Muzeul Etnografic al Transilvaniei a lansat, în această iarnă, un proiect important de promovare a patrimoniului Parcului Etnografic Național ”Romulus Vuia”, finanțat de Institutul Național al Patrimoniului, prin Timbrul Monumentelor Istorice. Proiectul se numește ”VIVANȚII – ANOTIMPURILE” și constă în patru evenimente aferente fiecărui anotimp, care concentrează principalele sărbători, tradiții și obiceiuri ale perioadelor la care se referă. Primul episod al proiectului – ”Iarna. Ignatul” – a avut loc sâmbătă, 13 decembrie, de la ora 15.00.
Weekendul care a trecut a adus în Parcul Etnografic Național ”Romulus Vuia” povestea Ignatului de altădată, reconstitută așa cum era demult, din vacanțele la bunici. Muzeul Etnografic al Transilvaniei a oferit o experiență autentică și de neuitat, transformând Parcul Etnografic într-un muzeu viu, plin de personaje, dar și de curioși. Sărbătoarea Ignatului a fost doar pretextul pentru povești de sezon din arhive, colindat, urat, recrearea atmosferei de ”iarnă pe uliță”, gastronomie legată de tăiatul porcului cu Mircea Groza, târg de producători locali. Totul s-a întâmplat sâmbătă, 13 decembrie, de la ora 15.00, sub forma unui spectacol în aer liber, cu porc adevărat, cu măcelari și lăutari, cu pomana porcului, cu actori și colindători.
Pentru că e vorba despre un muzeu, porcul nu a putut fi sacrificat în incinta muzeului, ci a fost adus gata asomat și pârlit, iar sceneta s-a desfășurat cu mașină de fum. Acestea au fost singurele ”înscenări”, porcul fiind unul adevărat, măcelărit în fața publuclui pentru a vedea toată lumea cum se ghicește în organe și care e tradiția legată de capul porcului.
Spectacolul a fost interpretat de studenții de la Facultatea de Teatru și Film a Universității ”Babeș-Bolyai”, care au fost coordonați de prof. Camelia Curuțiu-Zoicaș. Ei au reprezentat o familie din satul transilvănean, cu trei copii, care se pregătesc de tăiatul porcului, relevând diverse tradiții prin dialogurile purtate, spre amuzamentul participanților.
Pe lângă aceștia, au participat:
-
Mircea Groza, antropolog culinar și promotor al bucătăriei tradiționale transilvănene, care a vorbit despre preparatele culinare specifice;
-
măcelarii și bucătarii de la “Carnie, Zamă și tocană”, cu produse tradiționale de la ”Moșia lu’ Spancioc”;
-
grupul de colindători ”Delalume Adunate”, care a umplut curtea de culoare;
-
Taraful din Mociu, care a cântat atât colinde vechi, cât și jocuri specifice zonei;
-
porcul, în jurul căruia s-a desfășurat totul, și care ulterior a fost donat Cantinei Săracilor;
-
publicul, care a umplut curtea aleasă pentru desfășurarea evenimentului.
După spectacol, publicul a fost invitat să deguste din ”pomana porcului” la ceaun, cu mămăligă și murături.
![]()
„VIVANȚII – ANOTIMPURILE. Ep. 1: Iarna. Ignatul” aduce la un loc povești, ateliere, gusturi tradiționale și surprize de sezon, transformând tradițiile iernilor transilvănene într-o experiență culturală vie și accesibilă publicului de toate vârstele. Împreună cu partenerii noștri, celebrăm bogăția patrimoniului imaterial transilvănean, în spațiul simbolic al celui mai vechi muzeu în aer liber din România. Continuitatea acestor tradiții depinde de noi toți. Deși unele obiceiuri nu se mai practică azi, ele sunt parte din zestrea noastră identitară. Este esențial să le cunoaștem pentru a ne înțelege mai bine. Acest proiect este o chemare la a le duce mai departe, vii și autentice, către generațiile care vin. (Tudor Sălăgean, manager, Muzeul Etnografic al Transilvaniei)
Proiectul ”VIVANȚII – ANOTIMPURILE”
Proiectul ”VIVANȚII – ANOTIMPURILE (Trecerea timpului prin datini, sărbători, tradiții în satul transilvănean)” își propune să dea viață Parcului Etnografic ”Romulus Vuia”, prin crearea unor evenimente în care să se îmbine elementul uman, textul, muzica, povestea, gastronomia, costumul, tradiția, sărbătoarea. Astfel, au fost alese patru momente principale de-a lungul anului, în care să se desfășoare patru evenimente, fiecare concentrând sărbătorile, obiceiurile și tradițiile importante ale anotimpului la care se referă. Proiectul este finanțat de Institutul Național al Patrimoniului, prin Timbrul Monumentelor Istorice – sesiunea III/2024, Subprogramul acțiuni tematice „Muzee în aer liber – monumente de arhitectură vernaculară”.
Cele patru momente principale vor fi:
-
Iarna: se referă la un eveniment dedicat tradițiilor de iarnă: colindatul, uratul, moșii, recrearea atmosferei de ”iarnă pe uliță”, gastronomie legată de tăiatul porcului etc. De la povești din folclorul popular, împărțite în diverse spații ale muzeului, la târg de
producători locali și atelier de gastronomie live cu preparate specifice acestui anotimp.
-
Primăvara: se va concentra pe renașterea naturii, cuprinzând sărbătorile: Dragobete, Mărțișorul, Paștile. Toate obiceiurile create în jurul acestor sărbători vor fi cuprinse în scenete specifice, în zone diferite ale muzeului. Ateliere de confecționat mărțișoare tradiționale, ateliere de gastronomie legate de masa de Paști, vopsitul ouălor, udatul fetelor.
-
Vara: va cuprinde sărbători ca Sânzienele, secerișul, diverse obiceiuri legate de muncile câmpului, de Schimbarea la față și de Sfânta Maria. Jocuri în șură și în ogradă, ritual de nuntă, lăutari, socăcițe, atelier de meniu rustic de nuntă, jocurile copilăriei din ograda bunicilor, observație de păsări.
-
Toamna: se referă la un weekend dedicat sărbătorii recoltei.
Activitățile vor fi implementate de actori studenți de la Facultatea de Teatru și Film din cadrul UBB, coordonați de profesoara Camelia Curuțiu, alături de lăutari și alți participanți, în funcție de eveniment, care vor da viață muzeului prin diverse scenete, reenactement, dansuri, happeninguri.
Proiectul este finanțat de Institutul Național al Patrimoniului, prin Timbrul Monumentelor Istorice – sesiunea III/2024, Subprogramul acțiuni tematice „Muzee în aer liber – monumente de arhitectură vernaculară”.
Beneficiar: Muzeul Etnografic al Transilvaniei



