Britanicii de la Sons of Kemet au tras cortina peste Smida Jazz Festival

Cooltura

Ediția a treia a festivalului de jazz de avangardă Smida Jazz Festival s-a încheiat în noaptea de duminică spre luni,  la Smida, în Munții Apuseni, cu trei concerte a cărui cap de afiș a aparținut britanicilor de la Sons of Kemet.

O parte dintre participanți, care aveau de mers la servici luni dimineața au plecat spre casă încă de duminică dar destui fani ai jazzului, circa 2000-2500, au rămas să asiste la cele trei concerte pregătite de organizatori.

Vremea a fost duminică foarte bună, călduroasă, astfel că mulți din cei prezenți au participat la activitățile puse la dispoziție de organizatori: drumeții, cursuri de yoga, discuții cu scriitori, curse de caiac pe lacul din apropierea Smidei și multe altele.

Prima trupă care a deschis ultima seară de jazz au fost românii de la Paperjam. E un proiect fondat în anul 2012 de către Mihai Moldoveanu (bassist la JazzyBIT), care a propus și a însemnat o explorare muzicală, conferind variației de muzicieni invitați libertate completă de exprimare. 

Paperjam live la Smida Jazz Festiva.l Foto Clujulcultural.ro

Formula în care au concertat a fost următoarea: Mihai Moldoveanu, Lucian Naste, Alexei Țurcan și Radu Pieloiu

A doua trupă a serii a fost Spirit Cave. Este un grup novergiano-danez care a luat naștere la inițiativa lui Marylin Mazur, una dintre cele mai avangardiste percuționiste din jazz, renumită pentru colaborările cu artiști precum Miles Davis sau Jan Garbarek.

Avându-i alături pe alți 3 muzicieni de top, Nils Petter Molvaer (trompetă, considerat drept „pionier al future jazzului”), Eivind Aarset (unul dintre cei mai avangardiști și inovatori chitariști de jazz) și Jan Bang (live sampling, un adevărat „electronics guru”), Spirit Cave creează o muzică ce ține de simțuri, senzuală și surprinzătoare. Libertatea cu care improvizează împreună, trecând de la ritmuri meditative, lirice, la explozii de energie și ritm, transformă fiecare performance al acestora într-un show care emană vitalitate, muzicalitate și grație. 

Sons of Kemet, unul dintre cele mai apreciate grupuri britanice ale momentului, al cărui lider este saxofonistul Shabaka Hutchings, un star al noii generații de muzicieni din jazz, a strâns publicul în fața scenei. Fanii trupei și a jazzului au dansat pe ritmurile britanicilor.

Sons of Kemet live la Smida Foto Clujulcultural.ro

Muzica trupei este rezultatul noutății aduse de componența instrumentală atipică – două tobe, saxofon și tubă – și al diversității date de influențele caraibiene, etiopiene, afro-beat și europene, inspirate din trecuturile muzicale ale membrilor grupului, la fel de variate ca originile lor. 

Ediția a treia a Smida Jazz Festival a însemnat trei zile de activități și seri de jazz divers, un efort organizatoric pe măsură dar o ediție cu succes de public. Asistența a depășit edițiile precedente și oferă un impuls organizatorilor să riște pe mai departe punând în practică o viitoare ediție,  sus la Smida, în inima minunaților Apuseni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *