Academia de Muzică din Cluj îi oferă tenorului Jose Carreras titlul de Doctor Honoris Causa

Muzica

Cu o zi înainte de concertul pe care îl va susţine în premieră la Cluj-Napoca, marelui tenor Jose Carreras îi va fi acordat titlul de Doctor Honoris Causa, din partea Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca. Ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa va avea loc pe 28 Noiembrie 2015, de la ora 17.00.

afis_p
„Pentru o asemenea personalitate mi s-a părut un gest absolut firesc şi mie, şi Senatului Academiei de Muzică propunem acordarea acestui titlu de Doctor Honoris Causa, lucru care a fost acceptat”, a declarat Vasile Jucan, rectorul academiei.

Faimosul tenor va concerta în premieră la Cluj-Napoca, la Sala Polivalentă, pe 29 noiembrie, de la ora 19.00. Evenimentul „The Very BestOf The Legendary Tenor José Carreras”, cuprinde celebre melodii ale perioadei „Belle Epoque”, cunoscute arii de opera, operetă, musicaluri şi face parte din turneul mondial al artistului, numit „A Life În Music”. Pentru concertul de la Cluj-Napoca, marele tenor a ales colaboreze cu Filarmonica de Stat „Transilvania”, Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” urmând a fi dirjiata de însuşi nepotul celebrului tenor – David Gimenéz.
Jose Carreras a fost denumit de criticii de gen fiind tenorul cu cea mai frumoasă voce a zilelor noastre, ocupând un loc privilegiat în lumea muzicii. Carreras a început cântela vârstă de 8 ani, când a interpretat cunoscută arie din „Rigoletto”, de Giuseppe Verdi, „La donna e mobile”, piesă care va rămâne una dintre favoritele repertoriului sau.
Carieră muzicală a avansat rapid şi s-a conturat prin debutul timpuriu pe scenele celor mai prestigioase teatre şi festivaluri, incluzând Scala din Milano (‘Bal Mascat‘, 1975),Opera Metropolitană din New York (‘Tosca‘, 1974), Opera din San Francisco (‘La Boheme’, 1973), Opera de Stat din Viena (‘Rigoletto’,1974), Royal Albert Hall din Londra (‘Traviatta’, 1974), Opera din Munchen (‘Tosca‘, 1974) şi multe altele.
Repertoriul sau include peste 60 de piese de opera, cele mai importante fiind: Tosca, Werther, Don Carlo, Carmen, Forţă Destinului, I Pagliacci, Elixirul Iubirii, La Boheme şi BalMascat. Carieră cuprinde şi înregistrări cu mariartisti ce au performat în afară ariei muzicii clasice: Diana Ross, Klaus Meine, Charles Aznavour, Sarah Brightman şi mulţi alţii.
Concertele celor „3 Tenori”, ţinute în compania lui Placido Domingo şi a lui Luciano Pavarotti au devenit deja legendă, având un impact nemaiîntâlnit în lumea operei: un publicinternaţional de peste două miliarde de oameni! Alături de activitatea muzicală, Jose Carreras este recunoscut şi pentru eforturile sale umanitare, îndreptate în special spre tratarea leucemiei: începând cu 1998, Jose Carreras patroneazăFundaţia Internaţională împotriva Leucemiei – Jose Carreras”.
Printre numeroasele premii şi distincţii naţionale şi internaţionale acordate celebrului tenor atât pentru activitatea muzicală cât şi pentru activităţile sale umanitare, se numărăpremiul Şir Lawrence Olivier, Comandor al Ordinului de Arte şi Cavaler în Ordinul Legiunii de Onoare al Republicii Franceze şi Marea Cruce a Cavalerului a Republicii Italiene, titlul de Director Muzical al renumitelor Jocuri Olimpice organizate la Barcelona, un premiu Grammy şi multe altele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *