Birou oficial Cluj-Napoca 2015 Capitala Europeană a Tineretului la Budapesta

Categorii: Clio

Recent a fost inaugurat Budapest Center  biroul oficial Cluj-Napoca 2015 Capitala Europeană a Tineretului la Budapesta, Ungaria.

Clujul este în primul rând un oraș al valorilor intelectuale, iar conservarea și transmiterea acestora este o responsabilitate comună – acesta a fost unul dintre aspectele discutate în timpul mesei rotunde inaugurale a Budapest Center – Cluj-Napoca 2015 Capitala Europeană a Tineretului, care a avut loc pe 19 februarie 2015, la Colegiul Matei Corvin din Budapesta.

birou

Peste 100 de participanți au fost prezenți la deschiderea noului punct de informare Youth@Cluj-Napoca 2015 de la Budapesta. Evenimentul de inaugurare a fost organizat de reprezentanți ai Federației SHARE Cluj-Napoca și ai mișcării “Igen, tessék!” (Da, vă rog!). Volumul bilingv maghiar-român intitulat “Bánffy Miklós művészi pályaképe” (Cariera artistică a lui Miklós Bánffy) a fost de asemenea prezentat cu această ocazie.

Dl. András Tombor, curatorul fondator al Colegiului Matei Corvin, dna. Anna Horváth, Viceprimar al Municipiului Cluj-Napoca, Gergely Prőhle, Sub-secretar de Stat în Guvernul Ungariei – Ministerul de Resurse Umane, Departamentul Internațional și Afaceri Europene, inițiatorul Anului Memorial Bánffy Miklós și Sarolta Borzasi, Vicepreședinte Federația SHARE Cluj-Napoca sunt cei care au subliniat aspectele europene și valențele multiculturale ale Clujului, viața culturală dinamică a orașului, forța și spiritul de inițiativă al tinerilor și nu în ultimul rând, importanța Budapest Center, care are un rol cheie în întărirea relațiilor formale și informale între Cluj-Napoca și orașele din țările învecinate.

În partea a doua a evenimentului, dl. János Martonyi, fost Ministru al Afacerilor Externe și dna. Anna Horváth, Viceprimar al Municipiului Cluj-Napoca, au prezentat momente importante din viața și cariera lui Bánffy Miklós. Prezentarea a fost urmată de o masă rotundă de discuții referitoare la cartea dedicată lui Bánffy Miklós. La masa rotundă au participat de asemenea fostul consul general al Ungariei la Cluj-Napoca şi Szebeni Zsuzsa – curator al expozitiei Anului Memorial Bánffy Miklós. Discuţia a fost moderată de Prőhle Gergely.

Clujul este un oraș tineresc și dinamic, în plină dezvoltare. Fiind un important centru intelectual și cultural al maghiarilor din Transilvania și de pretutindeni, în zilele noastre Cluj-Napoca este considerat a fi un oraș romantic. Dorința organizatorilor, care au creat Budapest Center – Cluj 2015 este de a completa această imagine cu elemente artistice, științifice și economice inovatoare. În discursul său despre cariera lui Bánffy Miklós, Martonyi János a afirmat că orașul Cluj-Napoca are în primul rând un viitor pentru maghiarii din Transilvania și de pretutindeni, dar în acest viitor, acest tip de spirit, pe care îl numim astăzi europenism central, trebuie să aibă un rol.

Scopul centrului este atât de a facilita recunoașterea municipiului Cluj-Napoca și a caracterului său modern european, cât și de a aprofunda relația dintre Budapesta, tinerii maghiari și Cluj-Napoca.E chipa Youth@Cluj-Napoca 2015 și partenerii săi își propun să realizeze toate acestea prin organizarea în noul centru a unei serii de evenimente culturale și științifice dedicate programului Cluj-Napoca 2015 Capitala Europeană a Tineretului.

Budapest Center Cluj-Napoca 2015 a fost fondat în parteneriat cu Colegiul Matei Corvin din Budapesta, mișcarea din Cluj-Napoca “Igen, tessék!” (Da,vă rog!) și Cluj-Napoca 2015 Capitala Europeană a Tineretului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.