Cum a ajuns un clujean să dirijeze în…Peru FOTO

Muzica

EXCLUSIV. Este plin de pasiune şi se vede de la o poştă că trăieşte pentru a dirija. Vorbeşte cu mult aplomb despre dirijat, muzică şi mai ales despre călătoria sa în... Peru, un lucru la care nici nu visa.

Absolvent de  Academie de Muzică, în meseria de dirijor, Vlad Agachi, un tânăr de 30 de ani, este mai cunoscut poate şi pentru că a înfiinţat alături de alţi muzicieni,  şi a dirijat orchestra clujeană Notes &Ties,  care cântă muzică de film. A concerta orchestra şi la Electric Castle Festival, la Bonţida, dar  Vlad Agachi nu o dirija. Era în…Peru!

BUN
Dirijorul Vlad Agachi-(c) clujulcultural.ro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

” A trebuit să îl înlocuiesc pe un prieten de al meu şi uite aşa am plecat într-o aventură, nu credeam să ajung să dirijez tocmai în Peru. O experienţă de zile mari, pe care nu am cum să o uit. La mii de kilometri distanţă de ţară, practic o altă lume, unde m-aş întoarce oricând”, povesteşte dirijorul.

Dirjorul Vlad Agachi provine dintr-o familie de intelectuali, tatăl său este Şerban Agachi, profesor universitar de chimie, fost preşedinte al Colegiului Academic al UBB. Tânărul vorbeşte…7 limbi, „aici punem şi spaniola „că,  vă vine să credeţi, într-o lună am învăţat-o la un nivel uzual de nevoie, în Peru”.

Acum studiază un master la StaadtOpera din Berlin şi dirijează la Piteşti, dar anul acesta ce l-a marcat profund a fost aventura din Peru.

„Am plecat în mai şi am stat până în iulie. A fost un drum lung. Acomodarea a fost grea, pentru că nimeni nu vorbea franceza, pe care eu o vorbesc bine, sau englezpă, toţi doar limba spaniolă. Am învăţat-o de nevoie”, povesteşte Agachi junior.

„Am dirijat Piura Orchestra. În Peru sunt  cinci orchestre, patru de stat şi una privată cu muzicieni internaţionali, e cea mai veche si mult timp a fost cea  mai bună. Salariile sunt mici. Cei de la stat s-au revoltat si au devenit mai bine plătiţi decât cei de la privat. Sunt toţi valoric sub europeni. În Peru au universităţi dar destul de slăbuţe şi nu au curs de dirijor. Am avut 10 concerte în 45 de zile”, îşi aminteşte Vlad  Agachi.

Bun 1
Agachi in presa peruană-foto arhivă personală

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Concert în puşcărie

Spune că totul l-a fascinat şi experienţa cea mai plăcută a fost când au cântat într-o… puşcărie.

„În Peru muzica clasică e destul de puţin cunoscută.  Nu vine public mult pentru că nu prea cunoaşte muzica. Noi am cântat şi într-o închisoare. Puşcăriaşii au reacţionat excelent. A fst ceva magnific pentru toţi, nu ne-am aşteptat” a spus dirijorul.

În Peru societatea e  catolică, conservatoare. Acum ţara traversează un  boom economic, mai ales în sector minier şi al construcţiilor. Populaţia e însă săracă, există un decalaj tipic sud-american între bogaţi şi săraci, îşi aminteşte dirijorul clujean.

Acesta a fost invitat la Paris, pe 4 octombrie,  la Casa României, unde a susţinut conferinţa „Muzica clasică a secolului 21”.

Gândul îi stă însă tot la… Peru.

„Recomand oricărui muzician să se ducă dacă are şansa. E o experienţă fascinantă. Eşti şi mai bine plătit ca în Europa. Ai şansa să vezi o altă lume, să urci la Machu Pichu.  Dar dincolo de asta, experienţa, să intri într-o altă lume, contează cel mai mult. Aş dori să revin dacă se va putea” a mai adăugat Agachi cu un ton nostalgic.

Bun 2
Aghaci în presa peruană-foto arhivă personală

 

2 thoughts on “Cum a ajuns un clujean să dirijeze în…Peru FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *