Academia Europeană de Film a deschis perioada de înscrieri pentru trofeul EFA Young Audience Awards și invită și producătorii români să-și înscrie filmele până pe data de 31 de ianuarie.
Pentru prima dată în istoria competiției, din juriu va face parte și un reprezentant din România, în persoana Melindei Boroș, coordonatoarea proiectului „Young Audience Film Day”.
„Sunt foarte încântată că voi putea participa la nominalizarea celor trei filme finaliste din cadrul EFA Young Audience Awards. Mă bucur de asemenea că am reușit să includem Clujul în cadrul prestigiosului eveniment european Young Audience Film Day, permițând în acest mod, elevilor clujeni să vadă, de trei ani încoace, cele mai importante producții cinematografice destinate lor”, a declarat Melinda Boroș, membră în juriul EFA Young Audience Awards.
Pentru înscrierea unui film european în competiție, acesta trebuie să fi avut prima proiecție după 1 martie 2015 și să se adreseze unui public tânăr cu vârsta între 12 și 14 ani. Genurile de film eligibile sunt lungmetrajele, animațiile și filmele documentare.
Nominalizările vor fi anunțate in luna martie iar cele trei lucrări finaliste vor fi proiectate in cadrul Zilei “Young Audience Film” ce va avea loc in mai multe orașe din Europa, în data de 8 mai 2016, printre care și in Cluj. Includerea Clujului pe această listă vine ca urmare a inițiativelor realizate de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) în domeniul programelor de educație cinematografică, dintre care cel mai cunoscut este EducaTIFF. Programul are ca principal scop introducerea publicului tânăr şi foarte tânăr în lumea cinematografiei și a producției de film, şi de a influenţa primii paşii către o agendă solidă şi coerentă de programe şcolare de educaţie media. În ultimii doi ani, tinerii clujeni au putut viziona timp de o zi filmele finaliste din competiția EFA Young Audience Awards și să își acorde propriul vot, un eveniment care va fi reluat în 8 mai a.c.
European Film Academy a fost fondată în 1998 iar, în prezent, reunește peste 3.000 de profesioniști din industria filmului european. Organizația are ca principal scop promovarea culturii cinematografice europene, pentru toate tipurile de audiență, inclusiv, cum e cazul acestui proiect, în rândul publicului foarte tânăr.