AiA la Sat 5 aduce „Esențe”, concurs de fotografie și expoziție în Parcul Etnografic Romulus Vuia

Actualitate Vizual

Între 2 și 3 octombrie 2021, expoziția AiA la Sat se întoarce în Parcul Etnografic “Romulus Vuia” cu cea de-a cincea ediție. Asociația pentru Inovare Artistică, în colaborare cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, pregătește un nou eveniment dedicat artei, artiștilor și artizanilor locali. Arta se mută pe ulițele satului timp de două zile, iar programul cuprinde expoziții, demonstrații live, un concurs de fotografie, ateliere de creație, zone de relaxare, muzică și dans în intervalul 10:00 – 18:00. Biletele pot fi achiziționate online de pe iabilet.ro sau fizic, la fața locului, prin plata cash.

 

Treizeci de artiști expozanți vor fi prezenți în curtea Parcului Etnografic “Romulus Vuia” la începutul lunii octombrie cu lucrări de pictură, fotografii, sculpturi, instalații realizate prin tehnici digitale sau mixte ori alte forme de artă contemporană. Publicul va putea admira compoziții abstracte sau grafice, portrete, stări, benzi desenate, arte textile și tapiserii, obiecte din ceramică, linogravuri, ilustrații suprarealiste sau în stil renascentist ori lucrări inspirate de mitologia autohtonă,- dar și o instalație interactivă menită să surprindă importanța cuvintelor care exprimă mereu ceea ce este primordial pentru noi, și alta realizată prin tensionarea firului de lână, ca simbol al stresului din viața cotidiană. Printre autorii lucrărilor se numără Teodor Buruiană, Andreea Domokos, Adrian Hunyadi, Iulia-Maria Madar, Iana Sânziana, Cristina Suciu, George Simon, Diana Munteanu, Anastasia Efimenco, Cristina Mocan și Coptil Sebastian Cadmiel. Cinci dintre participanți, patru pictori și un fotograf, sunt o prezență constantă în cadrul expoziției, aceștia au expus lucrări personale și la edițiile trecute AiA la sat.

Concursul de fotografie cu tema “Esențe” reprezintă elementul de noutate a acestei ediții. Subiectul ales face trimitere la ceea ce este fundamental,  ceea ce poate fi cunoscut numai atunci când trecem de forma exterioară a lucrurilor, pătrunzând în adâncul lor cu ajutorul gândirii sau, altfel spus, totalitatea celor mai profunde și stabile însușiri și relații ale obiectelor și proceselor realității, care constituie natura lor internă, ascunsă. În competiție s-au înscris 16 fotografi, iar toate fotografiile din cadrul concursului vor fi jurizate conform criteriilor fotografice cunoscute: compoziție, cromatică, încadrare, poveste, concept, idee, dar mai ales, creativitate și autenticitate. Câștigătorii vor intra în posesia premiilor în cadrul Școlii de Fotografie Ciorchin și Grainlab, și vor fi aleși de către un juriu profesionist format din fotografi consacrați în comunitatea fotografică națională și internațională: Prof. Univ. Dr. Dorel Găină, Radu Sălcudean și Ștefan Socaciu. Valoarea totală a premiilor depășește 2.000 euro, mai exact un curs de fotografie avansată cu durata de o lună pentru premiul I și un voucher de 1.000 lei, un voucher de 500 lei pentru premiul II, un voucher de 300 lei pentru premiul III și vouchere de 50 lei pentru ceilalți participanți.

Tonul muzicii din primul weekend al lunii octombrie va fi dat de Gopo și Blanilla, doi artiști clujeni consacrați și îndrăgiți de publicul tânăr, de altfel, prezențe obișnuite pe scenele festivalurilor muzicale. Asociația pentru Inovare Artistică are ca scop conectarea artiștilor și publicului cu natura și rădăcinile identității fiecăruia. Accesul la eveniment se realizează cu respectarea tuturor normelor împotriva Covid-19 în vigoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *