Andrei Klein, supravieţuitor al Holocaustului: ”Nu lăsaţi istoria să se repete”

Categorii: Clio

Muzeu Etnografic al Transilvaniei a găzduit recent lansarea cărţii “Lea-Povestea familiei mele” scrisă de Andrei Klein. Cartea a fost prezentată de istoricul Ovidiu Pecican, de la  la Universitatea “Babeş Bolyai” Cluj şi Lucian Nastasă Kovacs, cercetător al Academiei Române şi al Institutului de Istorie “George Bariţiu” Cluj.

“M-am uitat la titlul cărţii. De regulă aceste poveşti au o încărcătură emoţională mare. Cartea lui Andrei Klein prezintă vieţi. Este viaţa unei familii. Este o poveste ce s-a petrecut şi aici în România, unde lucrurile au fost cu totul altfel în ceea ce îi priveşte pe evrei. Este una din cărţile ce m-au emoţionat, ştiam câte ceva din această poveste dar cartea scotoceşte într-o familie unde nu sunt numai lucruri bune. După 1945 până prin anii ’48 evreii s-au îndreptat spre Israel, dar de prin anii ’50 până spre începutul anilor ’60, în Israel era îngrozitor. Lipsurile materiale erau cumplite. Andrei Klein este unul dintre puţinii care s-au născut într-un lagăr de concentrare” a spus Lucian Nastasă.

RSCN0138

Ovidiu Pecican este de părere că “mărturia” lui Andrei Klein trebuie cunoscută de către tinerii din ziua noastră.

“Holocaustul este o realitate care zdruncină şi schimbă vieţi. Este important să ştim, iar  mărturia domnului Klein este foarte importantă. A fost foarte multă suferinţă. Să fi pedepsit că te-ai născut evreu este intolerabil. Începem să înţelegem nişte umilinţe istorice şi putem înţelege ticăloşeniile de odinioară. Generaţiile tinere pot reconstrui tot”, a spus Pecican.

 

O carte plină de suferinţă, scrisă din corespondenţa familiei

Cu ochii în lacrimi, Andrei Klein a mărturisit că ar mai fi multe lucruri de spus despre viaţa sa,  căci scrisorile primite ce datează din 1933, oferă mult mai multe informaţii.

“Una dintre mătuşile mele care a trăit în Cluj a adunat această corespondenţă pe care eu am moştenit-o şi în momentul în care am citit mi-am dat seama că evenimentele şi viaţa personajelor trebuie să făcute publice”.

RSCN0144
Lea Klein

 

“Lea- Povestea familiei mele”, este structurată pe trei capitole şi cuprinde în 233 de pagini, mare parte  despre  viaţa lui Andrei Klein.

“Cartea este una plină de suferinţă. Documentele ce le-am citit sunt foarte multe aş mai putea scrie. Este vorba de familia mea. Au fost şi oameni buni şi răi şi am hotărât să îi descriu aşa cum i-am cunoscut eu. Părinţii mei în urma ororilor s-au îndepărtat de credinţă, eu aşa am fost crescut. Eu în ultimii ani mi-am dat seama că am rămas în viaţă în anumite condiţii. M-am născut în lagăr, apoi am fost pe drumuri fără tatăl meu care după lagăr a fost înrolat “voluntar” în armata sovietică. În 1945 am venit cu mama la Cluj,  am crescut ca toţi copiii şi mai târziu am cunoscut-o pe soţia mea, e mai mult decât noroc. Am trecut prin acte teroriste destul de aproape de mine în Israel, dar în ultimii ani, pentru că încep să cred că cineva are grijă de mine, încerc să nu lipsesc de la rugăciunile divine de sâmbătă, nu reuşesc întotdeauna dar fac tot posibilul”, a povestit Andrei Klein. 

 

Mesaj către tinerele generaţii

“Cel mai important este mesajul meu către tineri. Să facă în aşa fel încât istoria să nu se repete”, a spus Klein.

Andrei Klein a ţinut să amintească faptul că au existat creştini care nu i-au lăsat la greu pe evrei. El a exemplificat  povestind despre situaţia soţiei sale care, alături de familia ei au fost ascunşi în subsolul unei case de către o femeie creştină.

Evenimentul de lansare a cărţii s-a încheiat cu o reprezentaţie a formaţiei de muzică klezmer “Mazel Tov”.

 

Conform celor declarate de Andrei Klein există patru supravieţuitori ai Holocaustului dintre care doi se află în România, iar ceilalţi doi, cel mai probabil în Israel.

 

 

 

7 răspunsuri

 1. Stimate D-le Klein,
  exista intentia de a traduce cartea Dvs în germana ? Indiferent de asta, puteti sa-mi indicati o posibilitate de a cumpara cartea – trãiesc în Elvetia, si n-am gasit-o pe Amazon.
  Multumesc.
  Vã salut cu stima si respect,
  si multa simpatie ptr. Dvs. personla,
  dar si pentru poporul ISRAEL;
  Gerhard Fleischer (din Cisnadie, sazs ember),
  amu: Winterthur, Elvetia.
  Fan al lui: Amos Oz, Charles Lewinsky
  Henryk M. Broder etc.

 2. lam cunoscut probabil pe autor ca fotograf an natania dar trecutul sau maconvinge casa caut cartea lea si so citesc va saluta un fost roman fotograf din israel

  1. Mulţumesc pentru interes. Da,sunt cel care a deţinut magazinul Foto Andy în Natania şi amintesc de ea în cartea mea „Lea, povestea familiei mele”. Recomand citirea cărţii pentru tema deosebită care descrie viaţa unei familii sărace evreieşti din Cluj începând din anul 1933 şi urmăresc destinul lor, unii către moarte, alţii către renaştere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.