13 tineri arhitecti vor ridica in curtea fostei Berarii din Turda un pavilion pentru concerte in aer liber

Actualitate
Centrul  Raţiu pentru Democratie  a demarat în  14 iulie workshop-ul cu titlul „Depozitul de Timp Liber. Structuri de lemn la Fabrica de Bere din Turda”, un proiect initiat de Centrul Ratiu pentru Democratie sub coordonarea prestigioasei Fundatii Pro Patrimonio si dedicat comunitatii locale.
Workshopul se adreseaza tinerilor profesionisti si studentilor in anii terminali in domeniul arhitecturii, ingineriei structurale si peisagisticii. Obiectivele workshopului sunt de a completa facilitatile oferite de Fabrica de Timp Liber (viitorul Centru Comunitar ridicat in incinta fostei Fabrici de Bere) printr-un nou spatiu in aer liber, precum si de a transforma intr-un loc placut curtea Fabricii pentru beneficiul comunitatii unde se vor putea practica sporturi in aer liber. De asemenea, se doreste oferirea unei scene deschise destinate spectacolelor Atelierului de Teatru „Ion Ratiu” si concertelor.
delahoya5iul-1510 tineri arhitecti, studenti sau absolventi ai facultatilor de profil din Cluj-Napoca  (Universitatea Tehnica Cluj-Napoca), Bucuresti (Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu), Iasi (Facultatea de Arhitectura G.M. Cantacuzino) si 3 peisagisti absolventi ai L’ecole superieure d’architecture des jardins et des paysages Paris vor ridica in curtea fostei Berarii din Turda un pavilion multifunctional destinat concertelor si spectacolelor in aer liber.

Fundatia Pro Patrimonio prin arh. Serban Sturdza, arh. Oana Androi, arh. Ruxandra Sacalis si ing. Marius Soflete au coordonat partea de arhitectura si structura.

Serban Sturdza este unul dintre cei mai respectati arhitecti romani, specialist in restaurarea cladirilor de patrimoniu. Din portofoliul sau fac parte, printre altele, amenajarea vestigiilor dacice (sec. I AD) si a celor doua biserici rupestre datand din sec. al XVII-lea din satul Sinca Veche, la poalele muntilor Fagaras (2011), realizarea proiectului librariei Carturesti din Bucuresti de pe strada Verona nr.13, fosta resedinta a lui Dimitrie Alexandru Sturdza, presedinte al partidului liberal, presedinte al Academiei Romane si de patru ori prim-ministru al Romaniei (2012), precum si realizarea standului Romaniei de la Targul Intenational de Carte LIBER 2011 – Madrid.

Workshop-ul “Depozitul de Timp Liber” face parte din planul de sustenabilitate accesat de Centrul Ratiu pentru Democratie, o formula de autofinantare relativ noua in Romania si care care va permite, in timp, ONG-ului sa dezvolte afaceri sociale care implica comunitatea si creeaza locuri de munca. Printr-un program sustinut de antreprenoriat social, Centrul Ratiu doreste ca in urmatorii ani programele in domeniul democratiei, cele destinate tinerilor si cele de advocacy sau care urmaresc transparenta decizionala sa poata fi finantate prin intermediul acestor afaceri sociale.

 Fundatia Pro Patrimonio este o organizatie neguvernamentala cu filiale in Marea Britanie, Franta si Statele Unite, infiintata in anul 2000. Obiectivele fundației sunt salvarea, conservarea si restaurarea mostenirii arhitecturale si culturale. Pro Patrimonio activeaza si in zona de advocacy pentru protejarea patrimoniului, invațand cetațenii sa aprecieze valoarea mostenirii culturale. De asemenea, fundatia ofera sprijin pentru restaurarea si repunerea in folosinta a cladirilor istorice si introducerea lor in circuitul cultural si economic si promoveaza mestesugurile si tehnicile traditionale din constructii.Fabrica de Timp Liber este o initiativa a Centrului Ratiu pentru Democratie destinata promovarii implicarii sociale a membrilor comunitatii si voluntariatului. Scopul acestui proiect este de a conecta tinerii din Turda cu diverse organizatii internationale cu scopul dezvoltarii personale. Sub cupola Fabricii de Timp Liber va functiona si un Centru Comunitar pentru diverse activitati destinate tinerilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *