Președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, Constantin Chiriac, a anunțat trista veste pe pagina sa de Facebook: „Dragii mei, Dl George Banu a plecat la Cel Senin! Drum cu lumină! Nu pot vorbi mai mult!”.

Teatrologul George Banu era un mare prieten al Clujului, a colaborat frecvent cu ambele teatre din oraș, a ținut conferințe, dezbateri, a scris cronici despre spectacolele de teatru. Chiar anul trecut a fost prezent la Întâlnirile internaționale de la Teatrul Național Cluj. A fost un nume recunoscut în lumea criticii teatrale internaționale.

George Banu a fost un eseist și profesor universitar de studii teatrale. Stabilit la Paris din 1973. Ales de trei ori președinte al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru, este în prezent președinte de onoare al acesteia. Este, de asemenea, președintele Premiului Europa pentru teatru. A primit de trei ori premiul pentru cea mai bună carte de teatru în Franța. A fost de două ori laureat al UNITER, iar în 2007 a primit Premiul Prometheus pentru întreaga activitate. În 2014 a primit Marele Premiu al Academiei Franceze și Premiul „Gheorghe Crăciun” pentru Opera Omnia al revistei Observator cultural. Coordonează colecția „Le Temps du théâtre” la Editura Actes Sud. A primit titlul de doctor honoris causa al mai multor universități românești și europene. Responsabil (alături de Mihaela Tonitza Iordache) al reputatei antologii Arta Teatrului și coordonator al volumelor colective Teatrul de artă, o tradiție modernăRepetițiile și teatrul reînnoitDe la vorbă la cîntec. În 2020 revista Secolul 21 i-a consacrat două numere în seria „Contemporanul nostru”. Cărțile sale au fost traduse în numeroase limbi. De același autor, la Editura Polirom au apărut: Peter Brook. Spre teatrul formelor simple (2005), Scena supravegheată. De la Shakespeare la Genet (2007), Iubire și neiubire de teatru (2013), Monologurile neîmplinirii (2014) și Scena lumii (2017).

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *