A murit poetul Ioan Moldovan, fost director al revistei Familia. Reacții din lumea culturală

Carte Esenţial

A murit la Cluj-Napoca poetul orădean Ioan Moldovan, cel care a fost 30 de ani director al revistei de cultură ”Familia„. El a plecat dintre noi la vârsta de 72 de ani. Echinoxist.

„Ne-a lăsat în urmă Ioan Moldovan. Era oricum mult înaintea noastră prin spirit și omenie. Puțini, foarte puțini oameni pe lumea asta te pot umple de bine și de lumină și numai cînd te gîndești la ei. Eu știu doar unul, iar de acum, fatalmente, doar în gînd ne mai putem întîlni. Și ne vom tot întîlni”, a reacționat pe facebook actualul director al revistei ”Familia”, Mircea Pricăjan.

”S-a stins un poet important, un om de mare noblețe și dăruire sufletească: Ioan Moldovan. Dumnezeu să îl odihnească în pace! Drum lin în lumină!”, a scris și Iulian Boldea, directorul revistei ”Vatra” de la Târgu-Mureș.

El a publicat și o poezie a lui Ioan Moldovan intitulată ”Dintr-odată, liber: Totul e plătit:

Prietenii cei tineri sunt bolnavi, şi gata!

Îmi potrivesc ochelarii. Sunt orb. Lumina-i din Delft.

Cui îi pasă de paznicul, ori de praznicul

care ne-nghite după ce ne-a luat cu lopata.

Liber! Un marş opac spre moarte, după câte ştiu.

Ce mai spun Înţelepţii? Ei spun în cor:

„Sunt săruturile cele mai bune, fără viitor”

(Ioan Moldovan, Liber, în Vatra, nr.7-8, 2021)

Cine a fost Ioan Moldovan?

Poetul s-a născut la 20 martie (în acte 21 martie) 1952, în localitatea Mureșenii de Câmpie, comuna Sava (cunoscută astăzi drept comuna Pălatca), în județul Cluj.

În perioada 1967 – 1971, Moldovan a studiat la Liceul „George Barițiu” din Cluj, în această perioadă contribuia la cenaclul liceului, dar și la cenaclul „Lucian Blaga” al liceenilor din Cluj. A absolvit Facultatea de Filologie a Universității „Babeș-Bolyai”, secția română-latină, fiind student între anii 1972-1976.

Potrivit revistei Familia și Uniunii Scriitorilor din România – filiala Arad, în perioada studenţiei, a fost redactor, apoi secretar general de redacţie la revista „Echinox”. După absolvirea facultăţii, a fost profesor de română şi latină în Maramureş, la Cavnic, la Baia Sprie, unde a înfiinţat cenaclul artistic „Prisma”, şi la Baia Mare, unde lua parte la şedinţele cenaclului „Nord” şi a făcut parte din colectivul de redacţie al publicaţiei literare „Maramureş”. În 1989, este primit în redacţia celebrei reviste „Familia” din Oradea, al cărei redactor-şef şi apoi director (1990-2020) a fost.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *