Music Gallery, proiectul care a oferit publicului un nou mod de interacțiune cu muzica, s-a bucurat de un succes peste așteptări la Cluj. Galeria a fost deschisă timp de patru săptămâni, în perioada 25 martie-23 aprilie, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca și a fost vizitată de peste 5.000 de persoane de toate vârstele. Acestea au putut experimenta și interacționa  cu muzica jazz în diverse moduri, prin vizitarea și participarea la activitățile pregătite în cele șase camere ale expoziției. Vizitatorii au putut să asculte marii artiști ai jazz-ului la pick-up, într-o cameră special amenajată sau sub un sound dome. Mulți dintre ei au luat lecții de muzică precum lecții de pian, chitară sau tobe și s-au bucurat de concerte în cadrul evenimentelor speciale. 

În total, în cadrul Music Gallery Cluj au fost organizate 19 evenimente speciale pentru vizitatori, între care, cele mai mari au fost concertele cu artiști din România și Norvegia. În weekendul de deschidere, în curtea Muzeului de Artă, au concertat 7th Sense și Moonlight Breakfast. Cele două reprezentații au fost însoțite de vinyl sets cu Dodo și Blanilla. Într-o altă locație, sala Radio Cluj, dar tot în cadrul aceluiași proiect, au fost organizate două concerte susținute de renumiți artiști din Norvegia: un concert de voce și pian al Siril Malmedal Hauge & Kjetil Mulelid care a avut loc în 1 aprilie, și un concert de pian susținut de Jan Gunnar Hoff, în 22 aprilie. Artiștii care au venit din Norvegia pentru Music Gallery au susținut și câte un masterclass internațional dedicat studenților și muzicienilor locali.

Un alt eveniment special organizat în cadrul Music Gallery a fost ora de muzică, un program dedicat elevilor de gimnaziu și liceu. Peste 500 de copii, tineri și profesori au luat parte la o altfel de oră de muzică și istorie a muzicii, în cadrul căreia elevii au putut interacționa direct cu jazz-ul. La mare căutare a fost prima lecție de muzică, lecții introductive organizate în cadrul galeriei cu specialiști de la Music Hub. 80 de persoane au învățat primele noțiuni și au cântat la tobe, pian sau chitară. Atelierele de muzică pentru copii au adunat la muzeu 150 de participanți – copii și părinți. 

Cei care și-au dorit mai mult de la experiența Music Gallery au participat la tururi ghidate ale expoziției în cadrul cărora au aflat, de la ghizi, și mai multe lucruri interesante despre jazz și muzică în general, au putut testa instrumentele și echipamentele expuse, au avut parte de prima lecție de pian, tobe și chitară parcursă cu ajutorul aplicațiilor smart și au avut parte de un mini-concert de 15 minute. 

Alin Vaida, director Music Gallery – ”Music Gallery a fost un experiment reușit. Teoriile noastre, cum că publicul este interesat de muzică și că un astfel de loc ar fi binevenit s-au adeverit. Am primit mult feedback pozitiv, multă încurajare să permanentizăm un astfel de spațiu și asta ne face să credem că proiectul este relevant și că e bine ce-am gândit. Dat fiind că a fost prima noastră expoziție, reacțiile acestea pozitive ne-au dat mult curaj. Vreau să mulțumesc pe această cale tuturor partenerilor, finanțatorilor și furnizorilor implicați în dezvoltarea acestei galerii. A fost un efort comun și am primit exact sprijinul de care aveam nevoie, deși știu că i-am scos pe mulți colegi și prieteni din zona lor de confort. Urmează să ne mutăm la Iași, unde sper din suflet să avem parte de aceeași dinamică. Iar apoi vine vara și ne mutăm în parcuri cu Jazz in the Park. Vă așteptăm pe toți și acolo!”

Cifre Music Gallery Cluj (25 martie-23 aprilie 2023):

Music Gallery, o expoziție construită în jurul a 3 teme speciale:

Secțiuniile Music Gallery:

Music Gallery este un proiect gândit și implementat de Fapte, organizatorul Jazz in the Park. Scopul lui este promovarea muzicii în rândul publicului larg, folosind formatul unei expoziții de artă.

Mai multe detalii se găsesc pe site-ul musicgallery.ro. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *