Alegeri la UAD. Radu Moraru, un nou mandat de rector. Sbârciu ales președintele Senatului

Categorii: Vizual

Începând cu data de 25 februarie 2020 Universitatea de Artă şi Design (UAD) din Cluj-Napoca are o nouă conducere formată în urma finalizării alegerilor. Noua configuraţie a conducerii instituţiei clujene de învăţământ superior artistic include urmatoarele funcţii: rector, prorector, decan şi prodecan, cărora li se adaugă preşedintele Senatului UAD, fiecare din aceste funcţii  având atribuţii desemnate prin Carta universitară.

Noul rector este….vechiul rector adica prof. univ. dr. Radu Moraru. Acesta a câștigat la mare luptă cel de a doilea mandat, la doar câteva voturi, au informat surse pentru site. Contracandidatul său a fost  prof. univ. dr. Theo Mureşan.

Rectorul Radu Moraru, sculptor

Tot surse au informat că pictorul și profesorul universitar Ioan Sbârciu, 73 ani, a câștigat un nou mandat de președinte al Senatului UAD, dar greu de data aceasta. A fost nevoie de două ture de alegeri ca Sbârciu să-l învingă pe istoricul de artă Vlad Țoca. În primul tur a fost egalitate. Profesorul Sbârciu a întâmpinat o opoziție puternică în rândul cadrelor didactice tinere din UAD, au informat aceleași surse pentru Clujulcultural.ro.

Revenind la rector, să spunem Radu Moraru a fost înainte de primul mandat de rector (2016-2020) și prorector însărcinat cu problemele de asigurare a calităţii şi cu cercetarea ştiinţifică şi artistică (2012-2016) şi fost decan al Facultăţii de Arte Plastice între anii 2008-2012, prof. univ. dr. Radu Moraru este recunoscut atât pentru activitatea sa în cadrul departamentului de sculptură al UAD (al cărui şef a fost în anii premergători alegerii sale în funcţia de decan), cât şi pentru activitatea artistică şi cea de curator, fiind creatorul a două evenimente expoziţionale de excepţie şi de tradiţie – „Vârsta de Bronz”, bienala internaţională de sculptură mică şi „Ce mai face Penelopa?” o manifestare bienală de arte decorative dedicată artistelor care activează în această sferă.

Reamintim că la UMF rector a ieșit Anca Buzoianu care a concurat…singură, iar la USAMV, Cornel Cătoi, cu 76 la sută din voturi. Se așteaptă alegerile de la UTCN și, mai ales, la UBB, unde e concurență acerbă între psihologul Daniel David și teologul ortodox Ioan Chirilă. Alegerile sunt pe 3 martie la UBB, primul tur, iar dacă nu se alege un rector care să întrunească voturile se votează și pe 10 martie.

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.