Zilele Culturale Maghiare: pentru prima dată Omega la Cluj plus alte 500 de evenimente!

Cooltura

Zilele Culturale Maghiare (ZCM), 14-21 august, propun ediția a șaptea cu o avalanșă de evenimente, dar și de premiere.

Organizatorii de la Asociația Orașul Comoară au anunțat astăzi o parte din evenimente. Programul nu e definitivat așa că putem doar spicui ce ne-au prezentat organizatorii la conferința oficială de presă.

Bugetul este de 350.000-400.000 de euro.

Expoziție Puskas

Astăzi de la ora 18:00 are loc pe strada Iuliu Maniu, la Terasa Olimpică, cafeneaua oficială a festivalului vernisajul expoziției „Puskás, cel mai faimos maghiar”.

Expoziția include memorabilia, trofee și alte obiecte ale marelui sportiv.  Evenimentul este organizat de Institutul Puskás din Ungaria și de Asociația Clujul Comoară – organizatorul Zilelor Culturale Maghiare.

Curatorul expoziției este Mravik Gusztáv, directorul Institutului Puskás.

În cadrul evenimentului veți avea parte de o mare surpriză legată de domeniul fotbalistic.

Expoziția va putea fi vizitată zilnic, între orele 10 și 20, până în 21 august.

Puskas

Vernisajul va fi urmat, de la ora 18:30, de prelegerea „Puskás Ferenc: în exil la Real Madrid”, susţinută de Szöllősi György, autorul biografiei lui Puskás Ferenc, preşedintele Asociaţiei Jurnaliştilor Sportivi Maghiari și editorul revistei de fotbal FourFourTwo.

Ziua 0 va avea loc la Arkhai Park din Vlaha, cu un concert al trupei KFT, trupă rock renumită în Ungaria.

Gala de Deschidere va avea loc pe 15 august la Teatrul Maghiar.

zilele culturale
Organizatorii Zilelor Culturale Maghiare

Ana Horvath, viceprimar spune că „ZCM a avut rol de catalizator, au urmat o serie de festivaluri  care au umplut aceasta perioada si tin pana dupa noi. ZCM sunt adresate tututor participantilor, maghiari, romani. Incercam sa cream cat mai putin deranj celor care  locuiesc in apropierea locatiilor. Asteptam publicul să vină în număr cât mai mare la evenimente organizate”.

Omega, în premieră la Cluj

Cea mai titrată trupă rock a Ungariei , OMEGA, cu 40 de ani de activitate, vine la Cluj, pe 21 august,  cu un show de zile mari. Liderul trupei a adresat un mesaj clujenilor! O altă trupă rock de renume care va cânta la Cluj este Beatrice și trupa AKOS.

Omega este o formație rock maghiară fondată în 1962 care a devenit în anii 1970, în plină epocă comunistă, o figură marcantă a Eurorockului, rockului progresiv al Europei continentale.

Scene pe strada Kogălniceanu  Potaissa și la Muzeul de Artă

Amatori de folclor, jazz, rock și blues vor avea parte de concerte specifice pe străzile Kogălniceanu  Potaissa și la Muzeul de Artă cu diferite trupe, mai puțin renumite dar cu muzică de calitate, a anunțayt Gergely Balasz, directorul festivalului.

Muzică în turn, mapping pe Biserica Sfîntul Mihail și maraton de orgă

În cele 500 de evenimente intră o serie de concerte de orgă la Biserica Reformată, la cea cu două turnuri și un maraton de muzică de orgă la Biserica Sf. Mihail. De asemenea la închiderea festivalului va avea loc celebrul concert din turnul bisericii.

De asemnea un mapping de mari proporții va fi executat pe Biserica Sfîntul Mihail, care a costat foarte mult, e foarte scump, nici TIFF nu și l-a permis.

Val de expoziții

Organizatorii au anunțat un val de expoziții care se anunță interesante. Spicuim:

-expozitie Marko Karoly si continuatorii sa

-expozitia Fecioara Maria în arta contemporană maghiară, adusă de la Budapesta, în trei limbi

-expo selectie de opere de artă contemporană maghiare, cu 52 de exponate, o selecție din artistii contemporani din Bazinul Carpatic, itinerantă.

-expo în aer liber Marton Aron / 120 de ani de la nasterea episcopului.

Alte activități

ZCM vor conține multe alte activități cum ar fi tururi ghidate, filme subtritate, activități din cele mai diverse pentru copii. Satul Medieval se mută de pe Potaissa pe Kogălniceanu. Prelegeri de istoria Clujului, despre turnurile de apărare ala Clujului vor fi susținute de arhitectul Dan Clinci. Despre Cluj 700 de ani de oraș liber, pe 19 august, va susține o prelegere universitarul Radu Lupescu. O expoziție despre privilegiile oferite Clujului, diplome unicat din sec 14-19 – lea, la MNIT.

Nu va lipsa nici spectacolul de operă în aer liber, de data asta un spectacol intitulat  Hunyadi Laszlo / Ladislau Corvin , frate Matei Corvin, pe 19 august, ora 20.

 

 

 

 

Prețuri la ZCM: 

Berea halbă 5 lei

Berea la badog 6 lei

Apa minerală – 4 lei

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *