Anita Hartig este numele care iese în evidenţă în mod deosebit la prima vedere a afişului premierei La Boheme, printre invitaţii speciali. Soprana formată la Cluj, absolventă a Academiei „Gheorghe Dima”, reprezintă pentru critica occidentală continuarea unei lungi linii solistice româneşti de excelenţă. Anita Hartig a debutat pe scena Operei Române din Cluj în anul 2006 tocmai cu rolul lui Mimi, pe care în următorii ani l-a interpretat cu mare succes pe înaltele scene ale lumii. Soprana română este acum o prezenţă frecventă şi adorată de publicul internaţional, pe scenele din Londra, Hamburg, Viena, Tokyo, Milano, Munchen, Paris, Berlin, New York, toate rolurile interpretate aducându-i faima şi distincţia ce o caracterizează în mod deosebit.
Drumul până aici nu a fost însă uşor. A pornit de jos, iar ţara în care i-a fost dat să se nască nu i-a oferit nicio oportunitate, ţinându-i parcă ascuns talentul cu un potenţial de dezvoltare atât de mare. Peste graniţele României, însă, Anita Hartig şi-a făcut auzit glasul şi a impresionat publicul prin prezenţa şi interpretarea unică, atât de graţioasă. Nu a încetat să se viseze pe marile scene, iar visul i-a devenit realitate. Acelaşi lucru îl recomandă tuturor celor aflaţi la început de drum.
„Să viseze cât mai mare. La noi nu sunt şanse şi e nevoie de ele. Îmi amintesc cum eram şi eu la început, că mă durea sufletul că nu aveam unde să cântăm. Am fi cântat şi gratis, atât de înfometaţi eram după şansă, după informaţie. Am avut şansă afară. Acolo ne-am ridicat, iar după ce am ajuns sus, s-au trezit şi cei de la noi din ţară că ne vor, că suntem buni”, a spus soprana în cadrul conferinţei de presă de joi de la Opera Română.
După frustrarea şi durerea cauzată de dezinteresul total care i s-a arătat în România, Anita spune că nimic nu o mai poate face acum să se întoarcă în ţară. În străinătate reuşeşte să se schimbe, să se dezvolte, să crească, fapt ce-i dă voie să fie mereu nouă, şi odată cu asta, să găsească valenţe noi în aceleaşi roluri.
„Niciodată un rol nu o să fie simţit la fel în totalitate, în toată lungimea, în toată înălţimea. Acesta e şi lucrul minunat la meseria pe care o facem, că descoperim sunete noi, vibraţii şi culori noi de fiecare dată pentru că suntem noi de fiecare dată„.
Chiar dacă peste hotare este apreciată la adevăratul ei nivel, iar oportunităţile şi salariile sunt complet diferite, Anita Hartig detestă felul în care regizorii străini promovează urâtul, grotescul sau nuditatea.
„După ce că trăim într-o lume plină de agresiune, de crime, de războaie, (regizorii) vor să ne împroaşte cu noroi şi cu mizerii, că şi aşa avem destul, şi să uităm, să anihilăm orice sensibilitate şi orice inocenţă pe care o mai avem în noi”.
Ce o face totuşi să revină ocazional în România sunt prieteniile. Artista ştie că talentul l-a primit la ea în ţară şi nu uită de unde a plecat.
„Toată lumea ştie şi peste tot unde mă duc aud <<în România aveţi talent!>>. Toţi apreciază românul pentru că ştie că e talentat, are o voce lirică caldă, e o fire umilă, din natură, introvertă şi poate asta provoacă în public o simpatie şi o curiozitate. În Est sunt mult mai extroverţi, mai deschişi, ca o şampanie. Noi suntem ca un vin„, a mai spus Anita Hartig.
Pe tânăra şi talentata soprană aveţi ocazia să o vedeţi duminică, pe 15 noiembrie, de la ora 18:30, interpretând-o pe Mimi în creaţia lirică La Boheme, de Giacomo Pucinni, pe scena Operei Naţionale Române Cluj. Spectacolul ce reprezintă o premieră extraordinară îi aduce în faţa publicului şi pe Teodor Ilincăi, Cosmin Sime, Adrian Sâmpetrean şi dirijorul David Crescenzi.