35.000 de spectatori au participat la închiderea Zilelor Culturale Maghiare

Cooltura

Închiderea oficială a Zilele Culturale Maghiare din Cluj a avut loc duminică seara, în Piața Unirii, în prezența a aproximativ 35.000 de participanţi.

Gergely Balázs, inițiatorul și organizatorul principal al festivalului a subliniat, în cadrul evenimentului, importanța anilor viitori pentru Cluj, în cursa pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021.

„Anul viitor orașul nostru va împlini 700 de ani de când este oraș liber regal. E important să ne gândim la 2016 ca anul nașterii orașului și să îl sărbătorim cum se cuvine”, a spus Balázs. De asemenea, el s-a arătat încântat de publicul foarte numeros al celei de-a șasea ediții a Zilelor Culturale Maghiare, în pofida vremii nefavorabile din primele zile ale festivalului. „Cel mai mare câștigător al acestei ediții este publicul”, a declarat Gergely Balázs pe scena din Piața Unirii.

DCIM103GOPROG0120064.
Piaţa Unirii,duminică seara, la concertul artistei  Koncz Zsuza

 

Prezent la eveniment, Seszták Miklós, Ministrul Dezvoltării Naţionale în Guvernul Ungariei a spus, cu referire la multiculturalitatea Bazinului Carpatic: „Este important să ne apărăm identitatea și să creăm un dialog, dar cel mai important e să învățăm să trăim împreună”. De asemenea, el a vorbit despre Cluj și titlul de Capitală Culturală în 2021: „Clujul este o adevărată capitală culturală a Ardealului, nu văd un loc mai potrivit pentru obținerea titlului”.

Mihai Seplecan, președintele Consiliului Județean Cluj, a vorbit despre susținerea viitoare a instituției pe care o conduce în organizarea Zilelor Culturale Maghiare: „Vă promit că la anul, în calitate de președinte al Consiliului Județean, mă voi implica mai mult în organizarea festivalului”. La finalul discursului, acesta le-a mulțumit celor prezenți în maghiară și română.

Viceprimarul Clujului, Horváth Anna, a declarat, în cadrul închiderii oficiale a festivalului, că „acest eveniment va putea rămâne pentru mult timp un brand al orașului și al județului, dar și cel mai bun argument pentru obținerea titlului de Capitală Culturală Europeană în 2021”.

La finalul evenimentului, întreaga echipă organizatorică a Zilelor Culturale Maghiare a urcat pe scena din Piața Unirii în aplauzele publicului.

DCIM103GOPROG0130202.
Artificii la final de Zile Culturale Maghiare

Gala de închidere a fost urmată de un concert susținut de Koncz Zsuzsa şi invitaţii săi, Bródy János şi Tolcsvay László. Seara s-a încheiat cu un foc de artificii.

Concert Koncz Zsuzsa
Koncz Zsuzsa

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *