Actorul Adrian Titieni: Cultura – un factor care ar trebui valorizat şi în care ar trebui să investim valoare morală

A 7-a Esenţial

Cultura înseamnă atât identitate cât şi un factor important pe care ar trebui să îl valorizăm şi în care este necesar să investim, în primul rând, valoare morală, consideră actorul Adrian Titieni.

„Cultura înseamnă identitate şi această identitate, după părerea mea, trebuie construită prin toate mijloacele. Cultura este un factor important pe care ar trebui să-l valorizăm şi să investim nu atât de mult resursă financiară, cât realmente valoare morală”, afirmă Titieni, într-o declaraţie acordată AGERPRES.

Actorul este de părere că societatea românească are nevoie de mentori care să-i ghideze pe tineri spre cultură.

„Nu trebuie să ignorăm importanţa culturii. Uşor-uşor, în cultură se infiltrează teme, ideologii, un soi de activism pe care îl legitimăm drept cultură, el nu este cultură, şi s-ar putea ca valorile perene, funcţionale şi realmente creative, să fie surclasate de un tip de atitudine vocală care poate fi în trend. Trebuie să avem grijă, trebuie să ne pese. Sigur, în cultura română sunt şi multe puncte tari, faptul că avem instituţii specializate ale culturii care sunt finanţate, sponsorizate şi încurajate financiar este un lucru bun. În acelaşi timp, cred în continuare că educaţia noastră nu are mentori care să-i înveţe pe ai noştri copii şi adolescenţi drumul către cultură, indiferent de natura şi factura ei”, apreciază Titieni.

Actorul crede că profesorii ar trebui să îi înveţe pe elevi să fie, atât buni receptori ai actului cultural, cât şi creatori.

„Cultura întotdeauna a avut nevoie de un Mecena, indiferent cum l-am legitima pe acest Mecena. Investiţia în cultură sau facilitarea investiţiei unor oameni în cultură, din punct de vedere politic şi social, ar fi un lucru bun. Cu riscul de a mă repeta, cred că ai noştri profesori trebuie să-i înveţe pe copii să recepteze, să devină buni receptori, dar în acelaşi timp şi creatori de cultură. Sigur că fiecare dintre noi îşi găseşte drumul la un moment dat şi înclinaţiile înspre vocaţional îşi spun cuvântul, dar dacă am face lucrul ăsta concertat, cred că ar fi numai beneficii”, declară el.

Adrian Titieni spune că poezia este interesantă pentru că sensibilizează şi „vulnerabilizează în sensul bun al cuvântului”.

„Poezia este interesantă în sine, pentru că sensibilizează, vulnerabilizează, în sensul bun al cuvântului, ne face mai buni receptori ai universului, cu o altă încărcătură. Faptul că în acest moment gustul pentru poezie este diminuat, vreau să cred că este doar un moment critic şi, prevalându-mă de faptul că totul este ciclic pe lumea asta, o să ne întoarcem la poezie, care are o funcţie absolut vitală în transformarea omului şi crearea unui tip de abordare umanistă a relaţiilor sociale şi interpersonale”, consideră Titieni.

El nu se arată îngrijorat de inteligenţa artificială, apreciind că inventivitatea şi creativitatea umană nu pot fi înlocuite de AI.

„Nu cred că inventivitatea şi creativitatea naturală ale omului vor putea fi vreodată înlocuite de inteligenţa artificială. Sigur că o să ajungem pe culmi pe care nu le-am visat şi s-ar putea să fie un mare ajutor. Depinde de noi dacă transformăm această inteligenţă artificială într-un sprijin necondiţionat sau într-un obstacol. Nu văd un pericol, dimpotrivă, salut inteligenţa umană că a ajuns până în acest moment”, spune Adrian Titieni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *