din Frankenstein de Jan Dvořák.
Din repertoriul vocal-simfonic, Alin Anca a interpretat Harmoniemesse de Haydn, Misa în Do major de Beethoven, Strabat Mater de Dvořák, Recviemul de Verdi, ș.a.
A lucrat cu dirijor ca Renato Palumbo, Lawrence Foster, Pier Giorgio Morandi, Gabriele Ferro, Simone Young, Carlo Montanaro, Stefam Soltesz, Massimo Zanetti, Erich Wächter, etc.
Bilete
Biletele online la concert se pot achiziționa de pe site-urile entertix.ro și myticket.ro. Biletele se pot cumpăra și de la Agenția de Bilete a Filarmonicii (Piața Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756-048.318) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locul acestuia, în limita locurilor disponibile.